Wczytuję dane...
KOD: 978-83-8103-651-1
Autor: Artur Bokła, Katarzyna Mikulska
Dostępność: 24 godzin
EAN: 9788381036511
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Pascal

Kup cały komplet !

Księgarnia Relaksacyjna.pl

   Wiedza opisana w niniejszej książce jest wynikiem naszych wieloletnich doświadczeń. Gotowanie w warunkach polowych, z tego co można pozyskać w Iesie, fascynuje nas od dawma. Wiele pomysłów na potrawy z dzikich roślin i dziczyzny czerpiemy ze starych rodzinnych zapisków Kasi. Mowa tu główmie o notatkach jej Prababki, w których nieraz odnajdujemy kulinarne perełki. Jej przepisów wciąż inspirują nas do szukania wiasnego smaku i eksperymentowania. Dodatkowo naszą kreatywność wzmagają wyprawy do lasu, na które świadomie nie zabieramy nic do jedzenia lub bierzemy jedynie półprodukty, o które trudno w plenerze (mąka pszenna czy żytnia, sól) lub pozyskanie ich wymaga odpowiednich pozwoleń (dziczyzna - tę kupujemy w kole łowieckim). Stosując pierwotne techniki kulinarne (innymi słowy, gotując bez garnków), zaw?sze staramy się korzystać z jak największej ilości darów lasu. Każde z opisanych w książce dań wymyśliliśmy, ugotowaliśmy i smakowaIiśmy osobiście. Potraw mamy w zanadrzu o wiele więcej. Wybraliśmy jednak tylko te, które naszym zdaniem zasłużyły na wyróżnienie.

  Jest to pierwsza z serii dwóch książek, w której przybliżymy, jakimi technikami kulinarnymi posługiwali się dawniej ludzie i w jaki sposób można wykorzystać je dzisiaj. Zaczniemy od sposobów najprostszych, a skończymy na tych bardziej wymagających. W pierwszej książce opowiemy o gotowaniu na żarze, kamieniach i w dole ziemnym, w drugiej odkryjemy tajniki pieczenia w glinie, piecu glinianym i wędzenia.

   Gotować będziemy bezpośrednio na ognisku lub w naczyniach wykonanych z surowców dostępnych w lesie: kory, drewma, kamieni. Wykorzystamy sezonowa dzikie rośliny jadalne, grzyby i mięso zwierząt łowmych. Wytłumaczymy, w jaki sposób je pozyskać i użyć w potrawach, by wydobyć z nich najlepszy smak. Zamienimy zwykłe kamienie w moździerz, patelnię lub żarna. Udowodnimy, że las ma nam do zaoferowania nie tylko jedzenie, lecz również schronienie i odpoczynek.

Survivalowcy, buschcraftowcy, ludzie lasu, wędkarze, wędrowcy, kajakarze, myśliwi i grzybiarze, roślinożercy, rekonstruktorzy historyczni i miłośnicy spędzania czasu na świeżym powietrzu, ta książka jest dla was.

Katarzyna Miłochna Mikulska Artur Bokła

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...