Ze wstępu do książki Kuchnia według pięciu przemian
Kuchnia według pięciu przemian, którą bierzecie Państwo do ręki, pokazuje, jak nasz styl żywienia może służyć naszemu zdrowiu. Przedstawiono to zagadnienie z punktu widzenia medycyny chińskiej, a szczególnie teorii pięciu przemian. Często jesteśmy skłonni bezwzględnie odrzucać wiedzę pochodzącą z Dalekiego Wschodu, ponieważ wielu osobom kojarzy się ona z zabobonami lub magią. Nierzadko zakładamy z góry, że taka wiedza jest pozbawiona racjonalnych i naukowych podstaw. Tymczasem wielu naukowców należących do naszego kręgu kulturowego zauważyło daleko idące związki między odkryciami współczesnej medycyny, fizyki chemii itp. a ideami wywodzącymi się z Dalekiego Wschodu.
Sposób patrzenia na siebie i na otaczający nas świat jest całkowicie odmienny na Zachodzie i Wschodzie. Przyzwyczailiśmy się do definiowania wszystkiego, mierzenia i szufladkowania. Trudno nam poczuć siebie jako całość. Postrzegamy nasz organizm jako zbiór odrębnych narządów i komórek, czemu sprzyja współczesna medycyna podzielona na wąskie specjalizacje. Dla większości ludzi jest oczywiste, że idziemy do innego lekarza, gdy boli nas serce, a do innego, gdy dokuczają nam żylaki. Medycyna chińska zawsze widzi człowieka jako całość, a chorobę jako zakłócenie równowagi w organizmie.
W ostatnich latach jednak medycyna chińska staje się coraz bardziej popularna. Najwięcej chyba mówi się o akupunkturze i akupresurze, a przecież w chińskiej medycynie najważniejsza jest profilaktyka.
Teoria pięciu przemian oraz koncepcja Jin i Jang wydaje się początkowo czymś całkowicie egzotycznym, ale gdy zaczynamy uważnie obserwować przyrodę i nas samych, zauważamy coraz więcej prawidłowości. W tradycji europejskiej też istniała podobna wiedza, która została w większości zagubiona i zapomniana.
Już w starożytności wielu wybitnych lekarzy, jak choćby Hipokrates, wykorzystywało znajomość zasady pięciu przemian - na przykład przy podziale pokarmów według różnych rodzajów energii. Nasze prababki nierzadko posiadały pewne wiadomości i umiejętności w tej dziedzinie, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Umiały powiązać sposób gotowania i rodzaj użytych produktów z porami roku. Możemy im też pozazdrościć wiedzy na temat ziół. Zdarzało się, że zwracano uwagę na kolejność dodawania produktów do potraw, podobnie jak czyni się to w kuchni zgodnej z zasadą pięciu przemian.
Mój dziennik kulinarny nie tylko podaje wiele typowych przepisów na dania wegetariańskie przygotowane według pięciu przemian, ale omawia również w wielkim skrócie zasady prawidłowego odżywiania w powiązaniu z medycyną chińską, a szczególnie z teorią pięciu przemian.
Proponowane tu potrawy są oparte na tanich, łatwo dostępnych polskich produktach, choć w celu urozmaicenia wykorzystuję również pewne produkty importowane (np. ryż).
Książka Kuchnia według pięciu przemian jest przeznaczona nie tylko dla wegeta-rian, lecz także dla wszystkich osób otwartych na świat, nie odrzucających tego, co nowe, odmienne, szukających zdrowego stylu życia.
Sądzę, że mogą wiele z niej skorzystać szczególnie osoby zainteresowane teorią pięciu przemian, lecz mające niewielkie własne doświadczenie kulinarne. Mam nadzieję, że książka Kuchnia według pięciu przemian pomoże rozproszyć wątpliwości, czy można tak żywić dzieci, czy jest to rzeczywiście ekonomiczny model kuchni itp.
Nie wystarczy zaakceptować zasad prawidłowego żywienia, trzeba zacząć je stosować, i to rzeczywiście na co dzień.
Z teorią pięciu przemian jest związana starożytna sztuka Feng Shui, która od niedawna przeżywa swój rozkwit w świecie kultury zachodniej. Podobnie jak kuchnia według pięciu przemian może nam pomóc osiągnąć równowagę w naszym organizmie, tak Feng Shui pomaga wprowadzić harmonię do naszego życia i otoczenia.
Mam nadzieję, że podane tu przepisy kulinarne staną się dla Czytelników natchnieniem do własnych kompozycji.
Spis treści
Kuchnia według pięciu przemian
PRZEDMOWA................................5
WPROWADZENIE.............................9
Teoria pięciu przemian.......................9
Jin i Jang ...............................12
Pięć przemian w kuchni.....................14
Podział produktów żywnościowych według pięciu przemian...........................16
Ogólne zasady żywienia....................20
Rytm roczny .............................27
Rytm dobowy ............................33
Sztuka Feng Shui .........................35
PRZEPISY..................................36
l.Zupy.................................38
2. Dodatki do zup .........................50
3. Ciepłe śniadania........................51
4. Kanapki i dodatki do kanapek..............59
5. Pasztety ..............................70
6. Przetwory .............................74
7. Dania główne ..........................79
8. Sałatki i surówki.......................116
9. Ciasta i desery ........................124
PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY...................136
BIBLIOGRAFIA.............................142
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Anna Bielińska
-
Liczba stron:
143
-
Wymiary:
125x195
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
83-87863-23-8