Wprowadzenie do książki
Najzdrowsza dla serca dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska to tradycyjny sposób odżywiania się mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Ich menu zawiera duże ilości świeżych owoców i rozmaitych warzyw, produkty pełnoziamiste, rośliny strączkowe, oliwę z oliwek, naturalny jogurt, ser, niewielkie ilości ryb oraz co najmniej 6 szklanek wody dziennie, często przyprawionej do smaku skórką z cytryny, a także umiarkowane ilości wina. Jest bardzo smaczna, potrawy łatwe do przygotowania i niezbyt drogie, ponieważ nie korzysta się z żywności wysoko przetworzonej, a mięso traktuje się jako dodatek do warzyw, a nie jako główny składnik potrawy. Jednak nie tylko z tych powodów kuchnia śródziemnomorska stała się tak popularna na całym świecie.
Badania rozpoczęte ponad 50 lat temu wykazały, że ladzie żyjący w basenie Morza Śródziemnego, zwłaszcza w Grecji, w porównaniu z mieszkańcami krajów wysoko uprzemysłowionych znacznie rzadziej ulegają zawałowi serca czy udarowi mózgu. Rzadziej też zapadają na niektóre rodzaje nowotworów złośliwych, cukrzycę lub mają problemy z nadwagą. Naukowcy usiłowali dociec, dlaczego tak się dzieje. Ustalono, iż dobre zdrowie i długie życie mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego zawdzięczają diecie, która szczególnie korzystnie wpływa na serce. Warto też dodać, że i pewne elementy stylu życia mieszkańców tego regionu przyczyniają się do ich dobrej kondycji fizycznej. Przede wszystkim duża aktywność fizyczna; najczęściej chodzą pieszo, sami prowadzą niewielkie gospodarstwa rolne, a do miasta jeżdżą na rowerze.
Obecnie lekarze odnotowują coraz więcej dowodów na to, że dieta śródziemnomorska w połączeniu z aktywnością fizyczną zapobiega nie tylko chorobom serca, ale i wielu innym schorzeniom, przede wszystkim otyłości i wynikającym z niej dolegliwościom.
Zanim omówimy korzyści wynikające ze stosowania tej diety, pokażemy, czym różni się ona od powszechnego obecnie sposobu odżywiania się i dlaczego lekarze na całym świecie ją zalecają.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Helen V. Fisher, Cynthia Thomson
-
Tytuł oryginału:
The Mediterranean Heart Diet
-
Liczba stron:
255
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-241-4235-4
-
Tłumacz:
Maria Derkacz Strybel
-
Rok wydania:
2012