Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzuski
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-200-4493-5
Autor: Zofia Wieczorek-Chełmińska
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: PZWL

Wprowadzenie do książki

Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzuski

Dieta często pomaga w wyzdrowieniu, a niekiedy bywa jedynym środkiem leczniczym. Żywienie dietetyczne, aby mogło spełniać swoje zadanie, powinno być zbliżone do prawidłowego, z zachowaniem wszystkich zaleceń fizjologii żywienia. Wprowadzone zmiany powinny być jak najmniejsze. Jedynie w ostrych stanach chorobowych ograniczenia dietetyczne mogą być znaczne. Niepełne żywienie powinno trwać możliwie jak najkrócej. Dieta lecznicza powinna wiec odpowiadać zapotrzebowaniu fizjologicznemu chorego organizmu, z uwzględnieniem stanu odżywienia, wieku, płci, stanu zdrowia i aktywności fizycznej.
   W przewlekłych chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki dieta ulega modyfikacjom, lecz nie może prowadzić do niedoborów składników pokarmowych.
Dietę ustala lekarz lub na jego zlecenie kwalifikowana dietetyczka. Wskazówki dietetyczne dotyczą ilości i jakości produktów spożywczych i potraw, sposobu przyrządzania, liczby i rozkładu posiłków w ciągu dnia. Chory powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety.
   W przewlekłych chorobach wątroby stosuje się dietę bogatobiałkową, a w chorobach dróg żółciowych i trzustki dietę z fizjologiczną ilością białka i zmniejszoną ilością tłuszczu.
W książce Żywienie w chorobach wątroby dla każdej porcji potrawy obliczono zawartość białka i tłuszczu w gramach oraz podano zawartość energii w kilodżulach (kJ) i kilo-kaloriach (kcal). Każdy korzystający z przepisów może wybrać te potrawy, które będą zawierać ilości tłuszczu i białka zgodne z zaleceniem lekarza. Łatwo policzyć należną ilość składników, które powinny być spożyte w ciągu dnia. Szczegółowe zalecenia dietetyczne zostały podane w dalszej części książki Żywienie w chorobach wątroby.
   Wszystkie przepisy podane w książce Żywienie w chorobach wątroby są wypróbowane w wieloletniej praktyce oraz starannie dobrane, tak aby zapewnić chorym posiłki smaczne i zdrowe, pomimo ograniczeń danej diety.
   Jednym z celów autorki Zofi Wieczorek jest ścisłe połączenie wiedzy medycznej ze sztuką kulinarną, traktowaną jako ważny element kultury życia człowieka. Dieta powinna być realizowana z równoczesnym zachowaniem prozdrowot-nego stylu życia, w którym główną rolę pełni aktywność fizyczna, unikanie stresów i zachowanie równowagi psychicznej.

                                                                            Zofia Wieczorek-Chelmińska

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Zofia Wieczorek-Chełmińska

  • Liczba stron: 

    311

  • Wymiary: 

    205x145

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-200-4493-5

  • Rok wydania: 

    2012

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...