Wprowadzenie do książki
Terapia sokowa. Czas na juicing
Na temat soków można powiedzieć "same dobre rzeczy - są zdrowe, bogate w substancje odżywcze, dostarczają niezbędnych dla organizmu płynów oraz energii, a liczba kombinacji smakowych jest nieskończona. To pyszne źródło składników pokarmowych, wspaniale pobudzających organizm i dodających mu energii. Każda z nas zaczęła swoją przygodę z sokami inaczej: Erin zachęcili pijący soki przyjaciele, a Briana sześć lat temu odkryła, że stanowią one doskonałe uzupełnienie jej surowej diety. Gdy same doświadczyłyśmy korzyści, jakie dają pełne witamin i minerałów soki, nie było już dla nas odwrotu! W pewnym momencie zdałyśmy sobie też sprawę, jak dużo pieniędzy wydajemy na gotowe soki w butelkach, które często zawierają wypełniacze, takie jak sałata o wysokiej zawartości wody czy po prostu woda. Wtedy doszłyśmy do wniosku, że możemy zrobić tylko jedno - zacząć przygotowywać soki w domu. Elektryczne sokowirówki i wyciskarki na pierwszy rzut oka wydały nam się dość drogie, ale szybko zmieniłyśmy zdanie, gdy dotarło do nas, że to inwestycja nie tyle w kolejne urządzenie, ile w zdrowy tryb życia.
Ludzie często nas pytają, czemu pijemy soki. Najprostsza odpowiedź: to część naszego stylu życia, Cała rodzina Erin zaczyna dzień od picia soków - od najprostszych, ze świeżych pomarańczy, po takie, w których skład wchodzą jarmuż czy buraki. Z kolei dla Briany soki stanowią stały element codziennej diety: pije je na dobry początek dnia, po pracy czy przed spotkaniem z klientem - każda okazja jest dobra. Nasza praca wiąże się z niemal ciągłym przemieszczaniem, a soki zapewniają odpowiednią ilość płynów i dostarczają energii w ciągu długich, wyczerpujących dni. Dzięki mm mamy siłę i ochotę, by dawać z siebie wszystko. Jednak soki to nie tylko źródło energii - to również prosty sposób na zregenerowanie organizmu i wspomaganie układu odpornościowego nawet wówczas, gdy ciężko pracujemy.
W naszej książce z wielką przyjemnością dzielimy się z Wami przepisami na rozmaite soki, ponieważ są one niewyczerpanym źródłem witamin i minerałów, doskonale nawadniają organizm i... wyśmienicie smakują. Z własnego doświadczenia wiemy, że warto kupować (nawet jeśli wiąże się to z nieco większymi wydatkami) świeże produkty na targu prosto od rolników i przygotowywać z nich soki na cały tydzień. Przygotowywanie soków w domu - zamiast kupowania gotowych, w butelkach - to podwójna korzyść: otrzymujemy nie tylko przepyszny płyn, ale także miazgę lub pulpę. Można ją wykorzystać na wiele sposobów: jeśli pochodzi z warzyw robimy z mej buliony, a jeśli z owoców - nadzienie do muffinów. Z kolei resztki orzechów to doskonały dodatek do sałatek lub ciasteczek. Poza tym wszelkich pozostałości po przygotowywaniu soków używamy jako uzupełnienie karmy dla psów. Podobnych zastosowań można znaleźć jeszcze więcej.
Mamy szczerą nadzieję, że pomysły na soki przedstawione w tej książce zainspirują naszych czytelników. Wszystkie wypróbowałyśmy same. Korzystamy z tych pomysłów każdego dnia, by cieszyć się jak najlepszym zdrowiem i zapewnić sobie energię oraz zapał do pracy, której częścią jest testowanie kolejnych przepisów z myślą o Was. Choć w książce zamieściłyśmy ponad 90 propozycji, z całego serca zachęcamy do eksperymentowania - będziecie zaskoczeni, jak wspaniałe efekty smakowe potrafią przynieść nawet najbardziej zwariowane zestawienia składników. Cała zabawa z sokami polega na tym, że ZAWSZE wychodzi się dobrze na ich piciu - pod koniec dnia Waszym organizmom nigdy nie zabraknie najważniejszych substancji pokarmowych, a o to przecież chodzi.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Erin Quon, Briana Stockton
-
Tytuł oryginału:
The Juice Solution
-
Liczba stron:
112
-
Wymiary:
190x240
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-280-1271-4
-
Tłumacz:
Justyna Rudnik
-
Rok wydania:
2015