Wprowadzenie do książki
Konopie cud natury
Zdrowotne zastosowanie nasion i oleju konopnego
Konopie są najstarszą rośliną uprawną na świecie, w Chinach były uprawiane już ok. 12 000 lat przed naszą erą. Dlatego nie dziwi fakt, że nasiona konopi i olej konopny były i są na wielorakie sposoby stosowane do celów medycznych. W niniejszym rozdziale ograniczę się do zastosowań nasion konopi i oleju konopnego, pominę natomiast działanie części rośliny zawierających THC czy kannaboidy, które również są stosowane do celów odurzających oraz medycznych. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w rozdziale dodatkowym.
Możliwości zastosowania nasion konopi i oleju konopnego do celów terapeutycznych nie są niestety dokładnie zbadane w związku z długoletnim zakazem uprawy konopi37. Jednak jako że konopie nie są lekarstwem, lecz bardzo zdrowym produktem spożywczym, nie można ich przedawkować. Nie pojawiają się również skutki uboczne. Wypróbuj samodzielnie te możliwości i odkryj nowe. Przy jakichkolwiek dolegliwościach powinieneś jednak skontaktować się z lekarzem lub uzdrowicielem, aby wyjaśnić ich przyczynę.
Cannabis indica to, jak sama nazwa wskazuje, staroindyjska roślina znana również w nauce Ajurwedy, wiedzy o długowieczności. Rośnie ona dziko od wschodniohimalajskiego regionu Kaszmiru aż po wschód Asam. W sanskrycie konopie noszą nazwę „Bhanga”. W Ajuwerdzie nie chodzi głównie o nasiona i olej, lecz o wierzchołki kwiatów oraz żywicę wydzielaną przez liście, która posiada właściwości psychoaktywne. Są one używane do złagodzenia bólu przy problemach skórnych. W języku hindi nosi nazwę „Ganja” i w medycynie ajuwerdyjskiej od lat stosowana jest przy astmie, malarii, bólach głowy, nudnościach, drażliwości oraz manii.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Barbara Simonsohn
-
Tytuł oryginału:
Super Food Hanf
-
Liczba stron:
172
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-65404-17-6
-
Tłumacz:
Małgorzata Rzepka
-
Rok wydania:
2016