Wprowadzenie do książki
Dieta Optymalna Książka Kucharska
Zasady żywienia optymalnego opracowałem drogą wieloletnich badań naukowych i praktyki lekarskiej. Od wielu lat, przełamując uparcie opory prasy, środowisk lekarskich i opinie różnych „autorytetów", staram się przebić do świadomości społecznej, ucząc, jak należy odżywiać się, by być zdrowym, mądrym, zaradnym.
Wydałem dotychczas trzy książki:
Żywienie optymalne - w 1990 roku,
Dieta optymalna (wraz z red. Markiem Chylińskim) - w 1996 roku,
Tłuste życie - w 1997 roku.
W książkach tych są omówione i szeroko uzasadnione zasady żywienia optymalnego. Aby z przekonaniem i właściwym skutkiem korzystać z niniejszej Książki kucharskiej Dieta Optymalna, trzeba koniecznie przeczytać przynajmniej jedną z nich. W dwóch pierwszych dałem też pewien zestaw przepisów kulinarnych, który jednak okazał się niewystarczający. Czytelnicy, zarówno ci, którzy teoretycznie przekonani już zostali do mojej diety, jak i ci, którzy żywią się optymalnie od wielu lat i doznali już wszystkich dobrodziejstw jej stosowania, piszą i dzwonią do mnie z prośbami o podanie szerszego zestawu praktycznych przepisów kulinarnych, który umożliwiłby im wzbogacenie asortymentu potraw. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, przygotowałem tę oto książkę kucharską dieta optymalna. Znajdą w niej to, czego potrzebują.
Osoby żywiące się optymalnie chcą bowiem nie tylko jeść zdrowo, ale i smacznie. Wielu ludzi ceni sobie urozmaicenie w jedzeniu. Teoretycznie nie jest ono potrzebne, ale trudno im zerwać z przyzwyczajeniami, które mają od lat.
Staraliśmy się tak przygotować książkę kucharską Dieta optymalna, by każdy mógł dobrać potrawy możliwie bliskie dotychczasowemu jedzeniu, ale o takim składzie, który jest zgodny z zasadami zalecanej przeze mnie diety. Wielość przepisów pozwala na rozmaitość potraw, na wybieranie tych, które najlepiej smakują, nawet na przygotowywanie potraw wymyślnych, o niecodziennych, oryginalnych smakach, pięknym, apetycznym wyglądzie itd., które możemy przygotować z uroczystych okazji, np. świąt, uroczystości rodzinnych itp.
Książka Kucharska Dieta optymalna potrzebna jest więc po to, aby człowiek nie tylko jadł najlepiej, ale by jedzenie zachowało cały swój dotychczasowy walor smakowy i towarzyski.
Po przystąpieniu do pisania tej książki trzeba było wymyśleć wiele nowych potraw, których w żadnej książce kucharskiej nie ma, zmienić skład innych tak, aby odpowiadały zasadom żywienia optymalnego.
Są podnoszone zarzuty, że żywienie optymalne jest monotonne, że zawsze trzeba jeść to samo. Dziwne, że ludzie spożywający codziennie, przy każdym niemal posiłku - chleb, a przy obiedzie ziemniaki, nie uważają swego odżywiania za monotonne.
Przy żywieniu optymalnym można przy każdym posiłku zjadać coś zupełnie innego. Tylko - po co? Nikt się nie dziwi, że samochód przez cały okres eksploatacji „żywi się" wyłącznie benzyną. Gdy wleje mu się do baku coś innego, przeważnie kończy się to awarią. Te same zasady obowiązują w przypadku organizmu człowieka.
Niektóre produkty spożywcze są tak dobre, że spożywane codziennie dostarczają organizmowi prawie wszystko, co jest dla niego najlepsze. Podobnie jest w świecie zwierząt. Kotu przez całe życie wystarcza mięso. Odrobinę trawy zjada tylko po to, aby wraz z nią pozbyć się zjedzonej sierści. Lwu wystarczą antylopy i zebry, czyli ich mięso. Jedzą je niezmiennie przez całe życie i nigdy im się nie znudzi. Autorom Biblii wystarczała „cała tłustość" ze zwierząt ofiarnych oraz ich „wątroba, nerki i trochę mięsa z łopatki". Długowiecznym i zawsze zdrowym Hunzom z plemienia pasterskiego w Indiach wystarcza mięso kóz, masło i ser kozi oraz niewiele warzyw. Eskimosom muszą wystarczać: mięso i tłuszcz z ryb, fok i reniferów. Oni na cukrzycę i miażdżycę nie chorują, cholesterol mają niski, HDL wysoki, trójglicerydy niskie. Jednakże zjadają o wiele za dużo białka (na Grenlandii średnio 350 dag na dobę), toteż - choć są zdrowi - starzeją się szybko.
Przy żywieniu optymalnym człowiek potrzebuje najmniej białka w porównaniu z wszystkimi innymi modelami żywienia, ponieważ zjada białko o najwyższej wartości biologicznej, a tego potrzeba bardzo mało. Głównym źródłem energii są dla niego tłuszcze nasycone, zwierzęce, które dają najwięcej energii i są łatwo spalane w organizmie.
SPIS TREŚCI
Dieta Optymalna
Książka kucharska
Od Autora 3
Podstawowe zasady żywienia optymalnego 9
JADŁOSPISY 27
PRZEPISY 59
Optymalne chleby, placki i kluski 63
Chleby własnego wypieku 63
Placki 69
Kluski 72
Grzanki z chleba i placków 74
Potrawy z jajek 79
Jajecznice 79
Jajka sadzone 83
Omlety 87
Naleśniki 94
Jajka faszerowane 96
Jajka obsmażane 103
Zapiekanki z jajek 105
Potrawy z sera 109
Twarożki i twarogi 109
Suflety 114
Serowe „atrakcje" 116
Zupy 121
Rosoły 121
Barszcze 124
Zupy jarzynowe 127
Zupy grzybowe 138
Zupy rybne 140
Zupy mleczne i śmietankowe 141
Chłodniki 143
Zupy owocowe 146
Zupy różne 147
Potrawy z wieprzowiny 153
Potrawy z wieprzowiny gotowane 153
Potrawy z wieprzowiny duszone 156
Potrawy z wieprzowiny smażone 166
Potrawy z wieprzowiny pieczone 170
Potrawy z wędlin 184
Potrawy z wołowiny 189
Potrawy z wołowiny gotowane 189
Potrawy z wołowiny duszone 190
Potrawy z wołowiny smażone 198
Potrawy z wołowiny pieczone 199
Potrawy z cielęciny 202
Potrawy z cielęciny gotowane 202
Potrawy z cielęciny duszone 204
Potrawy z cielęciny smażone 210
Potrawy z cielęciny pieczone 214
Potrawy z baraniny 217
Potrawy z mięsa baraniego 217
Potrawy z mięsa jagnięcego 221
Potrawy z mięs różnych 227
Potrawy z drobiu 235
Potrawy z kurczaków 235
Potrawy z kaczki 242
Potrawy z gęsi 246
Potrawy z indyka 248
Potrawy z wątróbki drobiowej 249
Potrawy z ryb 251
Potrawy z ryb słodkowodnych 251
Potrawy z ryb morskich 265
Surówki i sałatki 275
Surówki 275
Sałatki 286
Owoce i warzywa nadziewane 300
Jarzyny na gorąco 305
Desery 323
Ciasta 323
Kremy 338
Torty kremowe bez pieczenia 347
Musy 351
Paschy 356
Galaretki 360
Desery różne 363
Koktajle 369
Dodatki do potraw 375
Sosy 375
Kiszonki i marynaty 387
Pasty 396
Dodatki do deserów 403
Szczegóły
-
Autor:
Jan Kwaśniewski, Tomasz Kwaśniewski
-
Objętość:
288
-
Oprawa:
Twarda
-
Format:
145x205
-
ISBN:
83-87534-07-2
-
Rok wydania:
2002