KOD: 83-87534-07-2
Autor: Jan Kwaśniewski, Tomasz Kwaśniewski
Koszt wysyłki od: 5.90 PLN
Wydawca: wgp

Wprowadzenie do książki

Dieta Optymalna Książka Kucharska

Zasady żywienia optymalnego opracowałem drogą wieloletnich ba­dań naukowych i praktyki lekarskiej. Od wielu lat, przełamując uparcie opory prasy, środowisk lekarskich i opinie różnych „autorytetów", staram się przebić do świadomości społecznej, ucząc, jak należy od­żywiać się, by być zdrowym, mądrym, zaradnym.
Wydałem dotychczas trzy książki:

Żywienie optymalne - w 1990 roku,
Dieta optymalna (wraz z red. Markiem Chylińskim) - w 1996 roku,
Tłuste życie - w 1997 roku.

      W książkach tych są omówione i szeroko uzasadnione zasady ży­wienia optymalnego. Aby z przekonaniem i właściwym skutkiem ko­rzystać z niniejszej Książki kucharskiej Dieta Optymalna, trzeba koniecznie przeczytać przynajmniej jedną z nich. W dwóch pierwszych dałem też pewien zestaw przepisów kulinarnych, który jednak okazał się niewystarczają­cy. Czytelnicy, zarówno ci, którzy teoretycznie przekonani już zostali do mojej diety, jak i ci, którzy żywią się optymalnie od wielu lat i do­znali już wszystkich dobrodziejstw jej stosowania, piszą i dzwonią do mnie z prośbami o podanie szerszego zestawu praktycznych przepisów kulinarnych, który umożliwiłby im wzbogacenie asortymentu potraw. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, przygotowałem tę oto książkę kucharską dieta optymalna. Znajdą w niej to, czego potrzebują.
      Osoby żywiące się optymalnie chcą bowiem nie tylko jeść zdrowo, ale i smacznie. Wielu ludzi ceni sobie urozmaicenie w jedzeniu. Teore­tycznie nie jest ono potrzebne, ale trudno im zerwać z przyzwyczaje­niami, które mają od lat.
Staraliśmy się tak przygotować książkę kucharską Dieta optymalna, by każdy mógł dobrać potrawy możliwie bliskie dotychczasowemu jedzeniu, ale o takim skła­dzie, który jest zgodny z zasadami zalecanej przeze mnie diety. Wie­lość przepisów pozwala na rozmaitość potraw, na wybieranie tych, które najlepiej smakują, nawet na przygotowywanie potraw wymyśl­nych, o niecodziennych, oryginalnych smakach, pięknym, apetycznym wyglądzie itd., które możemy przygotować z uroczystych okazji, np. świąt, uroczystości rodzinnych itp.
      Książka Kucharska Dieta optymalna potrzebna jest więc po to, aby człowiek nie tylko jadł najlepiej, ale by jedzenie zachowało cały swój dotychczasowy walor smakowy i towarzyski.
      Po przystąpieniu do pisania tej książki trzeba było wymyśleć wiele nowych potraw, których w żadnej książce kucharskiej nie ma, zmienić skład innych tak, aby odpowiadały zasadom żywienia optymalnego.
      Są podnoszone zarzuty, że żywienie optymalne jest monotonne, że zawsze trzeba jeść to samo. Dziwne, że ludzie spożywający codziennie, przy każdym niemal posiłku - chleb, a przy obiedzie ziemniaki, nie uważają swego odżywiania za monotonne.
       Przy żywieniu optymalnym można przy każdym posiłku zjadać coś zupełnie innego. Tylko - po co? Nikt się nie dziwi, że samochód przez cały okres eksploatacji „żywi się" wyłącznie benzyną. Gdy wleje mu się do baku coś innego, przeważnie kończy się to awarią. Te same za­sady obowiązują w przypadku organizmu człowieka.
      Niektóre produkty spożywcze są tak dobre, że spożywane codzien­nie dostarczają organizmowi prawie wszystko, co jest dla niego najlep­sze. Podobnie jest w świecie zwierząt. Kotu przez całe życie wystarcza mięso. Odrobinę trawy zjada tylko po to, aby wraz z nią pozbyć się zjedzonej sierści. Lwu wystarczą antylopy i zebry, czyli ich mięso. Jedzą je niezmiennie przez całe życie i nigdy im się nie znudzi. Auto­rom Biblii wystarczała „cała tłustość" ze zwierząt ofiarnych oraz ich „wątroba, nerki i trochę mięsa z łopatki". Długowiecznym i zawsze zdrowym Hunzom z plemienia pasterskiego w Indiach wystarcza mięso kóz, masło i ser kozi oraz niewiele warzyw. Eskimosom muszą wystar­czać: mięso i tłuszcz z ryb, fok i reniferów. Oni na cukrzycę i miażdży­cę nie chorują, cholesterol mają niski, HDL wysoki, trójglicerydy ni­skie. Jednakże zjadają o wiele za dużo białka (na Grenlandii średnio 350 dag na dobę), toteż - choć są zdrowi - starzeją się szybko.
      Przy żywieniu optymalnym człowiek potrzebuje najmniej białka w porównaniu z wszystkimi innymi modelami żywienia, ponieważ zjada białko o najwyższej wartości biologicznej, a tego potrzeba bardzo mało. Głównym źródłem energii są dla niego tłuszcze nasycone, zwie­rzęce, które dają najwięcej energii i są łatwo spalane w organizmie.

SPIS TREŚCI
Dieta Optymalna
Książka kucharska

Od Autora 3

Podstawowe zasady żywienia optymalnego 9

JADŁOSPISY   27

PRZEPISY   59

Optymalne chleby, placki i kluski 63
  Chleby własnego wypieku 63
  Placki 69
  Kluski 72
  Grzanki z chleba i placków 74

Potrawy z jajek 79
  Jajecznice 79
  Jajka sadzone 83
  Omlety 87
  Naleśniki 94
  Jajka faszerowane 96
  Jajka obsmażane 103
  Zapiekanki z jajek 105

Potrawy z sera 109
  Twarożki i twarogi 109
  Suflety 114
  Serowe „atrakcje" 116

Zupy 121
  Rosoły 121
  Barszcze 124
  Zupy jarzynowe 127
  Zupy grzybowe 138
  Zupy rybne 140
  Zupy mleczne i śmietankowe 141
  Chłodniki 143
  Zupy owocowe 146
  Zupy różne 147

Potrawy z wieprzowiny 153
  Potrawy z wieprzowiny gotowane 153
  Potrawy z wieprzowiny duszone 156
  Potrawy z wieprzowiny smażone 166
  Potrawy z wieprzowiny pieczone 170
  Potrawy z wędlin 184

Potrawy z wołowiny 189
  Potrawy z wołowiny gotowane 189
  Potrawy z wołowiny duszone 190
  Potrawy z wołowiny smażone 198
  Potrawy z wołowiny pieczone 199

Potrawy z cielęciny 202
  Potrawy z cielęciny gotowane 202
  Potrawy z cielęciny duszone 204
  Potrawy z cielęciny smażone 210
  Potrawy z cielęciny pieczone 214

Potrawy z baraniny 217
  Potrawy z mięsa baraniego 217
  Potrawy z mięsa jagnięcego 221

Potrawy z mięs różnych 227

Potrawy z drobiu 235
  Potrawy z kurczaków 235
  Potrawy z kaczki 242
  Potrawy z gęsi 246
  Potrawy z indyka 248
  Potrawy z wątróbki drobiowej 249

Potrawy z ryb 251
  Potrawy z ryb słodkowodnych 251
  Potrawy z ryb morskich 265

Surówki i sałatki 275
  Surówki 275
  Sałatki 286
  Owoce i warzywa nadziewane 300

Jarzyny na gorąco 305

Desery 323
  Ciasta 323
  Kremy 338
  Torty kremowe bez pieczenia 347
  Musy 351
  Paschy 356
  Galaretki 360
  Desery różne 363
  Koktajle 369

Dodatki do potraw 375
  Sosy 375
  Kiszonki i marynaty 387
  Pasty 396
  Dodatki do deserów 403

Szczegóły

  • Autor: 

    Jan Kwaśniewski, Tomasz Kwaśniewski

  • Objętość: 

    288

  • Oprawa: 

    Twarda

  • Format: 

    145x205

  • ISBN: 

    83-87534-07-2

  • Rok wydania: 

    2002

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...