Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć. Wydanie II rozszerzone Jedzenie na zdrowie Wychowanie dziecka to wielkie, piękne, ale też trudne zadanie. Trudniejsze, jeśli dziecko jest specyficzne - takie, u którego stwierdzono występowanie zaburzeń ze spektrum autyzmu. Sytuację komplikuje dodatkowo fakt, że neurologicznym i psychicznym objawom autyzmu towarzyszą nierzadko problemy fizjologiczne, najczęściej gastroenterologiczne, immunologiczne i laryngologiczne. Dolegliwości zdrowotne nie pozostają bez wpływu na kondycję umysłową i zachowanie osób autystycznych. Dlatego nie powinno się ich ignorować, przeciwnie - warto w szczególny sposób dbać o fizyczny dobrostan autystyka. Jak? Niebanalne znaczenie ma tu odpowiednia dieta. Pozytywny wpływ dostosowania diety do szczególnych potrzeb raportują kolejni rodzice dzieci w spektrum. Dostępnych jest również coraz więcej badań wskazujących dość jasno, których składników pokarmowych unikać, a po które warto sięgać. W przewodniku dla rodziców małych autystyków pisze o tym szczegółowo dr Justyna Jessa. Powołuje się przy tym na wyniki własnej pracy badawczej i odnosi do polskiej i światowej literatury poświęconej zagadnieniom powiązania stanu zdrowia i jakości życia osób autystycznych z ich dietą. Podpowiada, jakie badania warto wykonać, by mieć podstawy do dietetycznej interwencji. Wskazówki te uzupełnia poradami w formie konkretnych przepisów kulinarnych, które eliminują niekorzystne składniki na rzecz ich dobroczynnych zamienników.
Azymut
-
Autor:
Justyna Jessa
-
Format:
208x140 mm
-
Ilość stron:
184
-
ISBN:
9788328910485
-
Oprawa:
broszurowa
-
Rok wydania:
2024