Wprowadzenie do książki
Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania
Współczesna makrobiotyka przypisuje bardzo duże znaczenie odżywianiu i uznaje, że wpływa ono na zdrowie człowieka w zasadniczy sposób. Wszystko, cokolwiek otrzymujemy w formie pożywienia, a także wszystko, co przyjmujemy z zewnątrz, jak woda, powietrze, wibracje kosmiczne - wszystko to wywołuje w nas określone zmiany. Mówiąc językiem makrobiotyki - stajemy się tym, co jemy, ponieważ przetwarzamy to, co wchłaniamy z otoczenia. Inaczej mówiąc, jesteśmy odbiciem tego, co przyjmujemy z zewnątrz. Podczas gdy na wiele czynników środowiska zewnętrznego nie mamy bezpośredniego wpływu, to o pożywieniu w dość dużym stopniu możemy decydować sami.
Dlatego uwzględniając związek człowieka z przyrodą, makrobiotyka poleca pożywienie naturalne, a nie przemysłowo przetwarzane. Należą do niego pełne ziarna wszystkich zbóż (pszenica, żyto, owies, jęczmień, proso, gryka), nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja) oraz dyni i słonecznika, jak również wszelkie warzywa i owoce. Makrobiotyka wymienione pożywienie określa mianem produktów kompletnych lub całościowych, ponieważ w produktach tych, zjadanych w całości, podstawowe składniki odżywcze, jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne i inne potrzebne do życia składniki, zawarte są w idealnych proporcjach. Dzięki temu naturalnemu zrównoważeniu składników nasiona zbóż i roślin strączkowych są w stanie dać początek nowemu życiu poprzez kiełkowanie, jeżeli tylko zapewnimy im odpowiednie warunki w postaci ciepła, powietrza, wilgoci i światła. Stąd również nazywa się je pokarmem żywym.
Szczegóły
-
Autor:
Stanisław Olko
-
Objętość:
216
-
Oprawa:
Miękka
-
Format:
145x205
-
ISBN:
978-83-05-13617-4
-
Rok wydania:
2011