Wczytuję dane...
KOD: 978-83-05-13617-4
Autor: Stanisław Olko
EAN: 9788305136174
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN

Wprowadzenie do książki

Makrobiotyka w polskiej kuchni czyli powrót do dawnego naturalnego sposobu odżywiania

   Współczesna makrobiotyka przypisuje bardzo duże znaczenie odżywianiu i uznaje, że wpływa ono na zdrowie człowieka w zasadniczy sposób. Wszystko, cokolwiek otrzymujemy w formie pożywienia, a także wszystko, co przyjmujemy z zewnątrz, jak woda, powietrze, wibracje kosmiczne - wszystko to wywołuje w nas określone zmiany. Mówiąc językiem makrobiotyki - stajemy się tym, co jemy, ponieważ przetwarzamy to, co wchłaniamy z otoczenia. Inaczej mówiąc, jesteśmy odbiciem tego, co przyjmujemy z zewnątrz. Podczas gdy na wiele czynników środowiska zewnętrznego nie mamy bezpośredniego wpływu, to o pożywieniu w dość dużym stopniu możemy decydować sami.
    Dlatego uwzględniając związek człowieka z przyrodą, makrobiotyka poleca pożywienie naturalne, a nie przemysłowo przetwarzane. Należą do niego pełne ziarna wszystkich zbóż (pszenica, żyto, owies, jęczmień, proso, gryka), nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja) oraz dyni i słonecznika, jak również wszelkie warzywa i owoce. Makrobiotyka wymienione pożywienie określa mianem produktów kompletnych lub całościowych, ponieważ w produktach tych, zjadanych w całości, podstawowe składniki odżywcze, jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne i inne potrzebne do życia składniki, zawarte są w idealnych proporcjach. Dzięki temu naturalnemu zrównoważeniu składników nasiona zbóż i roślin strączkowych są w stanie dać początek nowemu życiu poprzez kiełkowanie, jeżeli tylko zapewnimy im odpowiednie warunki w postaci ciepła, powietrza, wilgoci i światła. Stąd również nazywa się je pokarmem żywym.

Szczegóły

  • Autor: 

    Stanisław Olko

  • Objętość: 

    216

  • Oprawa: 

    Miękka

  • Format: 

    145x205

  • ISBN: 

    978-83-05-13617-4

  • Rok wydania: 

    2011

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...