Wczytuję dane...
KOD: 978-83-8168-299-2
Autor: Iwan Nieumywakin
Dostępność: 2 dni
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Vital

Rosyjski ekspert ujawnia nieznane właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne

W książce Czosnek na straży zdrowia zdecydowałem opowiedzieć o zadziwiających profilaktycznych i leczniczych właściwościach czosnku, który pod względem swojej charakterystyki praktycznie nie ma sobie równych pośród innych warzyw, zarówno przy stosowaniu go w formie surowej, jak i poddając go obróbce termicznej.

 Ostry smak i zapach nadaje czosnkowi olejek eteryczny, który przedstawia sobą skomplikowaną mieszaninę rzędu połączeń, włączając siarkę. Jego substancje lotne stanowią około 35% ogólnej ilości znajdujących się w nim substancji.
  Główną część składników odżywczych stanowią węglowodany, polisacharydy – do 27%. Jesienią jest to inulina i sacharoza; na wiosnę w wyniku ich rozpadu rośnie zawartość glukozy i fruktozy. Zawartość białka   waha się od 6,7 do 13,3% błonnika – 0,8% popiołu w ząbkach – 1,4-3,7% w liściach – do 8,8%.
  W cebulkach czosnku znajduje się mało witamin: C – 5-8 mg%, B1, B2, PP – ułamki procenta. Za to liście i młode pędy są bardzo bogate w witaminę C, do 140 mg%, do tego znaleziono w nich karoten (prowitaminę A).
  W składzie popiołu czosnku odnaleziono 17 elementów, w tym fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, kobalt, cyrkon, wanad, tytan, selen, sód, ołów i inne. Zawartość tłuszczu waha się od 0,03 do 0,08%.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    dr Iwan Nieumywakin

  • Tytuł oryginału: 

    Чеснок. Мифы и реальность

  • Liczba stron: 

    136

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-8168-299-2

  • Tłumacz: 

    Katarzyna Bartosik

  • Rok wydania: 

    2019

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...