Wprowadzenie do książki
Dieta w walce z cholesterolem
Wiele krajów, w tym Polska szczyci się wspaniałą kuchnią. Jeśli jednak bliżej przyjrzymy się tym kulinarnym wspaniałościom, zauważymy, że zawierają wiele tłuszczu. Powiecie: smacznego tłuszczu, ale mimo wszystko tłuszczu! Co więc jeść w czasach, gdy medycyna przestrzega przed nadmiernym spożyciem tłuszczów, zwłaszcza w postaci nasyconych kwasów tłuszczowych, które są źródłem „złego” cholesterolu, zawartych w maśle, tłustej śmietanie, serach i tłustych mięsach? Odpowiedź brzmi: należy przyjąć zasadę zrównoważonego żywienia, według której żaden pokarm nie jest zły sam w sobie, pod warunkiem że będzie prawidłowo spożywany, czyli odpowiednio często i we właściwych, nie za dużych ilościach. Dzięki umiarowi nie pozbawimy się rozkoszy stołu, a jeśli w dodatku będziemy regularnie jeść warzywa i owoce, unikniemy przykrych konsekwencji zdrowotnych, takich jak wzrost poziomu cholesterolu czy nawet rak jelita grubego - okrężnicy. Badania wykazały, że działanie prozdrowotne ma spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, starajmy się więc przestrzegać tej normy.
A tymczasem pozwólmy, żeby Philippe Chavanne poprowadził nas przez wspaniały świat smaków. Łasuchujmy z przyjemnością, bez ryzyka pogorszenia wyników badań krwi. W swojej kuchni autor zasłużenie przyznaje uprzywilejowane miejsce warzywom, które łączy z różnorodnymi ziołami zarówno swojskimi, dobrze nam znanymi, jak i egzotycznymi. Ich umiejętne połączenie z pewnością mile połechce nasze kubki smakowe.
Przepisy na mięsa i ryby subtelnie nawiązują do naszych tradycyjnych potraw, zawsze jednak spełniają wymóg zapobiegania wzrostowi cholesterolu. Philippe Chavanne znakomicie komponuje dietę, łącząc przyjemne z pożytecznym: walor smakowy i zdrowotny dań. Co więcej, odwołując się do maksymy Hipokratesa: „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”, zachęca nas do stosowania coraz to nowych połączeń, miłych dla oka, rozkosznych dla podniebienia i zdrowych dla całego organizmu.
Gotujmy zatem pod batutą Philippe’a Chavanne’a i jedzmy ze smakiem, bez obawy, że wzrośnie nam poziom cholesterolu!
Dr Philippe Cornet Profesor
medycyny ogólnej Dyrektor
Wydziału Nauczania i Badań
Medycyny Ogólnej Uniwersytet im. Marii i Piotra Curie (Universite Paris VI)
Większość z przedstawionych przepisów jest zainspirowana kuchnią kreteńską i ogólnie śródziemnomorską. Są one proste do wykonania, a ich urozmaicone i smaczne składniki idealnie dostosowane do diety antycholesterolowej. Oczywiście, sama dieta w cudowny sposób nie obniży poziomu „złego” cholesterolu, ale w znaczący, a zarazem przyjemny sposób może przyzwyczaić nas do nowego, zdrowego stylu życia i odżywiania się na co dzień. Jak się bowiem niebezpodstawnie uważa, dieta stanowi pierwszy etap leczenia w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu. Wielu z nas może ona pomóc na tyle, że nie będzie konieczności przyjmowania kosztownych leków. A nawet jeśli wspomaganie farmakologiczne okaże się potrzebne, dieta pozostanie niezbędna dla zapewnienia lepszej ochrony przez ryzykiem zachorowania na choroby układu krążenia.
Zatem do dzieła! Natychmiast rozpoczynamy walkę z nadmiarem cholesterolu!
Spis treści
Dieta w walce z cholesterolem
Przedmowa
Wprowadzenie
Przepisy
- Zupy
- Przystawki ciepłe i zimne
- Ryby i skorupiaki
- Mięso i drób
- Warzywa i potrawy wegetariańskie
- Desery i słodycze
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Philippe Chavanne
-
Tytuł oryginału:
Recettes efficaces contre le cholestérol
-
Liczba stron:
141
-
Wymiary:
165x235
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7175-816-4
-
Tłumacz:
Małgorzata Szmurło
-
Rok wydania:
2014