Wprowadzenie do książki
Głosy rewolucji żywnościowej
Współczesna medycyna wie sporo na temat ogromnego wpływu spożywanego przez nas jedzenia na zdrowie i na cały świat wokół nas. Jednak, jak na razie, informacja o tym rozchodzi się zbyt wolno. Pomimo postępu, setki milionów ludzi coraz częściej chorują, a nasza planeta jest wciąż zatruwana.
Często nawet lekarze mają nikłą wiedzę, w jak potężny sposób jedzenie wpływa na nasze zdrowie. W trakcie studiów medycznych przyszli lekarze są nauczani o zdrowym żywieniu zaledwie przez 2,5 godziny. Nie ma się więc co dziwić, że w przychodniach i szpitalach częściej jesteśmy informowani o inwazyjnych i niebezpiecznych zabiegach kosztujących 50 tysięcy dolarów, niż o tym, w jaki sposób prosto i łatwo zmienić dietę, aby zapobiec chorobie.
Brak wyedukowanych lekarzy i dobrze poinformowanego społeczeństwa skutkuje tym, że ludzie zainteresowani wyłącznie zyskiem próbują nam sprzedawać swoje idee żywieniowe, szybko działające sztuczki i pseudonaukowe diety, które mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. Większość z nas każdego dnia jest zasypywana rzekomymi „faktami”, które są niebezpiecznie zwodnicze lub po prostu szkodliwe.
Razem z moim tatą, Johnem Robbinsem - autorem bestsellerowych książek, postanowiliśmy zaczerpnąć mądrości największych międzynarodowych ekspertów od żywności i diety i podzielić się ich najnowszymi spostrzeżeniami. Chcemy uświadomić ci fakty, o których nikt nie mówi, włączając w to informacje, co robić, aby być zdrowym i jak poprzez swoje wybory pozytywnie wpływać na środowisko.
Chyba nie będziesz zaskoczony faktem, że w obecnym systemie żywnościowym panuje wielki bałagan. Przemysłowa produkcja żywności ma negatywny wpływ na nasze lasy, wodę, powietrze, górne warstwy gleby i klimat. Zwierzęta hodowlane traktuje się okrutnie, a pracownicy rolni są często wyzyskiwani. Genetycznie modyfikowane frankenfood* zalewa rynek, nie będąc uprzednio dokładnie przebadane. Ludzie objadają się coraz bardziej sztucznym jedzeniem, stają się grubsi i częściej chorują. Jeszcze nigdy w historii świata tylu ludzi nie cierpiało na choroby chroniczne.
Prawdopodobnie wiesz już, że zakrojony na wielką skalę przemysłowy agrobiznes kontroluje coraz większą część żywności świata. Posiada on olbrzymie fundusze na kampanie reklamowe, aby promować swoje wysoce przetworzone, genetycznie modyfikowane, przepełnione substancjami chemicznymi i zatrute pestycydami pseudojedzenie. Przy pomocy swoich lobbystów i dzięki pieniądzom przekazywanym na cele polityczne dokładnie kontroluje sytuację w większości rządowych agencji regulacyjnych i rolniczych. Karmienie się niezdrowym jedzeniem przynosi ogromne zyski firmom takim jak McDonald’s, Monsanto i Coca-Cola. Korporacje chcą wrzucić ci na talerz samą chemię i wydają miliardy dolarów na reklamowanie przetworzonej żywności, od której ludzie uzależniają się na całe życie. Bardzo by chciały, abyś o tym nie mówił i nie myślał. Chciałyby, abyś podporządkował się ich planom, a swoją uwagę skupił na czymkolwiek poza protestowaniem.
Na szczęście wcale nie musisz tego robić.
Wiesz już, że istnieje silna więź pomiędzy tym, co jesz, a twoim zdrowiem.
Wiesz, że większość kosztów medycznych, które doprowadzają do bankructwa rodziny, firmy i całe państwa mogłaby zostać wyeliminowana za sprawą zdrowego odżywiania.
Ale czy znasz alternatywę? Wiesz do jakich wniosków doszli eksperci w kwestii promowania optymalnego zdrowia i budowania zdrowszego społeczeństwa? Nadszedł czas, abyś ty i twoja rodzina dowiedział się o wszystkim i podjął działanie.
Czy cierpiałeś kiedykolwiek na chorobę chroniczną? Czy martwiłeś się kiedyś o zdrowie i żyde bliskiej d osoby? Czy chdałbyś dowiedzieć się, jak stracić wagę, oczyśdć żyły lub bronić się przed rakiem?
Czy myślisz sobie czasami, że chciałbyś mieć więcej energii, że chciałbyś rzadziej chorować i być bardziej pewnym w kwestii tego, co jeść, aby zachować zdrowie?
Dla większości z nas dobra dieta jest największym darem, jakim możemy obdarować siebie i bliskich, ponieważ jest to dar trwałego zdrowia. I nie jest to nic skomplikowanego. Stosując się do prostych i łatwych do zapamiętania kroków, możesz znacząco zwiększyć swoje szanse na długie życie w pełni zdrowia.
Masz prawo znać prawdę na temat tego, co jesz, skąd to pożywienie pochodzi i jaki ma ono wpływ na twoje życie i całą planetę.
Im więcej wiesz, tym więcej masz w sobie siły, aby podjąć jakiekolwiek znaczące działania. Im więcej wiesz, tym lepiej potrafisz dobierać swoje jedzenie tak, aby pozostawało ono w harmonii z twoim celem. Twój umysł będzie czystszy, twoje serce spokojniejsze, a twoje ciało będzie dziękować ci do końca życia.
Owszem, napisano tysiące książek, przeprowadzono tysiące konferencji i seminariów oraz nakręcono mnóstwo filmów na temat jedzenia. My jednak starannie wybraliśmy takich ekspertów, aby dać ci to, co najlepsze. Są niezależni, ich opinie są bezstronne, a ich życiowym celem jest odnajdywanie i efektywne przekazywanie prawdy.
Jest jeszcze jedna rzecz, która wyróżnia tę książkę. Wywiady zostały przeprowadzone przez słynnego bohatera ruchu na rzecz zdrowej żywności.
W niniejszej książce, po raz pierwszy, jeden z założycieli ruchu na rzecz zdrowej żywności prowadzi przełomowe rozmowy ze współczesnymi, największymi ekspertami od żywienia.
Rozmowy te są wyjątkowe. Jest to zestawienie wywiadów, które pozwala wychwycić ciężko zdobytą mądrość i podać ją w lekko-strawnej i wysoce użytecznej formie. Rzadko zdarza się, by pierwszorzędni eksperci rozmawiali z liderem przełomowego ruchu.
Miałem przyjemność porządkować oraz redagować tę niezwykłą pracę. Przywilejem było dla mnie uczyć się od jednych z największych liderów naszych czasów, a potem pomagać w tym, aby również i do ciebie dotarł ich ważny przekaz.
Dzięki tej książce zdobędziesz wiedzę, by przestać być tykającą medyczną bombą zegarową i stać się tryskającą zdrowiem supergwiazdą. Nie będziesz już dłużej sfrustrowanym obserwatorem, ale przepełnionym wiarą człowiekiem zmieniającym swoje życie na lepsze.
Uwielbiam jedzenie. Lubię je jeść, lubię je przygotowywać i lubię dzielić się nim z innymi. Na całym świecie łamanie się Chlebem lub dzielenie posiłkiem jest aktem budującym więź. Jedzenie łączy nas ze światem, z kulturą i ze sobą nawzajem.
Mam nadzieję, że zagłębiając się w tę książkę, uznasz ją zarówno za smakowitą i pożywną, jak i przydatną i inspirującą.
Dziękuję za to, że tu jesteś.
Bon appetit.
— Ocean Robbins, wiosna 2013
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
John Robbins, Ocean Robbins
-
Tytuł oryginału:
Voices of the food revolution. You can heal your body and your world – with food
-
Liczba stron:
320
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-63965-33-4
-
Rok wydania:
2014