Nasiona Kłamstwa
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-85290-16-2
Autor: Jeffrey M. Smith
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: 3.49

Wprowadzenie do książki

Nasiona kłamstwa

   Od ostatnich 250 lat żyjemy w swego rodzaju niewoli „doskonalenia” naszego świata przez naukę. Postęp —jakikolwiek, jest oklaskiwany niezależnie od tego czy w rzeczywistości pomaga, czy też w dalszej perspektywie działa na niekorzyść ludzkości i przyczynia się do jej niszczenia. Prawdą jest, że dając zielone światło nauce, jednocześnie odwróciliśmy się od Natury i bezkrytycznie zawierzamy rozwiązaniom, które tak naprawdę działają przeciw niej.
   Można powiedzieć, że zarówno taka nauka, jak i w konsekwencji natura (środowisko) są chore, co prowadzi świat do stanu załamania i zniszczenia.
   W efekcie odwróciliśmy się od rolnictwa traktowanego jako „sposób życia”, który ma za podstawę wyżywienie rodziny i sąsiadów. Zrobiliśmy z rolnictwa ogromny przemysł oparty na globalnym imporcie i eksporcie, produkujący wielkie ilości żywności o niskiej jakości (a w tym również żywności genetycznie zmodyfikowanej).
   Większość komercyjnej produkcji nasion kontroluje kilka wielkich korporacji, i ma to miejsce zarówno w Europie jak i Ameryce Północnej. Najwięksi z nich, Cargil i Monsanto, mają pod kontrolą około 60% rynku produkcji nasion.
   Ich cel jest jasny: chcą nadzorować całą produkcję żywności na świecie. Ten cel jest wspierany przez Światową Organizację Handlu i obecny rząd USA, a pośrednio wspiera go również Komisja Europejska oraz rządy niektórych krajów.
   Można powiedzieć, że wielkie korporacje „wykradły intelektualne prawo własności rolników” — wykradły nasiona i żądają teraz od rolników zapłaty za to, aby mogli oni ich używać. Ten proces jednocześnie gwałtownie uszczupla różnorodność bezcennego zasobu nasion naturalnych, którego wszak najlepszym opiekunem są tradycyjni rolnicy.
   Inżynieria genetyczna w służbie wielkich korporacji, która przebudowuje nasze ukształtowane w naturalnym toku ewolucji zwierzęta i rośliny, aby później móc opatentować te nowe „wynalazki”, jest jednym z największych występków przeciwko rodzajowi ludzkiemu, a tak naprawdę przyczynia się do dalszego wzrostu kontroli produkcji żywności przez korporacje.
   Powoduje również wypaczenie i doprowadzi ostatecznie do zniszczenia genetycznych zasobów przyrody ukształtowanych przez miliony lat ewolucji, zasobów od których zależy nasze przetrwanie. W przeciwieństwie do tego, co firmy biotechnologiczne chciałyby nam wmówić, my wierzymy, że to właśnie zachowujące dużą różnorodność tradycyjne i ekologiczne rolnictwo jest kluczem do produkcji zdrowej, dobrej żywności oraz do wyżywienia świata.
   Polska wieś posiada chyba najlepszą szansę w Europie, aby wykorzystywać swoje niezwykłe bogactwo naturalnej różnorodności, pod warunkiem jednak, że pozostanie wierna tradycji, prawom Natury i nie pozwoli zrobić z siebie kolejnej „korporacyjnej” ofiary.

Sir Julian Rose, Prezes ICPPC

   Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) są produktem ubocznym technologii przenoszenia genów z organizmów jednego gatunku do organizmów innego. Technologia ta może wywrzeć na naszym zdrowiu i środowisku życia nieznane i najprawdopodobniej katastrofalne skutki. Na GMO najwięcej zyskały i zyskują nadal międzynarodowe firmy biotechnologiczne. Przy pomocy dobrze opłacanych mediów przedstawiły kuszący obraz biotechnologii: według nich jest ona cudem, który sprawi, iż zniknie głód, zmniejszy się zużycie pestycydów albo wyleczy choroby cywilizacyjne. Jeszcze dwadzieścia lat temu nie było modyfikowanej soi, kukurydzy czy bawełny. W roku 2002 stanowiły już one lwią część upraw modyfikowanych genetycznie, liczących 145 milionów akrów* w czterech państwach wytwarzających najwięcej GMO.    To obszar dwa i pół razy większy od powierzchni Wielkiej Brytanii — nie licząc upraw naturalnych zapłodnionych krzyżowo pyłkami roślin modyfikowanych genetycznie. W Stanach Zjednoczonych zmodyfikowano genetycznie produkcję mleka, wstrzykując krowom modyfikowany hormon wzrostu. Większość żywności w sklepach spożywczych w USA jest skażona składnikami modyfikowanymi genetycznie - bez wiedzy i zgody konsumentów. Powtórzę to, co powiedziało już wielu przede mną: jesteśmy częścią największego eksperymentu żywieniowego w historii. I pełnimy w nim rolę królików doświadczalnych.
   W „Nasionach kłamstwa” Jeffrey Smith przedstawia zarzuty przeciwko GMO — zarzuty, których nie da się odeprzeć. Czyni to w sposób zrozumiały i popiera je mnóstwem dowodów. W oparciu o nie snuje swoją opowieść o tym, jak to rządy i firmy odrzuciły naukowe dowody mówiące o zagrożeniach dla zdrowia ze strony GMO; o tym, które z rządów i firm odmówiły konsumentom prawa do poznania prawdy. To niezwykła książka. Powinna stać się lekturą obowiązkową wszystkich licealistów, studentów oraz każdego, kogo obchodzi, co zjada wraz z rodziną w czasie posiłków. Fenomen tej książki polega na tym, iż autor przedstawia w niej dowody naukowe w sposób zrozumiały dla każdego czytelnika, nie upraszczając i zachowując jednocześnie wszystkie informacje, którymi można odeprzeć argumenty przeciwników.
   Wiedza jest jednym z najpotężniejszych mechanizmów zmieniających społeczeństwa. Mam wielką nadzieję, że książka Jeffrey’a Smitha pozwoli nam na zatrzymanie rozpędzonej lokomotywy niebezpiecznej biotechnologii.

Arran Stephens

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Jeffrey M. Smith

  • Tytuł oryginału: 

    Seeds of Deception

  • Liczba stron: 

    304

  • Wymiary: 

    154x230

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-85290-16-2

  • Tłumacz: 

    Jędrzej Ilukowicz

  • Rok wydania: 

    2007

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...