Wprowadzenie do książki
Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce
Wyniki badań mojego ojca sugerują, że spożycie urozmaiconych pokarmów z różnych części roślin sprzyja zdrowiu. Pamiętając o tym, podzieliłam rośliny ma siedem kategorii - owoce, ziarna, liście, korzenie, rośliny strączkowe, kwiaty i orzechy. Grzyby znalazły się w ósmej, oddzielnej kategorii, ponieważ nie są roślinami. Podział ten ma zachęcić do spożywania pokarmów pochodzących z różnych części roślin i pokazać ich różnorodność. Nie musisz go ściśle przestrzegać przy każdym posiłku. Wystarczy, że potraktujesz te kategorie jako wskazówkę przy przygotowywaniu potraw idealnych pod względem odżywczym.
Kategorie, w które pogrupowałam różne produkty roślinne, są niezwykle proste. Korzenie to, oczywiście, części roślin znajdujące się pod ziemią. Liście natomiast to wszelkiego rodzaju sałaty, kapusty, jarmuż, szpinak, seler naciowy i boćwina. Owocami są te części roślin, w których znajdują się nasiona, np. pomidory, jabłka, papryka, ogórki, dynia i pomarańcze. Ziarna to inaczej nasiona: pszenica, kukurydza, jęczmień, quinoa, owies itp. Do roślin strączkowych zaliczamy soję, fasolę, np. jaś lub czerwona, soczewicę, a nawet orzechy ziemne. Wśród kwiatów należy wymienić brokuły, kalafior, mlecz itd. Orzechy natomiast to wszystkie orzechy rosnące na drzewach.
Niemal każda część rośliny jest jadalna, pożywna, smaczna i charakteryzuje się różną zawartością składników odżywczych. Należy więc spożywać produkty ze wszystkich kategorii, aby dostarczyć organizmowi komplet potrzebnych składników odżywczych w ciągu dnia, a także tygodnia czy miesiąca. Aby ułatwić ci to zadanie, przy przepisach umieściłam symbole tych części roślin, które są wykorzystane w danej potrawie.
Wiedza na temat roli poszczególnych związków w roślinie pomaga nam zrozumieć, w jaki sposób dana substancja jest wykorzystywana w naszym organizmie. Przykładowo, korzenie, pestki i orzechy magazynują energię i zwykle zawierają więcej tłuszczu i węglowodanów. Są to składniki niezbędne do powstania kolejnego pokolenia roślin, szczególnie zapoczątkowania wzrostu rośliny przy sprzyjających warunkach pogodowych. Jeśli tłuszcz jest główną formą magazynowania energii, tak jak w przypadku fasoli, grochu czy orzechów, roślina musi wytworzyć również substancje, które zapobiegają procesowi jełczenia, czyli utleniania kwasów tłuszczowych. Są to przeciwutleniacze, takie jak np. witaminy i niektóre składniki mineralne (witamina E czy selen).
Materiałem zapasowym w przypadku niektórych roślin są węglowodany, np. w ziarnach i bulwach magazynowana jest skrobia. Takie pokarmy są źródłem energii również dla nas. W diecie roślinnej około 80 proc. spożywanych kalorii pochodzi z roślin, które magazynują większość energii w postaci węglowodanów lub tłuszczów. Rośliny magazynujące energię w trakcie wzrostu chronią się przed czynnikami środowiskowymi za pomocą mocnej, włóknistej osłonki. Przykładem takiej warstwy ochronnej są otręby w ziarnach zbóż - „pełne ziarna” to ziarna, które nie zostały jej pozbawione. Włókno, czyli błonnik, usztywnia strukturę rośliny i utrzymuje ją w pozycji wyprostowanej. Jako składnik pokarmowy jest ono bardzo istotne w zachowaniu odpowiedniej perystaltyki jelit. Atom węgla jest podstawowym elementem związków organicznych (tłuszczów, węglowodanów, białek i witamin), które budują rośliny. Służy również jako nośnik energii w trakcie metabolizmu zachodzącego w naszym organizmie. Rośliny pobierają dwutlenek węgla z atmosfery w procesie fotosyntezy. Dzięki energii światła słonecznego jest on przekształcany w węglowodany. W organizmie człowieka węglowodany pochodzące z pokarmów roślinnych zostają utlenione, czemu towarzyszy powstawanie energii.
Przygotowując menu na cały tydzień, staram się uwzględniać produkty ze wszystkich siedmiu kategorii. Gdy mam już gotowy spis, robię listę zakupów potrzebnych do przygotowania zaplanowanych dań. Kupuję tylko produkty, które na niej zapisałam. W trakcie jednej wizyty w sklepie zaopatruję się na cały tydzień, dzięki czemu oszczędzam czas. Planując menu z wyprzedzeniem, wydaje się również mniej pieniędzy.
Nie musisz sporządzać szczegółowego spisu wszystkich posiłków. Najważniejsze są obiady. Nasze menu obiadowe składa się zwykle z prostych dań, takich jak zupy z wolnowaru czy potrawy, które można zachować na później. Zazwyczaj przygotowuję nieco więcej jedzenia, a to, co zostaje, wykorzystujemy następnego dnia na lunch. Dzięki temu nie muszę się martwić o popołudniowy posiłek. Na wypadek gdyby zabrakło takich resztek, na listę produktów potrzebnych na lunch wpisuję pełnoziarnisty chleb lub tortille do kanapek. Kupuję również mnóstwo owoców, które służą nam jako przekąski w ciągu dnia. Raz w tygodniu, zwykle w piątek, zjadamy to, co zostało z poprzednich dni zarówno na lunch, jak i na obiad. Na śniadanie jemy z reguły to samo, więc lista produktów potrzebnych do tego posiłku zwykle jest stała.
Chciałabym, by przepisy znajdujące się w książce Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce zainspirowały cię do odkrywania nowych smaków. Znajdź dania, które będą ci najbardziej odpowiadały. Być może będziesz chciał je nieco zmodyfikować lub przyrządzać dokładnie według moich wskazówek. Każdy ma swoje przyzwyczajenia, ale czasem warto poeksperymentować z nowymi produktami i przyprawami. Jeśli któraś przyprawa ci zasmakuje, sprawdź, jak komponuje się z innymi potrawami. W naszej rodzinie bardzo lubimy świeże zioła i każdego roku sadzimy w ogródku nowe odmiany.
Gotowanie to świetna zabawa! W trakcie opracowywania tej książki spędziłam naprawdę wspaniałe chwile w kuchni z moimi synami. Często jesteśmy bardzo zapracowani, szczególnie chłopcy, którzy biorą udział w różnych inicjatywach szkolnych i wydarzeniach sportowych. Czasem trudno nam znaleźć czas, by zjeść razem posiłek. Przygotowywanie przepisów do Nowoczesnych zasad odżywiania w praktyce było dla nas wielką frajdą. Teraz, gdy akurat wszyscy jesteśmy w domu w godzinach obiadowych, włączamy muzykę i wspólnie gotujemy. To naprawdę bezcenne momenty.
Zachęć całą swoją rodzinę, by razem z Tobą rozpoczęła przygodę z dietą roślinną! Dodatkowe zdjęcia i porady dotyczące przygotowywania przepisów z tej książki są dostępne na stronie www.thechinastudycookbook.com (www.whole-plantscookbook.com).
Życzę Ci powodzenia i dużo radości z gotowania!
LeAnne
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Leanne Campbell
-
Tytuł oryginału:
The China Study Cookbook: Over 120 Whole Food, Plant-Based Recipes
-
Liczba stron:
272
-
Wymiary:
165x240
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7579-298-0
-
Rok wydania:
2014