Wprowadzenie do książki
Stosujemy miód Zdrowie z natury
Według współczesnych badań, pyłek pszczeli - podobnie jak wiele popularnych środków ziołowych - jest bogaty w zdrowe fitoskładniki. Niektóre z nich mogą zmniejszać stany zapalne i sprzyjać oczyszczaniu organizmu. Inne obniżają poziom cholesterolu we krwi, stabilizują i wzmacniają naczynia włosowate i tłumią działanie wolnych rodników. Ponadto mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwrakowe.
Uważa się na przykład, że wysoka zawartość flawonoidów odpowiada za dobroczynne działanie pyłku pszczelego w przypadkach alergii i żylaków. Najbardziej znanym i najpowszechniej występującym we wszystkich roślinach nasiennych flawonoidem jest kwercetyna. Gromadzi się ona w pyłku i ma działanie przeciwok-sydacyjne, przeciwhistaminowe, przeciw-alergenowe i przeciwastmatyczne. Okazuje się nieoceniona w leczeniu astmy, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, zapaleniu oskrzeli, zapaleniu zatok, przeziębieniach, grypach i alergiach. Innym flawonoidem gromadzącym się przede wszystkim w pyłku jest rutyna. Poprawia ona stan i funkcję naczyń włosowatych, co z kolei pomaga w leczeniu lub zapobieganiu żylaków, niewydolności żył, hemoroidów, nadciśnienia i retinopatii cukrzycowej.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
C. Leigh Broadhurs
-
Tytuł oryginału:
Bee Products for Better Health
-
Liczba stron:
68
-
Wymiary:
165x210
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-62103-26-3
-
Tłumacz:
Beata Piecychna
-
Rok wydania:
2014