Wczytuję dane...
KOD: 978-83-8053-012-6
Autor: Małgorzata Puzio
EAN: 9788380530126
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Burda

Wprowadzenie do książki

W smak naturze

Tak się czujesz, jak gotujesz

   Większość z nas traktuje jedzenie po macoszemu. Chcemy, żeby było szybko, tanio, smacznie, modnie i... zdrowo. Tylko, co dziś właściwie znaczy słowo „zdrowe"?
   Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tej książce. Składa się na nią prawie sto moich przepisów oraz porad, co z czym łączyć, na jakie produkty uważać, co wartościowego zawierają poszczególne dania. O pomoc merytoryczną poprosiłam cenioną dietetyczkę Alicję Kalińską, która swoją wieloletnią wiedzą i doświadczeniem podzieliła się z Wami, opatrując wiele przepisów ciekawymi i mądrymi poradami dietetycznymi.
   Zasady zebrane w tej książce pozwolą łatwiej poruszać się w kuchni każdemu, kto ceni sobie zdrowie i smak.
    Komponując przepisy starałam się połączyć polskie, tradycyjne nuty smakowe_z trendami nowoczesnej; mądrej kuchni, ale... bez prze-_sady. Przesadę i eksperymenty kulinarne pozostawiam wybitnym restauratorom. Bo gotowanie powinno sprawiać przyjemność. To bardzo ważne! Jedzenie jest smaczne i zdrowe, kiedy jest przygotowywane w domu, z sercem, ze składników, jakie daje nam Natura. Poszalejmy na własnych talerzach! Każdy po swojemu! O to właśnie chodzi.
Powróćmy do naturalnych smaków - lepiej późno niż wcale.
Namawiam więc wszystkich, spróbujcie:

  • Cieszyć się z kupowania lokalnych produktów 
  • Czerpać przyjemność z gotowania po swojemu 
  • Jeść uważnie i w miłym towarzystwie 
  • Spełniać własne zachcianki kulinarne 
  • Smakować, wąchać, dotykać
  • Poszukiwać nowych smaków
  • Odkrywać siebie w... kuchni.

   Jedzenie to naturalna, fizjologiczna przyjemność. Harmonia zmysłów wzroku, dotyku, węchu i smaku. To proces powolny i nie da się go przyspieszyć na siłę, chyba że kosztem zdrowia. To również ogromna odpowiedzialność wszystkich za wszystkich: rolników, producentów i konsumentów. Szanujmy się nawzajem!
   Nic nowego nie wymyśliłam, bo filozofia slow food ma ponad 30 lat. Ja tylko jestem jej wielką orędowniczką i staram się mądrze i smacznie żyć, czego i Wam życzę.

Małgorzata Puzio

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Małgorzata Puzio

  • Liczba stron: 

    200

  • Wymiary: 

    170x220

  • Oprawa: 

    Twarda

  • ISBN: 

    978-83-8053-012-6

  • Rok wydania: 

    2015

Polecamy