Wczytuję dane...
KOD: 978-83-87025-94-6
Autor: Robert O. Young, Shelley Redford Young
EAN: 9788387025946
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Medium

Wprowadzenie do książki

Próbowałam już wszystkiego żeby schudnąć. Cud równowagi pH

   Zanim poznamy sposób leczenia nadwagi, musimy zrozumieć jej przyczynę. Żaden program leczenia zajmujący się jedynie oczywistym objawem schorzenia (zbędne kilogramy) nigdy tak naprawdę nie rozwiąże problemu. To tak jakby wyrywać chwast bez korzenia. Zresztą do tej pory mylnie rozumiano przyczynę otyłości. Wyrywaliśmy korzenie jak szaleni, ale to nie były korzenie chwastów! W konsekwencji nie dość, że wciąż jest pełno chwastów, to na dodatek cierpią także kwiaty i rośliny.
    Nadwaga nie ma związku z tłuszczem. Od kilkudziesięciu lat kładzie się nacisk na wszystko, co ma niską zawartość tłuszczu, i spójrz, dokąd nas to doprowadziło. Nie chodzi też o kalorie, węglowodany ani cholesterol. Wszystko to zostało już wypróbowane, a problemu nadwagi u milionów ludzi wciąż nie rozwiązano, ale wręcz przeciwnie - pogłębił się.
    Sytuacja nigdy się nie zmieni, dopóki nie zrozumiemy, co jest prawdziwą przyczyną nadwagi. Odpowiedź brzmi: kwas. Ciało zatrzymuje tłuszcz jako ochronę przed nadmierną produkcją kwasów wytwarzanych przez typową zachodnią dietę (składającą się m.in. z dań smażonych, fast foodów, produktów przetworzonych z dodatkiem cukru). Część kwasów jest eliminowana przez jelita, układ moczowy oraz skórę, ale wszelkie pozostałości trzeba nautralizować, czyli zobojętniać. Nadmiar kwasów w organizmie powoduje rozpad komórek w tkankach i narządach, mniej więcej w taki sam sposób jak kwaśne sosy zmiękczają mięso. Rozpad komórek sprawia, że ciało zaczyna działać jakby pod wpływem instynktu samozachowawczego: zużywa tłuszcz z pożywienia i ten już zgromadzony, aby za wszelką cenę się chronić. Tłuszcz może wiązać kwasy i niekiedy wydalać je z organizmu. Jednak używany jest on przede wszystkim do przechowywania kwasów. Zapytajcie jakiegokolwiek chirurga plastycznego - tłuszcz odsysany z ciał pacjentów ma kolor brązowy i czarny z powodu zawartych w nim kwasów. (Jeden z naszych współpracowników, chirurg plastyczny, przesłał próbki odessanego tłuszczu do przebadania. Wyniki laboratoryjne potwierdziły, że tłuszcz istotnie zawierał duże ilości kwasu). W krótkiej perspektywie to dobra wiadomość: ciało chroni się przed natychmiastowymi szkodami wyrządzanymi przez kwasy. Ale jest i druga strona medalu: w dłuższej perspektywie owe złogi tłuszczu i kwasu powodują mnóstwo problemów zdrowotnych.
   Nadmierne zakwaszenie organizmu wprawia w ruch niszczącą machinę braku równowagi, nadwagi oraz chorób. Wszyscy patrzymy na objawy, lecz dopiero zaczynamy rozumieć ich przyczynę. Zbyt duża ilość kwasu w organizmie pozbawia krew tlenu, a bez tlenu przemiana materii ulega spowolnieniu. Trawienie przebiega wolniej, powodując przyrost wagi, ospałość i co gorsza, fermentację (gnicie!) pożywienia. Z kolei pod wpływem fermentacji w ciele powstają drożdże, grzyby i pleśń. Jako że stanowią one organizmy żywe, muszą się żywić.
    Kiedy w zakwaszonym ciele jest ich dużo, za pożywienie służą im t w o j e substancje odżywcze. W ten sposób chemiczne i mechaniczne przyswajanie spożywanego przez ciebie jedzenia zmniejsza się o 50 procent. Skoro organizmy te jedzą”, siłą rzeczy wytwarzają produkty przemiany materii zwane egzotoksynamii mykotoksyna-mi, które mogą mieć bardzo szkodliwy wpływ na twoje komórki. (Nasza poprzednia książka, Próbowałam już tylu diet, szczegółowo omawia wspomniane mikroorganizmy, jak również bakterie, oraz opisuje, w jak szybkim tempie rozwijają się w zakwaszonym ciele i jak wiele szkód wyrządzają).    Bez wystarczającej ilości składników odżywczych organizm nie może budować tkanek ani wytwarzać zasadowych buforów - hormonów i setek innych chemicznych składników niezbędnych do działania narządów oraz wytwarzania energii komórkowej. W takiej sytuacji zamiast zapewniać energię, pożywienie zachowuje się biernie, prowadząc do dalszego zakwaszania organizmu. Słowem, zamknięte koło. A efekty? Niepożądany pr2yrost wagi, zmęczenie i choroby.
   Podsumowując: nie cierpisz na nadwagę, ale na zakwaszenie organizmu. Tłuszcz w rzeczywistości ratuje ci życie. Bez ochrony, jaką daje on komórkom, tkankom i narządom przed kwasami, byłbyś martwy.    (Podobne korzyści przynosi cholesterol, od dawna łączony z nadwagą: chroni tętnice przed kwasami, które w przeciwnym razie mogłyby je wypalić na wylot). Powinieneś być wdzięczny tłuszczowi! Nie oznacza to jednak, że musisz chcieć wszystkich tych kilogramów. Dopóki nie zrozumiesz, dlaczego tłuszcz się gromadzi, nie zdołasz odwrócić tego procesu i tak naprawdę będziesz go potrzebował. Dzięki zawartym tutaj informacjom będziesz mógł uwolnić się od zapotrzebowania na duże ilości tłuszczu. Dowiesz się przede wszystkim, jak unikać zakwaszania organizmu. Wtedy twoje ciało będzie mogło pozbyć się -i pozbędzie się - nadmiaru tłuszczu. To proste. Jeśli twoje pożywienie będzie zasadowe (czyli, mówiąc prościej, niekwasowe), cały tłuszcz wiążący kwas zniknie. Ciało nie będzie dłużej potrzebowało jego pomocy.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Robert O. Young, Shelley Redford Young

  • Tytuł oryginału: 

    The pH Miracle for Weight Loss: Balance Your Body Chemistry, Achieve Your Ideal Weight

  • Liczba stron: 

    410

  • Wymiary: 

    145x200

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-87025-94-6

  • Tłumacz: 

    Ula Krawczyk

  • Rok wydania: 

    2009

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...