Wczytuję dane...
KOD: 978-83-240-2045-4
Autor: Julita Bator
Dostępność: 24 godzin
EAN: 9788324020454
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Znak

Wprowadzenie do książki

Zamień chemię na jedzenie

Pierwsza książka o tym, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować

    Poradnik Zamień chemię na jedzenie złożony jest z dwudziestu rozdziałów, które w większości składają się z podrozdziałów. Niektóre podrozdziały podzielone zostały na jeszcze niniejsze jednostki. W opisie poszczególnych produktów spożywczych wymienia się dodatki do żywności, które potencjalnie mogą się znaleźć w ich składzie. I tak np., analizując etykiety różnych słoiczków z chrzanem, naliczyłam osiem takich dodatków. Nie oznacza to oczywiście, że każdy słoik z chrzanem zawiera wszystkie. Planując zakup chrzanu, warto zatem prześledzić wcześniej listę możliwych dodatków i wybrać taki, który nie będzie zawierać np. disiarczynu sodu E 223, potencjalnie szkodliwego.
    Dodatki do żywności wyliczone pod poszczególnymi produktami opatrzone są dodatkowo znakiem graficznym, który określa ich potencjalną szkodliwość.
    Na końcu książki Zamień chemię na jedzenie dokładnie opisano dodatki szczególnie szkodliwe, te, wobec których zalecana jest ostrożność, oraz te, których nie należy nadużywać. Oczywiście nie wymieniłam w poradniku wszystkich istniejących dodatków do żywności, lecz jedynie te najczęściej spotykane w produktach spożywczych.
    Przepisy (ogólnie znane, pochodzące z blogów lub własnego autorstwa) umieszczam na końcu każdego rozdziału. Dodatkowo znajdują się tu również tzw. informacje praktyczne, oznaczone hasłem „złota rada”. Na końcu rozdziałów lub podrozdziałów umieszczam krótkie podsumowanie najistotniejszych zaleceń.
    Wiadomości fakultatywne, takie jak definicje pojęć czy dodatkowe informacje dotyczące niektórych wymienionych w poradniku osób przesuwam do ramki obok tekstu, do którego się odnoszą.
    Na początku książki Zamień chemię na jedzenie umieściłam spis przepisów, natomiast na końcu znalazły się: indeks nazw i przepisów, tabele dodatków do żywności oraz wykaz pozycji książkowych i przydatnych serwisów internetowych, które powinny ułatwić korzystanie z poradnika. Dołączony został także aneks, który zawiera listę polecanych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Julita Bator

  • Liczba stron: 

    200

  • Wymiary: 

    140 x 205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-240-2045-4

  • Rok wydania: 

    2013

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...