Dieta Dla Alergików Jak Unikać Alergii Pokarmowych
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-89822-46-8
Autor: Amanda Cross
EAN: 9788389822468
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Samp

Wprowadzenie do książki

Dieta dla alergików Jak unikać alergii pokarmowych

   Dieta dla alergików to nadzieja dla wszystkich osób, które cierpią z powodu niepożądanych reakcji organizmu na składniki pokarmowe. Książka ta pokazuje, jak w prosty sposób zdiagnozować czynniki alergenne i jak rozpoznać objawy uczulenia. Nie tylko ułatwia rozpoznanie pokarmów wywołujących alergie, ale też wskazuje sposoby, jak ich unikać, nie rezygnując jednocześnie z pełnowartościowej, zróżnicowanej i smacznej diety.

   Jeśli weźmiemy pod uwagę ograniczenia natury żywieniowej, społecznej, psychologicznej i ekonomicznej, z jakimi muszą liczyć się alergicy i ich rodziny, alergie i nietolerancje pokarmowe mogą dość poważnie wpływać na jakość życia wszystkich osób, mających styczność z tym problemem. Co gorsza, problemy te mogą narastać za sprawą sceptycyzmu tych, którzy pokładają ufność jedynie w medycynie konwencjonalnej. Często zdarza się, że w poszukiwaniu rady i pomocy wiele osób dotkniętych alergiami chodzi od lekarza do lekarza.

   Medycyna konwencjonalna nie dysponuje testami alergicznymi, które dawałyby stuprocentową pewność rozpoznania; ludzie podejrzewający u siebie alergię lub nietolerancję pokarmową nie są więc w stanie potwierdzić swoich podejrzeń i często zwracają się z prośbą o pomoc do osób zajmujących się medycyną niekonwencjonalną. Często wiąże się to z olbrzymimi kosztami, i bynajmniej nie oznacza, że pacjent otrzyma rozsądną i ostateczną diagnozę swojego problemu.

   Ta książka, skierowana do osób cierpiących na wszelkiego rodzaju alergie lub nietolerancje pokarmowe, pozwoli wyrwać się z zaklętego kręgu i sprawi, że znów będzie można czerpać przyjemność z jedzenia. Dzięki prostym wskazówkom łatwiej będzie określić substancję lub substancje leżące u podłoża problemu i znaleźć ich odpowiedniki, nie wywołujące objawów uczuleniowych. Na bazie przepisów z tej książki można bez problemu opracować ciekawą, zrównoważoną i pożywną dietę dopasowaną do konkretnego zespołu dolegliwości.

PRZEPISY
   Przepisy znajdujące się w tej książce można stosować profilaktycznie w ramach diety, a także w momencie, kiedy zdiagnozowana została konkretna alergia lub nietolerancja pokarmowa. Proponowane dania są wyśmienite dla całej rodziny; mogą być podawane osobno lub w połączeniu z innymi potrawami. Możesz spróbować zebrać przepisy na swoje ulubione dania, które często przyrządzasz i zapisać je w takiej samej formie jak przepisy w tej książce. Zebrane razem będą stanowiły wygodny w użyciu spis przepisów na potrawy, które możesz jeść bez lęku. Kiedy poczujesz, że w Twojej diecie brakuje konkretnych dań, wystarczy, że zajrzysz do tego spisu, by przypomnieć sobie, jakie dania wolno Ci jeść. Taki zbiór przepisów może przydać się również Twoim przyjaciołom lub członkom rodziny, gdy będą chcieli ugotować coś specjalnie dla Ciebie.

   Zwrot „alergia pokarmowa" jest stosowany powszechnie, zazwyczaj niewłaściwie, dla określenia niepożądanej reakcji organizmu na spożyty pokarm, objawiającej się jedną lub więcej dolegliwością. Ściśle rzecz biorąc, stowo „alergia" odnosi się do odpowiedzi systemu immunologicznego organizmu; inne nieprzyjemne reakcje na pokarmy powinno się określać mianem „nietolerancji". W obydwu przypadkach, jeśli wykluczy się z diety dany składnik, objawy powinny ustąpić.

ALERGIA POKARMOWA
   Prawdziwe alergie pokarmowe zdecydowanie częściej objawiają się u dzieci niż u dorosłych. Wiele dzieci wyrasta z alergii pokarmowych, tak jak wyrasta się z trądziku. Osłabienie reakcji alergicznych następuje z reguły między trzecim a piątym rokiem życia.

   Organizmy niektórych ludzi w reakcji na składniki pożywienia, pyłki lub sierść zwierząt wytwarzają nadmierne ilości przeciwciała nazywanego IgE (immunoglobuliną E) - tego typu zespół nazywamy atopią. Podniesienie poziomu IgE powoduje błyskawiczną reakcję organizmu, która może przyjąć postać np. pokrzywki, a w najgorszym przypadku - wstrząsu anafilaktycznego. Objawy te występują już w kilka minut po spożyciu uczulającego składnika pożywienia. U osób z atopią, w odpowiedzi na alergeny zawarte w pokarmie występują również późne objawy w postaci egzem, astmy lub migren. Dolegliwości te dają o sobie znać od kilku godzin do nawet kilku dni po spożyciu posiłku.

NIETOLERANCJA POKARMOWA
   Nietolerancja na niektóre składniki pokarmowe może przejawiać się na wiele sposobów. Pewne substancje, na przykład kofeina zawarta w herbacie, kawie i coca-coli, tyramina z serów, drożdży i czerwonego wina, czy też histamina obecna w piwie, serach, czekoladzie i konserwach rybnych mogą wywoływać cały wachlarz objawów, począwszy od migreny, poprzez wypieki, biegunkę, aż po wymioty. Z kolei substancje zawarte w pomidorach i truskawkach sprawiają, że organizm wydziela histaminę do krwioobiegu, to z kolei powoduje objawy w postaci wypieków i spadku ciśnienia krwi. Wrażliwość na te występujące powszechnie w naturze substancje chemiczne jest cechą osobniczą, każdy z nas reaguje na nie inaczej.

AWERSJE POKARMOWE
   Zła reakcja na pokarm może mieć również podłoże czysto psychologiczne - zdarza się, że ktoś kojarzy dany typ dolegliwości z konkretnym pokarmem. Jeśli kobiecie w początkach ciąży zdarzy się wymiotować rano po konkretnym pokarmie, w późniejszym okresie sam zapach tego pokarmu lub nawet wzmianka o nim mogą wywoływać mdłości. Przyczyna takiej awersji może być oczywista, czasami jednak, aby ją wykryć, pacjent musi przejść na dietę wykluczającą lub poddać się testom alergicznym bądź też testowi prowokacji pokarmowej. W trakcie tego testu podaje się smaki różnych potraw, zawierających lub nie zawierających podejrzany składnik. Składnik ten nie powinien być widoczny ani wyczuwalny w smaku; tego typu test powinien

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Amanda Cross

  • Tytuł oryginału: 

    Allergy Free Foods

  • Liczba stron: 

    124

  • Wymiary: 

    200x270

  • Oprawa: 

    Twarda

  • ISBN: 

    978-83-89822-46-8

  • Tłumacz: 

    Anna Zarębska

  • Rok wydania: 

    2007

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...