-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Mada
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Wprowadzenie do książki
Jak zapobiegać rakowi piersi
Celem tej książki jest danie kobietom poczucia władzy i kontroli nad stanem zdrowia ich piersi. Wiadomości na temat tego nowotworu ukazujące się w środkach masowego przekazu sprawiły, iż zrodziło się przekonanie, że niewiele można zrobić, by ustrzec się przed tą chorobą i że właściwie wszystko zależy od genów. Dlatego większość kobiet uważa, że rak piersi jest skutkiem odziedziczonych złych genów i niefortunnego przeznaczenia i jedyną rzeczą, jaką można zrobić, by się chronić, to poddawać się regularnym badaniom mammograficznym, dzięki którym guz można przynajmniej stosunkowo wcześnie wykryć i zwiększyć szanse wyleczenia. Na szczęście to nie jest cała prawda, jeżeli chodzi o zapobieganie rakowi gruczołu sutkowego. Mówiąc o wpływie czynników genetycznych, należy podkreślić, że tylko 5-10 procent przypadków raka piersi da się wyjaśnić obciążeniem genetycznym, ale trzeba też wiedzieć, iż posiadanie „złych” genów wcale nie oznacza, że bezwzględnie nastąpi rozwój tej choroby. Nawet u tych kobiet, u których wykryto zmutowane geny BRCA1 i BRCA2 odpowiedzialne za rozwój raka sutka, szansa wystąpienia u nich tej choroby wynosi od 40 do 80 procent. Większość kobiet nie jest świadoma, że zarówno palenie tytoniu, jak i nadwaga, niezależnie od siebie, podwajają ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet posiadających te geny. Niewielka liczba wie, że nadwaga i cukrzyca zwiększają ryzyko rozwoju raka sutka, a wypijanie dwóch drinków alkoholowych dziennie zwiększa to ryzyko aż o 40 procent.
Ponadto większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że niektóre składniki odżywcze i pokarmy mają silne właściwości zapobiegające rakowi. W przypadku kobiet, u których w chwili diagnozowania raka piersi występuje niedobór witaminy D, istnieje 94-procentowa pewność wystąpienia przerzutów choroby oraz 73-procentowa pewność zgonu w okresie najbliższych 10 lat w porównaniu do pań, u których taki niedobór nie występuje. Na przykład przyprawa kulinarna kurkuma chroni komórki piersi przed rakotwórczym oddziaływaniem środków ochrony roślin (pestycydów), a siemię lniane potrafi sprawić, że guzki w piersi się kurczą. Przeprowadzono bardzo wiele ważnych badań naukowych w dziedzinie zapobiegania rakowi sutka, ale - nad czym należy ubolewać - ich wyniki nie są znane szerokiej opinii publicznej i kobiety nie dowiadują się o wielu ważnych rzeczach. Napisałyśmy tę książkę, aby poinformować czytelniczki, w jaki sposób mogą aktywnie zapobiegać rozwojowi nowotworu piersi.
Szczegóły
-
Autor:
Sandra Cabot, Margaret Jasinska
-
Tytuł oryginału:
Breast Cancer Prevention Guide
-
Objętość:
200
-
Oprawa:
Miękka
-
Format:
145x205
-
ISBN:
978-83-89624-72-7
-
Tłumacz:
Ewa Krystyna Suskiewicz
-
Rok wydania:
2011