100 łatwych przepisów na bezglutenowe i wegetariańskie potrawy według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Gotowanie według Pięciu Przemian uwydatnia głębię smaku poszczególnych produktów żywnościowych i dlatego możemy ugotować słodki jak ulepek kompot lub słodką zupę bez użycia odrobiny cukru, wystarczy, że w czasie gotowania dodamy do potrawy w Przemianie Ziemi słodkie owoce, warzywa lub zioła; gruszki, rodzynki, daktyle, a do zupy większą ilość marchewki, ziemniaków i buraków.
Gotowanie według Pięciu Przemian polega na dodawaniu do potrawy produktów w odpowiedniej kolejności smaków zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Kolejność ta jest widoczna na plakacie, Przy czym nie jest ważne od której Przemiany zaczynamy gotować i na której kończymy, ważne, żeby w potrawie znalazły się co najmniej trzy produkty dodane w odpowiedniej kolejności, na przykład: kawa prawdziwa – Przemiana Ognia – smak gorzki, cynamon – Przemiana Ziemi – smak słodki i imbir – Przemiana Metalu – smak ostry, to jest potrawa według Pięciu Przemian.
Gotowanie według Pięciu Przemian uruchamia inwencję twórczą kucharza i z czasem mamy niezliczoną ilość pomysłów na własne potrawy i przestajemy zaglądać do książek kulinarnych. Zanim to jednak nastąpi korzystamy z cudzych przepisów do których nie należy jednak podchodzić z przesadnym nabożeństwem i zaufaniem; z perspektywy Pięciu Przemian nawet znakomici i uznani kucharze popełniają bowiem błędy w kolejności dodawania produktów do potraw.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Anna Czelej
-
Liczba stron:
184
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-8168-441-5
-
Rok wydania:
2020