Wczytuję dane...
KOD: 978-83-63431-83-9
Autor: Novak Djoković
EAN: 9788363431839
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Bukowy Las

Wprowadzenie do książki

Serwuj aby wygrać

Plan 14 dni bez glutenu, dzieki któremu osiągniesz mistrzowską formę ciała i umysłu

   Jak to możliwe, że usunięcie wszechobecnego składnika naszej diety (pszenica znajduje się właściwie w każdym przetworzonym produkcie) wyniosło tego sportowca na niewyobrażalnie wysoki poziom, pozwalając mu osiągnąć szczyt formy zarówno fizycznej, jaki umysłowej? Znalezieniu odpowiedzi na podobne pytania poświęciłem ostatnich kilkanaście lat mojej kariery. Widziałem na własne oczy, że współczesna pszenica, produkt manipulacji genetyków roślinnych i agrobiznesu, obniża sprawność fizyczną i psychiczną bez względu na talent, możliwości czy chęć zwyciężania.
   Dlaczego tak się dzieje? Współczesna pszenica może zrujnować system trawienny i wywoływać najróżniejsze schorzenia, refluks żołądkowy, zapalenie jelita grubego i podobne dolegliwości brzuszne. Bywa, że prowadzi do stanów zapalnych (często jest to sztywność stawów i ból) oraz problemów autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Hashimoto). Ujawnia również lub nasila choroby psychiczne, w tym paranoję i schizofrenię, powoduje gwałtowne zachowania i problemy z przyswajaniem wiedzy u dzieci z objawami autyzmu. Przyczynia się do wzrostu wagi — szczególnie tycia w okolicy brzucha - a to z powodu efektu pobudzającego apetyt, przez co nawet sportowcy trenujący wiele godzin dziennie mogą wykazywać skłonność do nadwagi. Jej spożywanie obniża wyniki w sporcie, wywołując między innymi powyższe schorzenia, ale również przyczyniając się do powstawania odczucia „zamglonego” umysłu, zmęczenia, zaburzeń hormonalnych, a w konsekwencji fizycznej i emocjonalnej huśtawki, która może dotknąć każdego i w każdej chwili.
   U Novaka Djokovicia powyższe objawy pojawiły się w meczu przeciwko Tsondze w 2010 roku, w meczu, który powinien był wygrać.
   Jako ojciec córki zawodowo grającej w tenisa potrafię docenić niezwykły wysiłek i czas poświęcony na zdobywanie szczytu tenisowego Olimpu. Skoro istnieje tak wiele przeszkód, które należy pokonać, by osiągnąć doskonałość fizyczną i mentalną, jak to możliwe, że przez drobny błąd żywieniowy da się ów wysiłek zaprzepaścić? Dzieje się tak, ponieważ spożywanie pszenicy zawsze było czymś naturalnym, nawet w świecie najlepszych, profesjonalnych sportowców, choć często pogarsza kondycję fizyczną, powoduje zaburzenia koncentracji i rzuca mistrzów na kolana.
   Nadeszła w historii sportu nowa era, w której można zmienić wszystkie aspekty naszego życia. Zmiany te wiążą się z odrzuceniem popularnego nakazu jedzenia „zdrowych zbóż”. Doświadczenia Novaka     Djokovicia potwierdzają to, co zaobserwowałem u setek tysięcy, a być może milionów osób, które postanowiły pozbyć się z codziennej diety wszelkich śladów współczesnej pszenicy - w efekcie poprawiając jakość swojego zdrowia i życia.
    Cieszę się, że ktoś tak znany jak Novak Djoković, sportowiec podziwiany i szanowany przez miliony fanów tenisa, postanowił wypowiedzieć się na ten temat. Jego transformacja to przykład tego, co da się osiągnąć dzięki wyjątkowemu zaangażowaniu i ciężkiej pracy oraz zainteresowaniu dietą poprawiającą wydolność.
Dr William Davis,
autor bestsellerowej Diety bez pszenicy

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Novak Djoković

  • Tytuł oryginału: 

    Serve to Win: The 14-Day Gluten-Free Plan for Physical and Mental Excellence

  • Liczba stron: 

    192

  • Wymiary: 

    135x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-63431-83-9

  • Tłumacz: 

    Dobromiła Jankowska

  • Rok wydania: 

    2014

Polecamy