Wprowadzenie do książki
Widelec Zamiast Noża
Przez ponad 2800 lat koncepcja spożywania roślin w ich nisko przetworzonej formie nie była rozpowszechniona ani szeroko akceptowana jako sposób na życie. Choć zazwyczaj broni się jej na polu ideologicznym, ostatnio dowiedziono, że ten sposób odżywiania stanowi również źródło ogromnych korzyści zdrowotnych. Stosowanie diety opartej na produktach roślinnych to obecnie kwestia paląca. Powodów jest kilka. Korzyści nie ograniczają się do zdrowia jednostek - dzięki takiej diecie można obniżyć koszty opieki zdrowotnej oraz zminimalizować przemoc, jakiej doświadczają środowisko naturalne i inne czujące byty.
Ponieważ ta dieta może zaoferować tak wiele, wierzymy, że trzeba znaleźć środki, które pozwolą na popularyzowanie informacji na jej temat wśród jak największej liczby ludzi, niezależnie od ich pochodzenia, wieku, płci, przynależności etnicznej czy miejsca zamieszkania. Jeden z najlepszych sposobów na osiągnięcie tego celu stanowi dzielenie się poruszającymi osobistymi doświadczeniami, takimi jak te zobrazowane w filmie Forks Over Knmes.
Forks Over Knives to podróż i saga. Podróż demonstruje, jak szybko możemy odzyskać zdrowie, nie uciekając się do leków i zabiegów chirurgicznych. Na sagę składają się poszczególne opowieści tych, u których głębokie zmiany w trybie życia wstrzymały, a nawet cofnęły rozwój poważnych chorób.
DIETA OPARTA NA PRODUKTACH ROŚLINNYCH
Dieta oparta na produktach roślinnych jest bardzo prosta. Składa się z pożywienia, które nigdy nie posiadało ani twarzy, ani matki. Innymi słowy, z diety wyklucza się każdy rodzaj mięsa (również mięso ryb), produkty mleczne i jaja.
Je się natomiast wszystko, co najlepsze, prosto od Matki Natury: produkty zbożowe, owoce, warzywa i rośliny strączkowe. Choć te składniki często kończą na amerykańskich talerzach zaledwie jako dodatki do dań mięsnych, tak naprawdę tworzą najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze posiłki.
Zdrowa dieta oparta na produktach roślinnych składa się również z żywności nisko przetworzonej. Oznacza to, że należy unikać produktów rafinowanych, takich jak oliwa z oliwek i białe pieczywo, a także sztucznych dodatków do żywności. Innymi słowy, dieta oparta na produktach roślinnych jest skoncentrowana na żywności, która pochodzi z nisko przetworzonych, nierafinowanych roślin. Jak mówi dr John McDougall (strona 62), „istnieje dieta odpowiednia dla ludzi” i opiera się ona na jednym kluczowym założeniu: jedz rośliny. (Wierzy w to nie tylko dr McDougall. Inny sławny myśliciel, Karol Darwin, powiedział, że „normalnym pożywieniem człowieka jest warzywo”).
Oto kluczowe założenia omawianej tu nisko przetworzonej diety opartej na produktach roślinnych:
JEDZ ROŚLINY - IM MNIEJ PRZETWORZONE, TYM LEPIEJ. I niech nie będą to po prostu rośliny - jedz nisko przetworzone owoce, warzywa, produkty zbożowe i rośliny strączkowe. Im bliżej spożywanej roślinie do formy, w jakiej występuje w naturze, tym lepiej. Naturalne pożywienie roślinne zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które składają się na dobrze zbilansowaną, zdrową dietę. Nie istnieją składniki odżywcze, które znajdziemy w żywności pochodzenia zwierzęcego, a których nie ma w żywności roślinnej (wyjątkiem jest witamina B12;).
To oznacza, że dieta składająca się z chipsów ziemniaczanych, precli, ciast bez nabiału i niskokalorycznych słodkich napojów może spełniać techniczne wymogi diety opartej na produktach roślinnych, ale nie jest to zdrowa dieta roślinna.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Stone Gene
-
Tytuł oryginału:
Forks Over Knives: The Plant-Based Way to Health
-
Liczba stron:
216
-
Wymiary:
158x240
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7579-237-9
-
Tłumacz:
Marta Paciorowska
-
Rok wydania:
2012