Wczytuję dane...
KOD: 978-83-200-4119-4
Autor: Zofia Wieczorek-Chełmińska
EAN: 9788320041194
Koszt wysyłki: ★☆★ ☆Darmowa Dostawa ☆★☆★
Wydawca: PZWL

Wprowadzenie do książki

Żywienie w chorobach kostno stawowych

  W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły.
  Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu.
  Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Zofia Wieczorek-Chełmińska

  • Liczba stron: 

    184

  • Wymiary: 

    205x145

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-200-4119-4

  • Rok wydania: 

    2011

Polecamy