Wprowadzenie do książki
100 sposobów na odporność
Do utrzymania zrównoważonego i prawidłowo działającego układu odpornościowego niezbędne jest spożywanie odpowiednich pokarmów. Układ ten potrzebuje witaminy C, należy zatem spożywać pokarmy bogate w ten przeciwutleniacz - większość owoców i warzyw zawiera duże ilości witaminy C. Witamina A zwalcza wirusy i dobrze wpływa na grasicę - można ją znaleźć w wątróbce, produktach mlecznych, tłustych rybach, tranie dorszowym i roślinach w formie beta-karotenu, który potem zamieniany jest przez organizm w witaminę A. Witaminy z grupy B są istotne do prawidłowego działania fagocytów (krwinek białych), a witamina E jest silnym przeciwutleniaczem stymulującym produkcję przeciwciał.
Równie ważną rolę odgrywają minerały. Wapń pomaga fagocytom w oczyszczaniu organizmu, a selen jest niezbędny do produkcji przeciwciał. Żelazo wzmacnia odporność, a od obecności cynku zależy wiele procesów w układzie odpornościowym (również dojrzewanie komórek T). Większość minerałów znajduje się w ziarnach, orzechach i liściach warzyw.
Białko jest niezbędne do utrzymania wysokiej odporności oraz produkcji wszystkich komórek, przeciwciał i enzymów wytwarzanych przez układ odpornościowy. Składa się ono z aminokwasów, które odgrywają dużą rolę w układzie odpornościowym, np. aminokwas glutation jest ważnym przeciwutleniaczem i substancją oczyszczającą. U wielu osób stwierdza się niedostateczną ilość białka w organizmie. Trzeba koniecznie spożywać produkty bogate w białko, np. rośliny strączkowe, mięso i ryby. Innym ważnym składnikiem odżywczym jest błonnik znajdujący się w ziarnach zbóż, owocach i warzywach. Istotnie wpływa on na układ trawienny, utrzymuje okrężnicę w czystości i zapobiega gromadzeniu się toksyn oraz nadmiernemu rozwojowi szkodliwych bakterii. Zdrowe wielonienasycone tłuszcze są również ważne, ponieważ zawierają kwasy Omega-3 i Omega-6. Kwasy te redukują stany zapalne i zwiększają ogólną odporność. Należy zatem jeść dużo orzechów, nasion i tłustych ryb.
Oprócz dobrze znanych składników odżywczych, pewne produkty spożywcze szczególnie wzmacniają odporność. Warzywa zielone, takie jak brokuły czy kapusta, zawierają substancje zwane glukozynolanami, silnie zwalczające raka. Arbuz, czerwony grejpfrut i pomidory zawierają dużo likopenu, innego antynowotworowego związku. Owoce, np. truskawki i maliny, zawierają przeciwzapalne anto-cyjany oraz kwas galusowy, który wspomaga powstrzymywanie rozwoju komórek rakowych.
INNE SPOSOBY NA WZMOCNIENIE
Oprócz zdrowej diety, jeszcze kilka innych czynników może wzmocnić organizm. Można np. więcej ćwiczyć, przez co w całym ciele zwiększy się przepływ lim-fy (płynu z komórkami odpornościowymi). Ponadto ćwiczenia stymulują krążenie i zwiększają ilość tlenu dostarczanego komórkom. Nie trzeba chodzić na siłownię - wystarczy aktywny styl życia i np. codzienny półgodzinny szybki spacer. Trzeba wiedzieć, że sportowcy są bardziej podatni na choroby, ponieważ nadmierny wysiłek może osłabiać układ odpornościowy. Nie można też zapominać o optymistycznym podejściu do życia i gronie dobrych znajomych. W wielu badaniach wykazano, że śmiech, optymizm i opowiadanie dowcipów w gronie przyjaciół może wzmocnić odporność organizmu. Ważne jest także wysypianie się, a światło słoneczne zwiększa zarówno dobre samopoczucie, jak i odporność. Joga oraz medytacje mogą pomóc w pokonaniu stresu i zrelaksowaniu się.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Charlotte Haigh
-
Tytuł oryginału:
The Top 100 Immunity Boosters: 100 Recipes to Keep Your Immune System Fighting Fit
-
Liczba stron:
128
-
Wymiary:
140x170
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7495-913-1
-
Tłumacz:
Agata Radkiewicz, Justyna Lipka, Przemysław Zasieczny
-
Rok wydania:
2011