100 Sposobów Na Odporność
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7495-913-1
Autor: Charlotte Haigh
EAN: 9788374959131
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Muza

Wprowadzenie do książki

100 sposobów na odporność

   Do utrzymania zrównoważonego i prawidłowo działającego układu odpornościowego niezbędne jest spożywanie odpowiednich pokarmów. Układ ten potrzebuje witaminy C, należy zatem spożywać pokarmy bogate w ten przeciwutleniacz - większość owoców i warzyw zawiera duże ilości witaminy C. Witamina A zwalcza wirusy i dobrze wpływa na grasicę - można ją znaleźć w wątróbce, produktach mlecznych, tłustych rybach, tranie dorszowym i roślinach w formie beta-karotenu, który potem zamieniany jest przez organizm w witaminę A. Witaminy z grupy B są istotne do prawidłowego działania fagocytów (krwinek białych), a witamina E jest silnym przeciwutleniaczem stymulującym produkcję przeciwciał.
   Równie ważną rolę odgrywają minerały. Wapń pomaga fagocytom w oczyszczaniu organizmu, a selen jest niezbędny do produkcji przeciwciał. Żelazo wzmacnia odporność, a od obecności cynku zależy wiele procesów w układzie odpornościowym (również dojrzewanie komórek T). Większość minerałów znajduje się w ziarnach, orzechach i liściach warzyw.
   Białko jest niezbędne do utrzymania wysokiej odporności oraz produkcji wszystkich komórek, przeciwciał i enzymów wytwarzanych przez układ odpornościowy. Składa się ono z aminokwasów, które odgrywają dużą rolę w układzie odpornościowym, np. aminokwas glutation jest ważnym przeciwutleniaczem i substancją oczyszczającą. U wielu osób stwierdza się niedostateczną ilość białka w organizmie. Trzeba koniecznie spożywać produkty bogate w białko, np. rośliny strączkowe, mięso i ryby. Innym ważnym składnikiem odżywczym jest błonnik znajdujący się w ziarnach zbóż, owocach i warzywach. Istotnie wpływa on na układ trawienny, utrzymuje okrężnicę w czystości i zapobiega gromadzeniu się toksyn oraz nadmiernemu rozwojowi szkodliwych bakterii. Zdrowe wielonienasycone tłuszcze są również ważne, ponieważ zawierają kwasy Omega-3 i Omega-6. Kwasy te redukują stany zapalne i zwiększają ogólną odporność. Należy zatem jeść dużo orzechów, nasion i tłustych ryb.
    Oprócz dobrze znanych składników odżywczych, pewne produkty spożywcze szczególnie wzmacniają odporność. Warzywa zielone, takie jak brokuły czy kapusta, zawierają substancje zwane glukozynolanami, silnie zwalczające raka. Arbuz, czerwony grejpfrut i pomidory zawierają dużo likopenu, innego antynowotworowego związku. Owoce, np. truskawki i maliny, zawierają przeciwzapalne anto-cyjany oraz kwas galusowy, który wspomaga powstrzymywanie rozwoju komórek rakowych.

INNE SPOSOBY NA WZMOCNIENIE

    Oprócz zdrowej diety, jeszcze kilka innych czynników może wzmocnić organizm. Można np. więcej ćwiczyć, przez co w całym ciele zwiększy się przepływ lim-fy (płynu z komórkami odpornościowymi). Ponadto ćwiczenia stymulują krążenie i zwiększają ilość tlenu dostarczanego komórkom. Nie trzeba chodzić na siłownię - wystarczy aktywny styl życia i np. codzienny półgodzinny szybki spacer. Trzeba wiedzieć, że sportowcy są bardziej podatni na choroby, ponieważ nadmierny wysiłek może osłabiać układ odpornościowy. Nie można też zapominać o optymistycznym podejściu do życia i gronie dobrych znajomych. W wielu badaniach wykazano, że śmiech, optymizm i opowiadanie dowcipów w gronie przyjaciół może wzmocnić odporność organizmu. Ważne jest także wysypianie się, a światło słoneczne zwiększa zarówno dobre samopoczucie, jak i odporność. Joga oraz medytacje mogą pomóc w pokonaniu stresu i zrelaksowaniu się.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Charlotte Haigh

  • Tytuł oryginału: 

    The Top 100 Immunity Boosters: 100 Recipes to Keep Your Immune System Fighting Fit

  • Liczba stron: 

    128

  • Wymiary: 

    140x170

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-7495-913-1

  • Tłumacz: 

    Agata Radkiewicz, Justyna Lipka, Przemysław Zasieczny

  • Rok wydania: 

    2011

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...