Wprowadzenie do książki
Dzika strona jedzenia
Kolejny etap rewolucji żywnościowej – radykalny sposób wybierania owoców i warzyw oraz odzyskiwania smaku i składników odżywczych, jakie tracimy.
Odkąd rolnicy po raz pierwszy zasiali ziarna 10 000 lat temu, ludzkość systematycznie niszczy wartość odżywczą owoców i warzyw. Nieświadomie wybieramy rośliny bogate w skrobię i cukier ale mające niską zawartość witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy od ponad 400 pokoleń.
Dzika strona jedzenia pokazuje rozwiązanie – należy wybierać nowoczesne warianty produktów o zbliżonej zawartości składników odżywczych do dzikich roślin, ale równocześnie zadowalające podniebienie współczesnego człowieka. Jo Robinson wyjaśnia, że wiele z nowo poznanych roślin można kupić w supermarketach i na targach, a także pokazuje proste, udowodnione naukowo metody przygotowywania i poprawiania ich smaku oraz wartości odżywczych. „Dzika strona jedzenia” ma podstawy w badaniach naukowych i jest pełna elementów historii żywności oraz praktycznych rad. Z pewnością książka ta zmieni na zawsze podejście ludzi do jedzenia.
Więcej o książce możesz przeczytać na naszym blogu Utracone ogniwa zdrowego odżywiania
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Jo Robinson
-
Tytuł oryginału:
Eating on the Wild Side: The Missing Link to Optimum Health
-
Wymiary:
165x235
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-63965-50-1
-
Tłumacz:
Zuzanna Kaszkur
-
Rok wydania:
2014