Książka ta ma sprawić, żeby osoba chora, zamiast stresować się dietą, czerpała radość ze zdrowego i przy tym pysznego jedzenia! Najważniejsze bowiem to zacząć od podstaw. Widzę codziennie, że ludzie stosują modne produkty i suplementy (chia, goja, olej kokosowy, olejek z czarnuszki czy berberynę), nie zastanawiając się jednocześnie, czy kupowany przez nich chleb na pewno nie ma cukru, a wędlina jest bez konserwantów. Stosując diety bezglutenowe, odruchowo biorą z półki chleby, bułki czy ciastka przeznaczone dla osób chorych na celiakię, ale nafaszerowane cukrem, tłuszczem i polepszaczami. Moda oślepia zdrowy rozsądek, dlatego w poradniku o diecie w przypadku choroby Hashimoto postawiłam na prostotę i minimalizm.
Chciałam, aby te rady dało się wygodnie zastosować w polskich warunkach, proste, tanie i nadawały się dla całej rodziny oraz obnażały zasadnicze błędy popełniane w żywieniu.
Celem przedstawionej tu dietoterapii jest zmniejszanie niedoczynności tarczycy przez dostarczanie składników pokarmowych pobudzających syntezę hormonów tarczycy oraz unikanie produktów spożywczych, które upośledzają ten proces, a także dążenie do spowolnienia procesu zapalnego w tarczycy i zmniejszenia ryzyka rozwoju zaburzeń i chorób współwystępujących. Podstawowy plan żywieniowy opiera się na eliminacji produktów przeciwwskazanych w zdrowym jadłospisie osób chorujących na tarczycę i częste schorzenia towarzyszące: PCOS (zespół wielotorbielowatych jajników) i IO (insulinooporność). Jednocześnie plan ten zawiera propozycje odpowiednich zamienników tego, co zostaje wykluczone. Żeby zaś nie zostawić bez pomocy osób z najpowszechniejszymi nietolerancjami, znajdą się tam też zamienniki produktów zawierających laktozę, gluten, jajka i drożdże.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Magdalena Makarowska
-
Liczba stron:
400
-
Wymiary:
165x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7229-830-0
-
Rok wydania:
2019