Wprowadzenie do książki
Odżywianie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Jak zniwelować czynniki genetyczne, niezdrowy styl życia i codzienny stres
Jedna z podstawowych zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej mówi, że pożywienie i lekarstwa stanowią nierozłączną jedność. Wprowadzając wyraźne i trwałe zmiany w sposobie odżywiania można wyleczyć wiele współczesnych chronicznych dolegliwości spowodowanych stylem życia, czynnikami genetycznymi i stresem. Dzięki tej książce dowiesz się, jak zastosować starożytną mądrość w swojej kuchni.
Niezależnie od tego, czy zamierzasz pobudzić swoją witalność czy wzmocnić poczucie równowagi, ta łatwa w użyciu książka przekazuje podstawowe zasady chińskiej teorii dietetycznej oraz jej zastosowanie w codziennym życiu. Odkryjesz metody podtrzymywania zdrowia i leczenia powszechnych dolegliwości, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby krążenia, za pomocą dostępnych produktów wykorzystanych zgodnie z ich naturą i walorami terapeutycznymi. Pomocne będzie również 175 przepisów dla różnych typów ludzi, które zostały uporządkowane według pór roku.
Podstawy i reguły Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz terapii żywieniowej możesz stosować niezależnie od tego gdzie mieszkasz, jakie są twoje tradycje kulinarne, ponieważ medycyna chińska zakorzeniona jest w naturze i jej porządku przemian. Gdy już zrozumiesz te zasady, nauczysz się dostosowywać jedzenie do pór roku, klimatu, swego stanu zdrowia i poziomu witalności. Byłam świadkiem, jaką rolę dobre jedzenie i nawyki żywieniowe odgrywają w procesie poprawy i transformacji ludzkiego zdrowia, energii i nastroju.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Ellen Goldsmith, Maya Klein
-
Tytuł oryginału:
Nutritional Healing with Chinese Medicine
-
Liczba stron:
568
-
Wymiary:
150x260
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-65846-63-1
-
Tłumacz:
Piotr Lewiński
-
Rok wydania:
2018