Wprowadzenie do książki
Potrawy makrobiotyczne
Smaczne potrawy, dzięki którym zachowasz równowagę i zdrowie
Dieta makrobiotyczna jest właściwie wegetariańska, ale toleruje wszystko w rozsądnych proporcjach i nie zabrania spożywania żadnego pokarmu. Jej filozofia opiera się na koncepcji jin i jang, czyli na równowadze dwóch przeciwnych, ale uzupełniających się sił, które powinny współistnieć w harmonii. Pokarmy dzieli się na jin oraz jang i dlatego należy je mądrze ze sobą łączyć, aby nie dochodziło do niedoborów lub nadwyżek. Kiedy poznacie już wartość odżywczą i energetyczną każdego produktu, w codziennej diecie wystarczy połączyć je w odpowiedni sposób i uregulować ilość oraz częstotliwość ich spożywania. Na początku trudno będzie utrzymać dyscyplinę, ale później stanie się to codziennym nawykiem.
Ogólnie można powiedzieć, że dieta makrobiotyczna odrzuca spożycie produktów rafinowanych, czyli przetworzonych i konserwowych, ponieważ uznaje się je za mało naturalne. Zachęca się natomiast do żywienia na bazie produktów naturalnych, czyli pochodzenia roślinnego. Jeśli w diecie dopuszcza się mięso i ryby, to jedynie ich niewielkie ilości. Podobne ograniczenia obejmują przetwory mleczne i jajka.
Podstawą diety są pełne ziarna zbóż, zboża, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, algi (wodorosty), nasiona i białka. Pokarmy powinny pochodzić z upraw ekologicznych - uznaje się więc, że wszystkie produkty wchodzące w skład diety makrobiotycznej są zdrowe, przygotowywane w odpowiedni sposób i bogate w witaminy, białka, błonnik i sole mineralne. Jedynym problemem może być nieprawidłowe zbilansowanie białka występującego przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego też należy je zastąpić odpowiednim zestawem zbóż i warzyw strączkowych. Wymaga to rzetelnej znajomości podstawowych zasad żywieniowych i konsultacji w tym zakresie. Jeśli zdecydujemy się na dietę makrobiotyczną, koniecznie powinniśmy znaleźć osobę kompetentną, która pomoże w stawianiu pierwszych kroków w tej dziedzinie.
W niniejszej publikacji podajemy podstawowe zasady i smaczne przepisy. Aby jednak żywienie zamieniło się w zdrową przyjemność, na początku powinno się zasięgnąć porady specjalisty w dziedzinie żywienia i diety makrobiotycznej, który pomoże właściwie zbilansować posiłki. Dzięki temu będzie można skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw diety, nie odrzucając żadnego ze składników pokarmowych potrzebnych organizmowi.
Celem makrobiotyki nie jest obsesja na punkcie żywienia i zdrowia, ale zrozumienie mechanizmu działania pokarmu i poprawa stanu zdrowia organizmu. Chodzi o to, aby chronić się przed chorobami i utrzymać w nienaruszonym stanie energię, którą dysponujemy, a która pomoże nam zwalczyć problemy zdrowotne, bóle, depresje i złe samopoczucie. Jeśli zachowamy zdrowie psychiczne i fizyczne, będziemy mogli spożytkować naszą energię w sposób bardziej twórczy. Dlatego też uważamy, że makrobiotyka jest sposobem na życie, a nie tylko zdrową i naturalną dietą, która dostosowuje się do każdej osoby, pory roku, klimatu i szerokości geograficznej. Kluczem do sukcesu jest sprawdzenie jej możliwości i odkrycie, czy utożsamiamy się z tą filozofią życia. Jeśli tak, to skorzystajmy z jej dobrodziejstw.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Loli Curto
-
Tytuł oryginału:
Disfruta de la macrobiotica
-
Liczba stron:
231
-
Wymiary:
165x235
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-245-1630-8
-
Tłumacz:
Danuta Zgliczyńska, Sylwia Mazurkiewicz Petek
-
Rok wydania:
2007