Świeże soki na zdrowie
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-62103-39-3
Autor: Stephen Blauer
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN

Wprowadzenie do książki

Świeże soki na zdrowie

   Spożywanie soków jest obecnie dość powszechne. Zazwyczaj zaczynamy nasz dzień od soku pomarańczowego lub jabłkowego, a spożywając przekąski i posiłki, często popijamy soki z puszki lub z butelki. Dzięki świadomym jakości konsumentom powstał rynek produkowanych komercyjnie stuprocentowych soków naturalnych. Obecnie, aby uzupełnić swoją ofertę, producenci często proponują różne całkowicie naturalne kompozycje soków owocowych z koncentratu.
   Skoro sokom poświęca się tyle uwagi, po co jeszcze pisać o nich książkę? I dlaczego ktoś miałby ją czytać? Picie świeżych soków jest tak znakomitym, zdrowym zwyczajem, że nie sposób go przecenić. Świeży sok jest doskonałym źródłem witamin, minerałów, enzymów, oczyszczonej wody, protein, węglowodanów i chlorofilu. Ponieważ występuje w formie płynnej, dostarczane w nim składniki pokarmowe nie są zużywane jako paliwo do trawienia, jak to ma miejsce w przypadku całych owoców, warzyw i traw. W rezultacie organizm może szybko i łatwo wykorzystać w maksymalnym stopniu wszystkie substancje odżywcze zawarte w świeżym soku.
   Większość z nas wie, że świeże soki są o wiele zdrowsze od herbaty, kawy, napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Konsumenci mogą jednak nie być świadomi, że wiele soków w puszkach, butelkach czy kartonach nie jest tym, na co wygląda.

   Czy jednak produkowane przemysłowo soki naprawdę są „czarnymi owcami" wśród pożywienia? Zgadzam się z tym, że rezultaty ich spożywania nie są tragiczne. Ale reklamując swoje produkty jako „naturalne" i „zdrowe", producenci często wprowadzają w błąd konsumentów, którzy chcąc osiągnąć witalność, szukają alternatywy dla chemicznie filtrowanych napojów gazowanych. Paradoks polega na tym, że wielu konsumentów nie uświadamia sobie, iż duża część soków w opakowaniach jest w równym stopniu pozbawiona wartości odżywczych co zwykłe napoje.
   Niniejsza książka zaleca tym, którzy szukają zdrowszej alternatywy, picie naturalnych, świeżych soków zrobionych w domu przy pomocy elektrycznej wyciskarki. Kluczowe jest tutaj słowo „świeże" - świeże soki pozostają najlepszym wyborem, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Na przykład, zaledwie pół litra świeżego soku z marchewki zawiera ponad 20 000 jednostek międzynarodowych (international units - IU) pro-witaminy A w jej najczystszej i najbardziej naturalnej formie. Przekracza to czterokrotnie zalecane dzienne spożycie witaminy A. (Więcej informacji na temat zalecanego dziennego spożycia znajduje się w rozdziale pierwszym).
   Ponieważ świeże soki są wyśmienite pod względem odżywczym, mogą zapobiegać chorobom związanym z odżywianiem. Coraz więcej zgromadzonych dowodów pokazuje, że sok może nawet przyczynić się do wyleczenia w różnego rodzaju chorób. Na przykład, sok z kapusty zawiera witaminę U, która - jak zostało udowodnione - leczy wrzody trawienne; natomiast świeże soki z jabłka i suszonej śliwki mają bardzo skuteczne działanie przeczyszczające. Zielone koktajle zawierają enzymy, które stymulując układ metaboliczny, przyspieszają zrzucanie zbędnych kilogramów. Sok z kiełków lucerny dostarcza witaminy K, która zapewnia krzepliwość krwi ważną dla zdrowia ciężarnych kobiet. Soki z arbuza i ogórka mają bezpieczne, naturalne działanie moczopędne. Z badań przeprowadzonych przez Narodową Akademię Nauk wynika, że witamina A znajdująca się w pomarańczowych, żółtych i zielonych sokach warzywnych może pomóc w zapobieganiu niektórym formom raka.
   Chociaż lista terapii z zastosowaniem soków ciągle rośnie, to jeszcze nie wszystko. Prawdą jest, że wyeliminowanie choroby to dobry cel, ale czy ma to być nasze jedyne dążenie? Czy z podobną determinacją nie powinniśmy starać się o to, aby osiągnąć i utrzymać optymalne zdrowie? Jeśli wybierzemy drugą opcję, nie możemy ignorować długoterminowego wpływu, jaki codzienne odżywianie wywiera na zdrowie. Choć świeże soki dostarczają składników odżywczych, nie są receptą na wszystko. Maksymalne, długoterminowe korzyści zdrowotne osiągniemy wtedy, kiedy włączymy świeże soki do odżywczej i zrównoważonej diety.
   Niestety nasz sposób odżywiania często uniemożliwia utrzymanie zdrowa na odpowiednim poziomie. Większość mieszkańców zachodniego świata spożywa za mało świeżych owoców i warzyw, a za dużo rozgotowanych, przetworzonych pokarmów, zawierających nadmiar białka i tłuszczu. Aby być naprawdę zdrowym w erze fast foodów, zanieczyszczenia środowiska i stresu, wielu specjalistów od żywienia rekomenduje pięciokrotne przekroczenie zalecanego dziennego spożycia w celu dostarczenia organizmowi sporych ilości kluczowych witamin i minerałów. Niestety, wielu z tych specjalistów przepisuje nowoczesne rozwiązanie: syntetyczne pigułki witaminowe. Dlaczego takie podejście jest niewłaściwe?

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Stephen Blaue

  • Tytuł oryginału: 

    The Juicing Book: A Complete Guide to the Juicing of Fruits and Vegetables for Maximum Health

  • Liczba stron: 

    155

  • Wymiary: 

    140x170

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-7758-133-9

  • Tłumacz: 

    Anna Kliszewska

  • Rok wydania: 

    2013

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...