Wczytuję dane...
KOD: 978-83-7881-666-9
Autor: Karen Ansel, Charity Ferreira
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Wilga

Wprowadzenie do książki

Zdrowe gotowanie dla niemowląt i maluchów

  Wprowadzanie pokarmów stałych jest przygodą, o której nigdy nie zapomnisz. Jednego dnia zobaczysz szeroko otwartą buzię dziecka i usłyszysz chichot oraz piski rozkoszy na widok jedzenia, a następnego - mocno zaciśnięte usta, miseczkę z kaszką przewróconą do góry dnem i kubeczek zrzucony na podłogę.

  Podając dziecku zdrowe pokarmy, kształtujesz w nim ważną umiejętność - sztukę zdrowego odżywiania. Nikt nie ma większego wpływu na nawyki żywieniowe dziecka niż ty. Proponując mu różnorodne, zdrowe i smaczne potrawy, sprawisz, że w przyszłości będzie poszukującym nowych doznań smakoszem.

Dlaczego domowe potrawy?
  
  Przygotowując dla dziecka domowe potrawy, decydujesz o tym, co wchodzi w ich skład. Gdy nie masz czasu, możesz sięgać po gotowe jedzenie w słoiczkach, ale przyrządzanie świeżych, domowych potraw dla dziecka to jeden z najlepszych prezentów, jakie możesz mu ofiarować.

Zdrowe posiłki

  Kiedy przyrządzasz posiłki dla dziecka, wiesz, że nie zawierają one żadnych dodatków chemicznych, takich jak zagęszczacze, konserwanty czy skrobia. Możesz również kontrolować ilość składników, których dziecko nie potrzebuje, np. cukru i soli. Do potraw przyrządzanych w domu wykorzystujesz produkty sezonowe, które są najsmaczniejsze. Gotowanie w domu jest łatwiejsze, niż sądzisz, zwłaszcza gdy przyrządzisz więcej porcji, które można przechować. Pozwala to karmić dziecko tym samym jedzeniem, które je cała rodzina, a przy okazji oszczędza czas i pieniądze.

Lepszy smak

  Potrawy dla dzieci, które ugotujesz w domu, są smaczniejsze od gotowych, ponieważ są świeżo przyrządzone. Gotowanie od podstaw pozwala również podawać dziecku szerszą gamę produktów, ponieważ nie wszystkie potrawy są dostępne w słoiczkach. To oznacza, że dziecko pozna smak wielu różnych owoców, warzyw i zbóż, a także aromatycznych ziół, przypraw i najlepszej jakości mięsa pochodzącego z ekologicznych hodowli. Dziecko, które ma możliwość poznania różnych smaków w niemowlęctwie, będzie później bardziej skłonne akceptować nowe potrawy.

Odpowiednia konsystencja

   Przyrządzając domowe posiłki, masz pewność, że ich konsystencja jest odpowiednia dla dziecka. Jest ona nie mniej ważna niż smak. Na początku potrawy stałe można rozrzedzić za pomocą mleka matki lub modyfikowanego. Z czasem, gdy dziecko już sobie radzi z żuciem, dania mogą być coraz gęstsze.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Karen Ansel, Charity Ferreira

  • Tytuł oryginału: 

    The Baby and Toddler Cookbook: Fresh, Homemade Foods for a Healthy Start

  • Liczba stron: 

    176

  • Wymiary: 

    220x240

  • Oprawa: 

    Twarda

  • ISBN: 

    978-83-7881-666-9

  • Tłumacz: 

    Maria Derkacz Strybel

  • Rok wydania: 

    2013

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...