Wprowadzenie do książki
Zdrowie w pigułce Dzieci i zdrowe jedzenie
Książka w przystępny sposób przybliża temat żywienia dzieci. Mowa w niej jednakże nie tylko o tym, co podawać im do jedzenia, ale przede wszystkim, jak organizować posiłki i jak je komponować, by dzieci jadły chętnie i były zdrowe. Propozycje opierają się na diecie śródziemnomorskiej, której podstawą są zboża, warzywa i owoce – lekkostrawnej, pożywnej i zdrowej. Oryginalny sposób udowodnienia, że dieta ta jest znana i stosowana od lat, stanowi wskazanie wzmianek o niej w... baśniach. Ma to głęboki sens, ponieważ z pomocą baśni można zachęcić dzieci do jedzenia określonych produktów. Tym samym książka podpowiada, jak odejść od znienawidzonego przez wszystkie dzieci zachęcania ich do jedzenia, „bo to zdrowe”.
Odbiorcy:
– rodzice i opiekunowie dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym.
Dlaczego warto sięgnąć po tę publikację?
- zawiera ciekawe wskazówki na temat optymalnego żywienia dzieci.
- można w niej znaleźć informacje na temat wpływu żywienia na zdrowie dzieci.
- podpowiada, jak wyrobić w dziecku nawyk zdrowego odżywiania się, i sugeruje, jak zachęcić dziecko do określonych produktów.
Szczegóły
-
Autor:
Francesca Ribezzi
-
Tytuł oryginału:
I Bambini a Tavola: Mangiare con le Fiabe
-
Objętość:
62
-
Oprawa:
Miękka
-
Format:
135x195
-
ISBN:
978-83-7660-300-1
-
Tłumacz:
Zofia Pająk
-
Rok wydania:
2014
-
Tematyka:
Kuchnia Diety