Wprowadzenie do książki
Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy Mistrzów
Dobra dieta to najlepsza broń w walce o nasze zdrowie. Jak napisano w Nowoczesnych zasadach odżywiania, rozwiązanie sprowadza się do trzech punktów: śniadania, lunchu i obiadu. Podczas pięciu lat badań biomedycznych moja ekipa badawcza i ja dowiedzieliśmy się, że dieta roślinna oparta na pełnowartościowej żywności zapewnia optymalne zdrowie, zapobiega rozwojowi niektórych chorób serca, cukrzycy, otyłości, raka, chorób autoimmunologicznych i zaburzeń mózgu, a nawet je cofa.
Otrzymaliśmy bardzo wiele wiadomości od osób, których przejście na pełnowartościową dietę roślinną miało ogromny wpływ na ich zdrowie. Często jednak jestem pytany o bardziej praktyczne, codzienne aspekty takiego stylu życia. Najczęstsze pytanie prawdopodobnie brzmi: „Co jem?”. Moja córka, dr LeAnne Campbell, zamieściła część z naszych ulubionych rodzinnych przepisów w swoim bestsellerze Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce. Pokazuje on, jakie potrawy ja i moja rodzina naprawdę jemy.
W tej książce natomiast LeAnne poprosiła najpopularniejszych i najbardziej wpływowych szefów kuchni wegańskiej, aby podzielili się przepisami na swoje najlepsze dania zgodne z regułami zawartymi w Nowoczesnych zasadach odżywiania..
W opracowaniu niniejszego zbioru przepisów do LeAnne dołączyło wielu współautorów:
- szef kuchni AJ,
- Ani Phyo,
- Christina Ross,
- Christy Morgan,
- Del Sroufe,
- Dreena Burton,
- Heather Crosby,
- John i Mary McDougall,
- Laura Theodo-re,
- Lindsay Nixon
- Tracy Russel.
Bez względu na to, czy stosujesz dietę roślinną od wielu lat, czy też dopiero zaczynasz, sądzę, że znajdziesz tu wiele przydatnych przepisów na smaczne i zdrowe dania. Obecnie ponad 1/3 amerykańskich dzieci cierpi na nadwagę bądź jest nią zagrożona, co może prowadzić do problemów zdrowotnych w późniejszym wieku. Dane te nie wróżą dobrze zdrowiu przyszłych pokoleń w naszym kraju. Jednakże kucharze wizjonerzy, którzy przyczynili się do powstania tej książki, pokazują, jak proste i przyjemne może być stosowanie diety roślinnej. Dają oni nadzieję na to, że nasze społeczeństwo się przebudzi i zmieni swoje podejście do żywienia.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Leanne Campbell
-
Tytuł oryginału:
The China Study All-Star Collection: Whole Food, Plant-Based Recipes from Your Favorite Vegan Chefs
-
Liczba stron:
272
-
Wymiary:
165x235
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7579-395-6
-
Tłumacz:
Matylda Bortnowska
-
Rok wydania:
2015