Wprowadzenie do książki
28 Dni Do Zdrowia. Jak Obniżyć Poziom Cholesterolu I Zrzucić Zbędne Kilogramy
Dieta teksańskich strażaków
Doczekaliśmy się dowodów naukowych, które potwierdzają wszystko, co mówili nam nasi dziadkowie. Naprawdę warto jeść codziennie warzywa i owoce. Dowiadujemy się o kolejnych badaniach, które wskazują, że do osiągnięcia optymalnego zdrowia powinniśmy stosować dietę opartą na produktach roślinnych.
Czy jednak traktujemy te dowody poważnie? Chciałbym, żeby tak było, ale z reguły postępujemy zupełnie inaczej. Winę za to ponosi po części tradycja. Przez długie lata przyzwyczajaliśmy nasze kubki smakowe do produktów pochodzenia odzwierzęcego oraz żywności i suplementów pozyskiwanych z niewłaściwych części roślin - cukrów, olejów (niektóre nawet utwardzamy i przekształcamy w tłuszcze trans!) oraz mąk oczyszczonych, wytwarzanych z ziaren pozbawionych łupiny. Dodajemy do nich sól i produkujemy niezdrowe jedzenie, które trafia do sklepów jako gotowa żywność.
W konsekwencji stajemy się coraz grubsi i cierpimy z powodu różnych dolegliwości oraz groźnych chorób. W Stanach Zjednoczonych koszt opieki zdrowotnej w przeliczeniu na jednego mieszkańca jest najwyższy na całym świecie, a jednocześnie 48 milionów obywateli naszego kraju nie ma w ogóle ubezpieczenia medycznego. Zdrowe produkty roślinne mogą pomóc w rozwiązaniu problemów zdrowotnych nie tylko jednostek, ale także całego społeczeństwa. Żadna terapia oferowana przez współczesną medycynę nie wywiera tak dużego wpływu na proces leczenia, jak jedzenie warzywi owoców.
Ale jak stosować dietę roślinną na co dzień? Na to pytanie odpowiada Rip Es-selstyn. W tej książce znajdziesz bardzo osobistą opowieść, która cię na pewno zainspiruje i podbuduje. Ripowi, światowej klasy sportowcowi i strażakowi, udało się przekonać cały oddział straży pożarnej, złożony z rasowych mięsożerców, do przejścia na dietę roślinną. Dzięki temu poprawiły się ich wszystkie wskaźniki - od wagi po ciśnienie i poziom cholesterolu. Rip postanowił następnie wypróbować dietę na większej grupie osób. Zachęcił 58 wolontariuszy do przejścia na dietę roślinną - wszyscy osiągnęli równie oszałamiające wyniki jak strażacy (średni spadek wagi o 5 kg i znaczący spadek poziomu cholesterolu - i to w zaledwie 4 tygodnie). A co najciekawsze po ukończeniu programu właściwie wszyscy czuli się dużo lepiej niż wcześniej (zaobserwowali poprawę samopoczucia przy dolegliwościach, takich jak kamienie nerkowe, zaparcia i brak energii). Jedynie kilka osób zdecydowało się na powrót do dawnego sposobu odżywiania.
Nie dziwi mnie ani sukces, ani zaangażowanie Ripa, który pochodzi z rodziny o bogatych tradycjach medycznych. Esselstynowie i Crelesowie (rodzina ze strony matki) przez wiele pokoleń zajmowali się leczeniem ludzi i na pewno wiedzą o medycynie zdecydowanie więcej niż inni. Ogromnie cieszę się z tego, że Rip, który jest potomkiem tych genialnych rodzin, dzieli się z nami swoim doświadczeniem. To, o czym pisze, bezpośrednio wiąże się z najważniejszym od wielu lat odkryciem zdrowotnym, z którego mamy szansę wszyscy skorzystać.
Po raz pierwszy spotkałem Ripa w 1991 roku na konferencji medycznej, którą zorganizował i prowadził jego sławny ojciec - dr Caldwell B. Esselstyn Jr. To właśnie na niej po raz pierwszy przedstawił swoje spektakularne osiągnięcia w cofaniu i leczeniu chorób serca. Konferencja miała bardzo odważny tytuł: „Pierwsza narodowa konferencja dotycząca eliminacji choroby wieńcowej”. Zostałem na nią zaproszony razem z wieloma innymi naukowcami, aby opowiedzieć o swoich doświadczeniach i badaniach. Rip nie uczestniczył w całym zjeździe ze względu na start w triatlonie „Ucieczka z Alcatraz”. Wstąpił jednak na chwilę, aby zobaczyć, czym dokładnie się zajmujemy. Spotkałem go jeszcze trzy razy, kiedy wykładałem w Austin. Przy okazji jednego z tych spotkań przedstawił mnie swoim kolegom strażakom. Wtedy po raz pierwszy pomyślałem, że jego eksperyment może stać się wspaniałą historią... którą teraz możecie przeczytać w tej książce.
Przez ponad 50 lat prowadziłem badania z zakresu żywienia i zdrowia. Wierzę w to, co propaguje Rip Esselstyn, a co jego ojciec i wielu innych lekarzy z ogromnym sukcesem od lat wcielają w życie w swoich klinikach. Nie przekonała mnie do tego żadna ideologia, ale własne badania naukowe (większość z nich przeprowadziłem razem z moimi współpracownikami na Uniwersytecie Comella). Nasze wnioski często budziły kontrowersje, zwłaszcza że moje środowisko i wychowanie stały w opozycji do tego, co ukazywało się naszym oczom. Wychowałem się na farmie mlecznej, dojąc krowy, a moja rodzina żyła z tego, co zrodziła ziemia.
Z czasem zaczęło pojawiać się coraz więcej dowodów, które były bardzo imponujące. Doktor John McDougall przez wiele lat z powodzeniem leczył pacjentów z rozmaitych chorób za pomocą diety opartej na produktach roślinnych, a więc tej samej, którą poleca Rip. W ostatnich latach McDougallowi i innym lekarzom udało się wyleczyć w ten sposób wielu chorych na cukrzycę typu 2, a u części pacjentów z cukrzycą typu 1 znacznie zmniejszyć dawki podawanej insuliny. Ojciec Ripa za pomocą tej samej diety cofa, a nawet całkowicie leczy, zaawansowane stadia chorób serca. U swoich pacjentów stosował ją także dr Roy Swank, który przez 35 lat leczył w ten sposób grupę chorych na stwardnienie rozsiane. Swoje badanie podsumował w taki sposób: „około 95 proc. pacjentów ze stwardnieniem rozsianym [wcześnie wykrytym] pozostało jedynie nieznacznie niesprawnych, bez większej progresji choroby przez okres około 30 lat”.
Wykładałem w wielu miejscach w całym kraju i nieraz słyszałem od pacjentów chorych na raka, że ich zdaniem uwolnili się od choroby lub jest ona w trakcie remisji dzięki przejściu na dietę roślinną. Potwierdzają to badania na zwierzętach, które pokazały, że jesteśmy w stanie wywoływać raka i cofać jego rozwój za pomocą relatywnie niewielkich zmian w diecie. W ten sam sposób można kontrolować u ludzi otyłość, zmniejszać częstotliwość i siłę ataków migreny i łagodzić dolegliwości artretyczne - ta lista naprawdę nie ma końca. Idea, którą Rip Esselstyn przedstawił w swojej książce, to zdrowotny strzał w dziesiątkę.
Moim zdaniem ta książka jest bardzo przydatna, a wśród tytułów dostępnych już na rynku wyróżnia ją niezwykle osobista forma. Przeczytaj, a zrozumiesz, co mam na myśli.
T. Collin Campbell
Emerytowany profesor wydziału biochemii żywienia
na Uniwersytecie Cornella w Ithaca w stanie Nowy Jork, współautor (z Thomasem M. Campbelłem II) książki
Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie (Galaktyka, Łódź 2011)
oraz (z Howardem Jacobsonem) książki Ukryta prawda. Rewolucyjna wiedza o żywieniu i zdrowiu (Galaktyka, Łódź 2013)
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Rip Esselstyn
-
Tytuł oryginału:
The Engine 2 Diet: The Texas Firefighter's 28-Day Save-Your-Life Plan that Lowers Cholesterol and Burns Away the Pounds
-
Liczba stron:
224
-
Wymiary:
165x240
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7579-287-4
-
Tłumacz:
Martyna Kozłowska
-
Rok wydania:
2013