Dania Wegetariańskie
Wczytuję dane...
KOD: 83-86848-76-6
Autor: Schindler Tanja
EAN: 8386848766
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: AWM

Wprowadzenie do książki

Dania wegetariańskie

   W ostatnich latach coraz więcej osób eliminuje ze swojego jadłospisu mięso. W niemałym stopniu przyczyniły się do tego skandale związane z hodowlą zwierząt rzeźnych. Wystarczy wymienić choćby takie niebezpieczeństwa, jak choroba wściekłych krów i podawanie hormonów cielętom przeznaczonym na ubój. Kuchnia wegetariańska opiera się głównie na warzywach, owocach i zbożach, dzięki czemu organizm otrzymuje optymalną dawkę ważnych witamin, składników mineralnych błonnika. Ponadto, przeciwnie niż ma to miejsce w przypadku produktów mięsnych, energia jest dostarczana głównie przez węgowodany i białka, a nie przez tłuszcze. Dzięki temu dania wegetariańskie są znacznie zdrowsze od mięsnych.
   Aby przygotowane potrawy jak najmniej utraciły ze swoich wartości odżywczych, należy przestrzegać następujących zasad:

  • przy zakupie zwracamy szczególną uwagę na to, żeby produkty były świeże i zdrowe; 
  • przed pokrojeniem warzywa i owoce myjemy pod bieżącą zimną wodą. Po umyciu nie przetrzymujemy ich w wodzie; 
  • wybieramy takie sposoby obróbki cieplnej, podczas których zniszczeniu ulega jak najmniejsza ilość witamin. Godne polecenia są duszenie i gotowanie na parze; 
  • gotową potrawę podajemy możliwie szybko na stół i nie trzymamy zbyt długo na ogniu.

  Nad każdym przepisem znajdą Państwo jedno słowo, które najlepiej charakteryzuje smak potrawy. Podajemy także czas potrzebny do przygotowania poszczególnych dań. Na tej podstawie wyróżniliśmy dania:
proste - czas wykonania do 1/2 godz.
łatwe - czas wykonania od 1/2 do 1 1/2 godz.
trudne - czas wykonania powyżej 1 1/2 godz.
  Czas wykonania obejmuje także wszystkie czasy dodatkowe. Przy opisie przygotowania założyliśmy, że warzywa, owoce, sałaty i zioła są oczyszczone i umyte, dlatego też nie piszemy o tych czynnościach.

Spis treści
Dania wegetariańskie

Wprowadzenie
Sałatki i przekąski
Zupy i dania jednogarnkowe
Dania główne
Skorowidz ................

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Schindler Tanja

  • Tytuł oryginału: 

    Vegetarische Gerichte

  • Liczba stron: 

    62

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    83-86848-76-6

  • Tłumacz: 

    Małgorzata Chudzik

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...