Wprowadzenie do książki
Dieta roślinna na co dzień
Książkę Dieta roślinna na co dzień podzieliłam na cztery części - w każdej z nich przedstawiłam inny aspekt diety roślinnej.
Część I - Zalety diety roślinnej to wyczerpujące kompendium wiedzy z zakresu odżywiania. Z tej części książki dowiesz się, z czego składa się twoje pożywienie, jakich substancji potrzebuje twój organizm, aby utrzymać optymalne zdrowie, oraz gdzie należy ich szukać. Zapoznasz się także z najnowszymi doniesieniami dietetycznymi, na podstawie których stworzono piramidę żywienia diety roślinnej. Możliwe, że gruntownie zredefiniuje ona twoje poglądy na temat żywienia. „Na tacy" dostaniesz także zestaw nowych, zdrowych produktów, którymi będziesz mógł nacieszyć oczy i żołądek.
Część II - W Życiu na diecie roślinnej obalam dietetyczne mity, które wpaja się nawet dzieciom. Pokazuję świeży sposób patrzenia na zagadnienie odchudzania i rozwiewam wątpliwości dotyczące błędnych, ale powszechnie dostępnych informacji żywieniowych. Zapraszam cię także do wspólnych zakupów w supermarkecie, które mogą zakończyć się całkowitą zmianą twojego podejścia do takich sklepów. Z tej części dowiesz się również, dlaczego, aby poprawić zdrowie i samopoczucie, powinieneś zaprzyjaźnić się z codzienną aktywnością fizyczną, oraz przeczytasz, jak masz się do tego zabrać. W końcu rozwiejesz swoje wątpliwości dotyczące suplementacji i pozbędziesz się raz na zawsze przekonania, że dobre zdrowie to rezultat przyjmowania odpowiednich tabletek.
Część III - sekcję Przypadki szczególne kieruję do wszystkich, którzy kiedyś sami byli dziećmi, mają lub już odchowali potomka, do sportowców, osób dbających o linię, a także do wszystkich, którzy zmierzyli się z chorobą. Z biegiem czasu bowiem nasze potrzeby zdrowotne się zmieniają. W tej części omawiam problemy żywieniowe, jakie mogą się pojawić w poszczególnych sytuacjach i w różnych okresach twojego życia. Ta wiedza pozwoli ci odzyskać kontrolę nad przyszłością.
Część IV - Przepisy pomogą ci wcielić w życie wiedzę o tym, jak należy postępować, aby twoje ciało było w jak najlepszej kondycji. Dowiesz się, co i gdzie jadać na mieście, jak przeorganizować swoją kuchnię i zadbać o nową jakość starych przepisów, tak by stały się bardziej odżywcze i uwzględniały zalecenia z tej książki. Następnie będziesz mógł nagrodzić siebie i swoje kubki smakowe pełnowartościowymi potrawami - w książce znajduje się ponad 45 przepisów! - które z łatwością możesz przygotować i udoskonalać we własnej kuchni, niezależnie od umiejętności kulinarnych.
W Dodatkach znajdziesz słowniczek terminów, przykładowy jadłospis na tydzień, tabele norm żywieniowych i listę źródeł uzupełniających, które mogą cię zainteresować, jeśli będziesz chciał kontynuować przygodę z dietą roślinną.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Julieanna Hever
-
Tytuł oryginału:
The Complete Idiot's Guide to Plant-Based Nutrition
-
Liczba stron:
384
-
Wymiary:
165x240
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7579-272-0
-
Tłumacz:
Martyna Kozłowska
-
Rok wydania:
2013