Wprowadzenie do książki
Dieta w walce z chorobami
Ouebecka Fundacja Chorób Serca w pełni docenia i z radością podkreśla wyjątkowość prezentowanej książki popularnonaukowej autorstwa doktorów: Richarda Beliveau i Denisa Gingrasa, w której pokazali oddziaływanie zdrowych nawyków żywieniowych na nasz obecny i przyszły stan zdrowia, zwłaszcza w okresie starzenia się organizmu.
Informacje naukowe przekazane są w prosty, dostępny sposób wszystkim czytelnikom zainteresowanym problematyką zdrowotną. Niewiele jest prac, które zawierałyby tak obszerną, aktualną wiedzę o znaczeniu trybu życia i głównych przyczynach kłopotów zdrowotnych we współczesnych społeczeństwach. Sformułowane przez Richarda Beliveau i Denisa Gingrasa zasady mają charakter uniwersalny: zdrowe odżywianie, ograniczenie dopływu kalorii, regularna aktywność fizyczna, niepalenie tytoniu oraz życie w zdrowym środowisku przyrodniczym i społecznym - to czynniki najsilniej oddziałujące na zdrowie. Publikacja ta zawiera spójną wiedzę na temat profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, cukrzycy i chorób neurodegeneracyjnych. Mimo skupienia się głównie na kwestiach dietetycznych - z uwzględnieniem jednak aktywności fizycznej - takie wielodyscyplinarne ujęcie szybko prowadzi czytelnika do konstatacji, że każdy może uniknąć poważnych chorób przewlekłych, stosując się do kilku bardzo prostych zasad życiowych. Nie jest to też poradnik dietetyczny, ani książka kucharska; jest to raczej podręcznik profilaktyki zdrowotnej, dzięki któremu lepiej zrozumiemy i docenimy skutki zdrowotne spożywania określonych produktów.
Te uniwersalne zasady głosił już ponad 2000 lat temu ojciec medycyny, Hipokrates (460-377 p.n.e.), który uważał, że choroba jest „skutkiem czynników przyrodniczych, odżywiania i nawyków". Warto o tym pamiętać.
Jacques Genest, Członek Królewskiego Kolegium Lekarskiego
Spis treści
Dieta w walce z chorobami
Podziękowania.......................................................................... 6
Słowa wstępne.......................................................................... 8
ROZDZIAŁ l - Gdy jedzenie wywołuje chorobę......................................... 11
ROZDZIAŁ 2 - Od jaskiniowców do lądowania na Księżycu .............................. 27
ROZDZIAŁ 3 - Ślinka cieknie............................................................ 47
ROZDZIAŁ 4 - W krainie Gargantui ..................................................... 69
ROZDZIAŁ 5 - Problemy z sercem: schorzenia układu sercowo-naczyniowego ........... 95
ROZDZIAŁ 6 - Nadmiar słodyczy przyczyną goryczy: cukrzyca typu II .................... 125
ROZDZIAŁ 7 - Rak: oswajanie uśpionego wroga........................................ 147
ROZDZIAŁ 8 - W zdrowym ciele zdrowy duch: rola diety w zapobieganiu chorobie Alzheimera ......................... 187
ROZDZIAŁ 9 - Starzeć się zdrowo... i pięknie ........................................... 215
ROZDZIAŁ l O - Żyć, aby jeść: kuchnia - kulturą ludzkości ................................ 229
INDEKS ................................................................................. 262
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Richard Beliveau, Denis Gingras
-
Tytuł oryginału:
La santé par le plaisir de bien manger - La médecine préventive au quotidien
-
Liczba stron:
263
-
Wymiary:
218x218
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-7175-750-1
-
Tłumacz:
Barbara Kocowska