Wprowadzenie do książki
Potrawy z jajek
Nie ma kuchni bez jajek. Mają mnóstwo zalet. Są tanie i łatwo dostępne. Pożywne, bogate w witaminy i małokaloryczne. Niezależnie od tego, czyje smażymy, czy gotujemy, nie tracą swoich właściwości. Zawarty w żółtkach jaj cholesterol nie jest dla nas groźny, jeśli jemy je z umiarem.
Najczęściej przyrządzamy z nich jajecznicę albo podajemy ugotowane na twardo z majonezem. Obowiązkowo pojawiają się na wielkanocnym stole, przeważnie ułożone kopiasto na talerzu. Tymczasem można je przyrządzać na tysiąc sposobów. Mogą być podstawą pysznych, sycących dań głównych, wspaniałych deserów, wykwintnych przekąsek, które przez cały rok można serwować niespodziewanym gościom. Można też z nich wyczarować potrawy o wyrafinowanym smaku, które uatrakcyjnią niejedno śniadanie. Przepisy, które podaję, w większości dalekie są od tradycyjnych czy najczęściej u nas spotykanych. Ale są równie łatwe i niedrogie.
Czy potrawy z jaj mogą być jeszcze smaczniejsze?! Owszem, to jest możliwe. Zarówno jajka dodane do sałatek, jak i usmażone w omlecie, faszerowane czy przygotowane w inny sposób zyskają na smaku, jeśli posypiemy je ziołami lub gotowymi mieszankami przyprawowymi zalecanymi przez Dietę Funkcjonalną. Dodatek ziołowych przypraw leczących podniesie nie tylko smak i aromat tych dań, ale także ich walory zdrowotne. Mam nadzieję, że proponowane potrawy zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Życzę Państwu dużo zdrowia i smacznego!
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Barbara Jakimowicz-Klein
-
Liczba stron:
133
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
83-7277-192-8
-
Rok wydania:
2005