Wprowadzenie do książki
Wegetarianizm po mistrzowsku
Moi Drodzy. Oto kolejna książka z cyklu "Wegetarianizm po mistrzowsku". Zdaję sobie sprawę z niedoskonałości dotyczących zawartości i formy. Niemniej jednak wciąż prosicie o kolejne edycje, a ja staram się sprostać oczekiwaniom i wydać książkę, która będzie jeszcze ładniejsza i jeszcze bardziej praktyczna.
Czytelnik - słowo to nie oddaje dobrze odbiorcy książki kucharskiej. Przecież książka z przepisami, nie jest do czytania lecz do wypróbowania, do praktycznej zabawy w kuchni. Co znajdziecie w tej edycji? Wybraliśmy z poprzednich wydań najlepsze przepisy, o które zawsze pytacie, ale są też i nowe.
Nie jest możliwym, by co dwa lata wydawać książkę z zupełnie innymi daniami, bowiem kreatywność kuchenna ma również swoje granice. Jest jednak bardzo cenne, by mieć pod ręką duży, kompletny zbiór, który może służyć przez lata na drodze wegetariańskich doświadczeń.
Pierwsza część to przepisy kuchni indyjskiej. To bardzo świadomy wybór. Kuchnia indyjska poszczycić się może najbogatszym wyborem dań wegetariańskich i śmiało można powiedzieć, że wegetarianizm jest zakorzeniony w tradycji tego kraju. Znajdziecie tam wiele wspaniałych przepisów, wzmiankę o ajurwedzie i przyprawach. Wiedza ta jest niezwykle praktyczna i pomocna wszystkim, którzy zaczynają gotować bez mięsa. Na kursach zawsze powtarzam, że na kuchni indyjskiej uczymy się wszystkiego, co potem jako już doświadczeni, możemy wykorzystywać w inny sposób.
Druga część to kuchnia ",stosowana", czyli zbiór moich przepisów oraz tych, które przez lata zbierałam. Kuchnia jest dziedziną gdzie nie ma praw autorskich. Nie jest to możliwe ...i dobrze. Zawsze możemy coś dodać, zmienić w zależności od upodobań i ze względu na praktyczność. Znalazł się więc tutaj pełen zestaw dań na co dzień, wraz z przepisami na ciasta. Wielką pomocą w tej części była Monika Rymuszka i jej sugestie raz doświadczenia wegetariańskiej mamy czwórki dzieci.
Mam nadzieję, że ta książka pomoże Wam polubić kuchnię wegetariańską. Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie odrobiny chęci, aby nauczyć się gotować inaczej.
Szczegóły
-
Autor:
Ewa Kmiecik, Rati Manjari Dasi
-
Objętość:
152
-
Oprawa:
Miękka
-
Format:
210x230
-
ISBN:
978-83-925830-0-4
-
Rok wydania:
2012