Wprowadzenie do książki
Zakwaszenie Nieznana przyczyna wielu chorób
Czym wywoływane jest zakwaszenie
Wniosek nasuwa się sam: zróbmy coś z chorobotwórczym zakwaszeniem! Nie jest to łatwe, ponieważ kwasy w organizmie powstają wskutek różnych niezbędnych do życia procesów, zasady zaś trzeba w większości dostarczać z zewnątrz.
Kwasy w pożywieniu
Niestety żywność, którą z reguły spożywamy, dostarcza organizmowi kwasów. Muszą być one neutralizowane za pomocą substancji zasadowych, co prowadzi do powstania fosforanów i siarczanów. Dzięki temu zneutralizowane zostają kwaśne związki, ale też i uszczupleniu ulega pula zasad w organizmie.
- Zakwaszenie powodują przede wszystkim słodycze, podczas gdy kwaśne pomarańcze oraz cytryny dają „kopa zasadowego” naszemu metabolizmowi.
- Kwas uzyskuje przewagę również wtedy, gdy w pożywieniu jest zbyt mało związków mineralnych.
Powstawanie kwasów w organizmie
- Kwas powstaje podczas trawienia białka.
- Każdy proces energetyczny w naszych komórkach uwalnia dwutlenek węgla.
- Wszystkie czynniki psychologiczne jak stres, strach i smutek powodują silne zakwaszenie naszego organizmu.
- Brak ruchu sprzyja zakwaszeniu, ponieważ tylko pobudzony dzięki ruchowi układ krążenia i aktywne gruczoły potowe są w stanie optymalnie eliminować toksyczne odpady.
- Dodatkowo kwaśne związki mogą powstawać również w wyniku długotrwałej fermentacji jelitowej, gdy zbytnio rozmnożą się nieodpowiednie bakterie (taki stan określa się przerostem bakteryjnym lub dysbiozą - przyp. tłum.).
SUBSTANCJE KWASOWE I ZASADOWE W NASZEJ DIECIE Produkty żywnościowe można podzielić na 4 grupy kierując się ich wpływem na gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. Zadaniem zrównoważonej diety jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości substancji zasadowych, dlatego postaraj się wyeliminować lub chociaż ograniczyć spożywanie produktów, które prowadzą do zakwaszenia organizmu.
Dostarczyciele zasad:
- Ziemniaki
- Warzywa i owoce
- Surowe mleko i śmietana vNiegazowana woda mienralna
- Zioła i przyprawy (pietruszka, szczypior, majeranek, tymianek, oregano, koper, musztarda, kminek, pieprz, papryka)
Neutralne produkty:
- Masło
- Naturalne oleje roślinne (oliwa z oliwek)
- Orzechy włoskie
- Woda z kranu
Produkty przyczyniające się do zakwaszenia organizmu (produkty te same w sobie nie zawierają kwasów, ale sprzyjają ich powstawaniu):
- Cukier, a także produkty, które go zawierają (marcepan, czekolada, ciasta, lody, cukierki)
- Produkty o dużej zawartości białej mąki (bułki, biały chleb, chleb tostowy, makarony)
- Biały ryż
- Produkty z przetworzonego zboża
- Słodzone napoje gazowane
- Kawa parzona z ziaren
- Napoje alkoholowe
„Dostarczyciele” kwasów (zawierają duże ilości minerałów o właściwościach kwasowych, a dodatkowo sprzyjają dodatkowej produkcji kwasu w organizmie):
- Mięso i podroby (wątroba, serce, nerki, mózg)
- Drób (kurczak, kaczka, gęś, indyk)
- Dziczyzna (zając, sarna, jeleń, dzik)
- Ser, twaróg
- Rosół
- Białko jaj
6 POZIOMÓW ZAKWASZENIA
- STAN IDEALNY - stan równowagi w gospodarce kwasowo-zasadowej, w którym nie brakuje żadnego z buforów krwi, a naturalne wahania pH mogą zostać szybko i skutecznie zniwelowane przez odpowiednią ilość kwasów i zasad obecnych w organizmie
- UKRYTE ZAKSZASZENIE - to stan tak zwanej utajonej kwasicy. Organizm jeszcze radzi sobie z chwilową nadwyżką kwasów, jednak jego zapasy i możliwości kompensacyjne powoli zaczynają się wyczerpywać. W tym stadium charakterystyczne jest złe samopoczucie mimo braku obiektywnych oznak choroby. Pacjenci są nieustannie zmęczeni, cierpią na zaparcia i skarżą się na problemy żołądkowe.
- ZAKWASZENIE PRZEJŚCIOWY - to najczęściej ostra kwasica. W tym stanie dochodzi do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Przyczyną może być np. infekcja podczas, której organizm uruchamia dodatkowe mechanizmy obronne jak podwyższenie temperatury ciała, biegunkę, zapalenie czy zwiększone wydalanie moczu - wszystko to sprzyja rozwinięciu się kwaśnego metabolizmu. Jeżeli organizm w swoich rezerwach posiada wystarczającą ilość substancji zasadowych, po pokonaniu choroby wszystko wraca do normy. Niestety brak czy też niedobór wyżej wspomnianych zasad często utrudnia powrót do zdrowia, a mało tego nierzadko prowadzi do ponownej infekcji zamykając błędne koło.
- PRZEWLEKŁE ZAKWASZENIE - tę formę zakwaszenia spotyka się u ciężko chorych pacjentów. Jeśli nie można znaleźć powodów danej choroby jaką często jest na przykład reumatyzm, niewykluczone, że przyczyną jest właśnie zakwaszenie.
- ZAKWASZENIE MIEJSCOWE - ten rodzaj zakwaszenia jest przyczyną tak poważnych chorób jak zawał serca czy udar mózgu. W zakwaszonym organizmie dochodzi do tak zwanego odrętwienia czerwonych krwinek, które prowadzi do niedotlenienia tkanek. Przyczyną może być również miażdżyca czy nadmiar fibrynogenu, przez który krew staje się lepka, a w konsekwencji zatyka naczynia krwionośne uniemożliwiając dostarczenie do poszczególnych organów tlenu i substancji odżywczych. W najgorszym wypadku dopływ krwi może zostać całkowicie zablokowany, a tkanka dusi się i obumiera.
- ŚMIERĆ Z POWODU ZAKWASZENIA - to ostatnie, najcięższe stadium zakwaszenia może mieć wiele twarzy - od niewydolności nerek przez zawał serca, aż po raka czy śpiączkę cukrzycową.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Norbert Treutwein
-
Tytuł oryginału:
Ubersauerung - Krank ohne Grund
-
Liczba stron:
252
-
Wymiary:
165x215
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-926703-6-0
-
Rok wydania:
2012