Wczytuję dane...
KOD: 978-83-926703-6-0
Autor: Norbert Treutwein
Dostępność: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 7.90 PLN

Wprowadzenie do książki

Zakwaszenie Nieznana przyczyna wielu chorób

Czym wywoływane jest zakwaszenie

   Wniosek nasuwa się sam: zróbmy coś z chorobotwórczym zakwaszeniem! Nie jest to łatwe, ponieważ kwasy w organizmie powstają wskutek różnych niezbędnych do życia procesów, zasady zaś trzeba w większości dostarczać z zewnątrz.

Kwasy w pożywieniu

  Niestety żywność, którą z reguły spożywamy, dostarcza organizmowi kwasów. Muszą być one neutralizowane za pomocą substancji zasadowych, co prowadzi do powstania fosforanów i siarczanów. Dzięki temu zneutralizowane zostają kwaśne związki, ale też i uszczupleniu ulega pula zasad w organizmie.

  • Zakwaszenie powodują przede wszystkim słodycze, podczas gdy kwaśne pomarańcze oraz cytryny dają „kopa zasadowego” naszemu metabolizmowi. 
  • Kwas uzyskuje przewagę również wtedy, gdy w pożywieniu jest zbyt mało związków mineralnych. 

Powstawanie kwasów w organizmie

  • Kwas powstaje podczas trawienia białka. 
  • Każdy proces energetyczny w naszych komórkach uwalnia dwutlenek węgla. 
  • Wszystkie czynniki psychologiczne jak stres, strach i smutek powodują silne zakwaszenie naszego organizmu. 
  • Brak ruchu sprzyja zakwaszeniu, ponieważ tylko pobudzony dzięki ruchowi układ krążenia i aktywne gruczoły potowe są w stanie optymalnie eliminować toksyczne odpady. 
  • Dodatkowo kwaśne związki mogą powstawać również w wyniku długotrwałej fermentacji jelitowej, gdy zbytnio rozmnożą się nieodpowiednie bakterie (taki stan określa się przerostem bakteryjnym lub dysbiozą - przyp. tłum.). 

SUBSTANCJE KWASOWE I ZASADOWE W NASZEJ DIECIE Produkty żywnościowe można podzielić na 4 grupy kierując się ich wpływem na gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. Zadaniem zrównoważonej diety jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości substancji zasadowych, dlatego postaraj się wyeliminować lub chociaż ograniczyć spożywanie produktów, które prowadzą do zakwaszenia organizmu.

Dostarczyciele zasad:

  • Ziemniaki 
  • Warzywa i owoce 
  • Surowe mleko i śmietana vNiegazowana woda mienralna 
  • Zioła i przyprawy (pietruszka, szczypior, majeranek, tymianek, oregano, koper, musztarda, kminek, pieprz, papryka) 

Neutralne produkty:

  • Masło 
  • Naturalne oleje roślinne (oliwa z oliwek) 
  • Orzechy włoskie 
  • Woda z kranu 

Produkty przyczyniające się do zakwaszenia organizmu (produkty te same w sobie nie zawierają kwasów, ale sprzyjają ich powstawaniu):

  • Cukier, a także produkty, które go zawierają (marcepan, czekolada, ciasta, lody, cukierki) 
  • Produkty o dużej zawartości białej mąki (bułki, biały chleb, chleb tostowy, makarony) 
  • Biały ryż 
  • Produkty z przetworzonego zboża 
  • Słodzone napoje gazowane 
  • Kawa parzona z ziaren 
  • Napoje alkoholowe 

„Dostarczyciele” kwasów (zawierają duże ilości minerałów o właściwościach kwasowych, a dodatkowo sprzyjają dodatkowej produkcji kwasu w organizmie):

  • Mięso i podroby (wątroba, serce, nerki, mózg) 
  • Drób (kurczak, kaczka, gęś, indyk)
  • Dziczyzna (zając, sarna, jeleń, dzik) 
  • Ser, twaróg 
  • Rosół 
  • Białko jaj

6 POZIOMÓW ZAKWASZENIA

  1. STAN IDEALNY - stan równowagi w gospodarce kwasowo-zasadowej, w którym nie brakuje żadnego z buforów krwi, a naturalne wahania pH mogą zostać szybko i skutecznie zniwelowane przez odpowiednią ilość kwasów i zasad obecnych w organizmie 
  2. UKRYTE ZAKSZASZENIE - to stan tak zwanej utajonej kwasicy. Organizm jeszcze radzi sobie z chwilową nadwyżką kwasów, jednak jego zapasy i możliwości kompensacyjne powoli zaczynają się wyczerpywać. W tym stadium charakterystyczne jest złe samopoczucie mimo braku obiektywnych oznak choroby. Pacjenci są nieustannie zmęczeni, cierpią na zaparcia i skarżą się na problemy żołądkowe. 
  3. ZAKWASZENIE PRZEJŚCIOWY - to najczęściej ostra kwasica. W tym stanie dochodzi do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Przyczyną może być np. infekcja podczas, której organizm uruchamia dodatkowe mechanizmy obronne jak podwyższenie temperatury ciała, biegunkę, zapalenie czy zwiększone wydalanie moczu - wszystko to sprzyja rozwinięciu się kwaśnego metabolizmu. Jeżeli organizm w swoich rezerwach posiada wystarczającą ilość substancji zasadowych, po pokonaniu choroby wszystko wraca do normy. Niestety brak czy też niedobór wyżej wspomnianych zasad często utrudnia powrót do zdrowia, a mało tego nierzadko prowadzi do ponownej infekcji zamykając błędne koło. 
  4. PRZEWLEKŁE ZAKWASZENIE - tę formę zakwaszenia spotyka się u ciężko chorych pacjentów. Jeśli nie można znaleźć powodów danej choroby jaką często jest na przykład reumatyzm, niewykluczone, że przyczyną jest właśnie zakwaszenie. 
  5. ZAKWASZENIE MIEJSCOWE - ten rodzaj zakwaszenia jest przyczyną tak poważnych chorób jak zawał serca czy udar mózgu. W zakwaszonym organizmie dochodzi do tak zwanego odrętwienia czerwonych krwinek, które prowadzi do niedotlenienia tkanek. Przyczyną może być również miażdżyca czy nadmiar fibrynogenu, przez który krew staje się lepka, a w konsekwencji zatyka naczynia krwionośne uniemożliwiając dostarczenie do poszczególnych organów tlenu i substancji odżywczych. W najgorszym wypadku dopływ krwi może zostać całkowicie zablokowany, a tkanka dusi się i obumiera. 
  6. ŚMIERĆ Z POWODU ZAKWASZENIA - to ostatnie, najcięższe stadium zakwaszenia może mieć wiele twarzy - od niewydolności nerek przez zawał serca, aż po raka czy śpiączkę cukrzycową.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Norbert Treutwein

  • Tytuł oryginału: 

    Ubersauerung - Krank ohne Grund

  • Liczba stron: 

    252

  • Wymiary: 

    165x215

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-926703-6-0

  • Rok wydania: 

    2012

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...