Wprowadzenie do książki
Magiczne jedzenie
Jak w prosty sposób poprawić stężenie cukru we krwi
Wielu lekarzy przyznaje, że nadciąga kryzys zdrowotny, z którego większość z nas nie zdaje sobie sprawy, a który z pewnością ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Wszystko to za sprawą stężenia glukozy we krwi, którego nie kontrolujemy. (Glukozę popularnie nazywamy cukrem, stąd w książce nazwy te pojawiają się wymiennie). Obecnie jedna na cztery osoby ma zaburzenia tolerancji glukozy lub wydzielania insuliny; u osób po 45. roku życia stosunek ten wynosi 1 do 2. Brak kontroli stężenia cukru doprowadzić może do tzw. stanu przedcukrzycowego, a w konsekwencji do wystąpienia chorób serca, wylewu oraz cukrzycy.
Obecny sposób odżywiania się, w którym aż roi się od oczyszczonych węglowodanów o wysokim indeksie glike-micznym, nie sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru, ponieważ najpierw drastycznie go podnosi, aby równie szybko doprowadzić do gwałtownego spadku. Kiedy następuje spadek, odczuwamy apatię, irytację, bóle głowy oraz głód. Zbyt częste wahania stężenia glukozy prowadzą do wystąpienia wzmożonego apetytu, spadku energii oraz powiększenia obwodu talii. Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym dają natomiast większe poczucie sytości, powodują szybszą przemianę materii oraz utrzymują niższe stężenie insuliny w organizmie i glukozy we krwi.
Zbyt duże przywiązanie do białego pieczywa, frytek, chrupiących płatków śniadaniowych oraz słodkich wypieków doprowadziło do wystąpienia zjawiska zwanego insulinoopornością, które polega na zmniejszeniu wrażliwości mięśni, wątroby, tkanki tłuszczowej oraz innych tkanek na insulinę. Insulinooporność i jej skutki są odwracalne, pod warunkiem że zmienimy nasze nawyki żywieniowe. Wystarczy wyeliminować z diety posiłki, które do niej prowadzą. Celem książki jest pomoc w utrzymaniu prawidłowego stężenia cukru bez wyrzeczeń.
W książce Magiczne jedzenie Jak w prosty sposób poprawić stężenie cukru we krwi nie znajdziemy surowych zasad dotyczących odżywiania czy dyskusyjnych opinii na temat węglowodanów. To co proponujemy, to ponad 80 produktów, które sprawią, że dieta będzie sprzyjać właściwemu poziomowi cukru we krwi. Wystarczy zaledwie jedna zmiana w jednym posiłku, np. zastąpienie ziemniaków kaszą perłową, i rezultaty można zauważyć od razu. Wprowadzenie kilku innych produktów, np. awokado, które zawiera tłuszcze poprawiające wrażliwość na insulinę, poprawi nasze samopoczucie i zapobiegnie wielu groźnym chorobom.
Książka ta podpowie również osobom chorym na cukrzycę, jak podnieść wrażliwość komórek na insulinę oraz jak skutecznie kontrolować wahania stężenia glukozy we krwi.
Dowiemy się również, że nie ma nic złego w jedzeniu steków, pod warunkiem że są chude, oraz makaronu i węglowodanów, jeśli wybierzemy właściwe. Pokażemy również, jak poprzez dodawanie do potraw magicznych składników, takich jak ocet winny czy sok z cytryny, możemy poprawić nasze zdrowie.
Oparta na najnowszych teoriach dotyczących sposobów odżywiania, książka Magiczne jedzenie Jak w prosty sposób poprawić stężenie cukru we krwi została przygotowana z myślą o ludziach, którzy chcą wiedzieć, co jeść, aby być zdrowym bez konieczności liczenia kalorii. Nasze przepisy, udoskonalenia potraw i propozycje posiłków zostały pomyślane tak, aby z łatwością przenieść ponad 100 magicznych produktów na talerz. Proponowane przez nas dania są smaczne i syte, dzięki czemu zapomnimy o potrzebie podjadania między posiłkami. Warto zacząć odkrywać znakomite jedzenie i wykorzystać sposoby, dzięki którym odmieni się nasza dieta, zdrowie i samopoczucie.
Profesor Jennie Brand-Miller
Uniwersytet w Sydney
Szczegółowe Informacje
-
Tytuł oryginału:
Magic Foods for Better Blood Glucose
-
Liczba stron:
360
-
Wymiary:
230x265
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-7684-032-1
-
Tłumacz:
Anna Szaniawska
-
Rok wydania:
2011