Wczytuję dane...
KOD: 978-83-932057-0-7
Autor: Agnieszka Biernat
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
'

Wprowadzenie do książki

Dieta która żywi i leczy

   Mimo, że medycyna stoi na coraz wyższym poziomie, coraz więcej osób cierpi na tzw. choroby cywilizacyjne. Dlaczego tak się dzieje? Czy jest jakiś czynnik powszechnie pomijany w rozważaniach na temat zdrowia, a jednak w dużej mierze za nasze zdrowie odpowiedzialny?

   Otóż w moim najgłębszym przekonaniu tym czynnikiem jest właściwa dieta.
   Czy kolorowe, nasycone konserwantami i sztucznymi zapachami jedzenie jest dla nas zdrowe? Czy spożywanie mięsa - skoro człowiek spokrewniony jest z roślinożernymi małpami naczelnymi - na pewno służy naszemu zdrowiu? Warto zastanowić się nad tymi i wieloma innymi pytaniami dotyczącymi powszechnie obowiązującego sposobu odżywiania. Już Paracelsus twierdził, że „śmierć czai się w jelitach” i był przekonany o tym, że właściwy sposób odżywiania pokarmem roślinnym, dostępnym w naszym otoczeniu zapewnia zdrowie oraz długowieczność.
   Aby stworzyć organizmowi odpowiednie, służące zdrowiu środowisko wewnętrzne, należy odżywiać się świadomie. Świadomość zaś oznacza elementarną wiedzę na temat fizjologicznego działania różnych produktów spożywczych. Niniejsza książka z pewnością pomoże Państwu w wyrobieniu sobie własnego zdania na temat właściwego odżywiania. Autorka w konkretny i jasny sposób przedstawia     Czytelnikowi wiedzę o poszczególnych grupach pokarmów, odwołując się przy tym zarówno do zdania autorytetów, jak też do zdrowego rozsądku Czytelnika. Opisuje zalety, ale również wskazuje potencjalne niebezpieczeństwa nadmiernego spożycia pewnych pokarmów, nawet w środowiskach wegetarian uchodzących za zdrowe.

    Każdego roku na budowę nowych szpitali i leczenie chorych przeznacza się ogromne nakłady finansowe. Pacjentami są nie tylko ludzie starsi, ale - z dnia na dzień - coraz młodsi: dzieci, a nawet niemowlęta. Tak zwane choroby cywilizacyjne (alergia, astma, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, otyłość, nowotwory) dotykają coraz więcej osób, choć trudno zakwestionować postęp nowoczesnej medycyny. Ogromny arsenał leków, możliwość przeprowadzania skomplikowanych zabiegów medycznych, potrafią na jakiś czas zaradzić naszym dolegliwościom, niestety, na dłuższą metę okazują się mało skuteczne.
    Co się stało? Gdzie należy szukać źródła wspomnianych problemów?
   Uważam, że wciąż za mało uwagi poświęcamy profilaktyce. Niewiele wiemy o tym, jak styl życia wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne. Nasza świadomość dotycząca zdrowej diety jest również niewielka.       Edukacja na ten temat zatrzymała się na etapie podręczników z lat szkolnych, choć, tak jak w każdej dziedzinie życia, również w dietetyce dokonano wielu nowych odkryć i obalono dawne teorie. Niestety, informacje te z różnych przyczyn nie są w dostatecznym stopniu rozpowszechniane. Milczą na ten temat zarówno media, jak i służba zdrowia. A przecież wszystko to, co staje się częścią naszego organizmu, wzmacnia go lub osłabia, przedłuża lub skraca nasze życie.   

Organizm człowieka składa się z około 63 procent wody, 22 procent białka, 13 procent tłuszczu i 2 procent składników mineralnych i witamin. Każda cząsteczka pochodzi z tego, co zjesz i wypijesz, dlatego jedzenie pokarmu najwyższej jakości w odpowiednich ilościach pomoże ci osiągnąć i zachować zdrowie i witalność oraz uchroni Cię od chorób.

   Odżywiając się właściwie możemy zapobiegać wielu chorobom, chronić organizm przed stresem oraz skutkami skażonego środowiska. Współczesne badania naukowe ewidentnie wskazują, że sposób odżywiania i dobór składników żywieniowych mają duży wpływ na powstawanie rozmaitych chorób, w tym nowotworowych.

Z powodu braku zrozumienia związku między nawykami żywieniowymi a problemami fizycznymi, psychicznymi, społecznymi i duchowymi ludzkości, nasz teraźniejszy świat wpadł w stan ogólnego chaosu i nieporządku. [...] Naturalnie, oprócz nawyków żywieniowych istnieje jeszcze wiele innych czynników wpływających na losy ludzkości, ale te pierwsze są najważniejsze. Człowiek nie osiągnie osobistego zdrowia i szczęścia bez zmiany swojego sposobu odżywiania, a bez zmiany sposobu odżywiania społeczeństw nie zaprowadzi się pokoju i harmonii na całym świecie.

    W pełni podzielam powyższy pogląd i dlatego też zachęcam Ciebie - Czytelniku, abyś przeanalizował, co naprawdę służy Twojemu zdrowiu, a co mu szkodzi.
   Książka, którą trzymasz w dłoni daje Ci możliwość poznania bardzo ważnych, a zarazem prostych reguł dotyczących zdrowego odżywiania. Znajdziesz w niej liczne wskazówki i praktyczne rady pochodzące zarówno z mojego doświadczenia, jak i opinii specjalistów z różnych dziedzin: lekarzy, biochemików, dietetyków i naturoterapeutów.
    Mam przeświadczenie, że dieta, którą od wielu lat z powodzeniem stosuję na co dzień, pomoże Ci w dokonaniu prawidłowego wyboru, a tym samym w odnalezieniu właściwej drogi do osiągnięcia zdrowia i dobrego samopoczucia. Wierzę również, że kiedy już ją odnajdziesz, wystarczy Ci wytrwałości w jej kontynuacji. Wówczas możesz być pewny poprawy jakości swojego życia.

KORZYŚCI PŁYNĄCE ZE zdrowego stylu życia są ogromne. Dzięki niemu można:

  • żyć dłużej, 
  • czuć się i wyglądać młodziej, 
  • mieć więcej energii, 
  • stracić na wadze, [jeśli walczysz z nadwagą - przyp. autorki] 
  • obniżyć stężenie cholesterolu we krwi, 
  • zapobiec chorobie serca, a nawet ją cofnąć, 
  • obniżyć ryzyko raka (...) 
  • zachować wzrok na stare lata 
  • zapobiec cukrzycy lub ją wyleczyć, 
  • w wielu przypadkach uniknąć zabiegu chirurgicznego, 
  • znacznie zmniejszyć potrzebę stosowania leków, (...) 
  • zachować mocne kości 
  • uniknąć impotencji 
  • i więcej...''
'

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Agnieszka Biernat

  • Liczba stron: 

    205

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-932057-0-7

  • Rok wydania: 

    2014

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...