Wprowadzenie do książki
Grain Brain Zbożowa głowa
To książka o zmianie sposobu życia, której można dokonać natychmiast, żeby zachować zdrowy mózg i jasność rozumowania, znacznie zmniejszając ryzyko ciężkiej choroby w przyszłości. Badaniem schorzeń mózgu zajmuję się od prawie czterdziestu lat. Tworzę złożone programy, mające uruchomić funkcje mózgowe u osób dotkniętych groźnymi chorobami. Codziennie spotykam się z rodzinami, których życie wywróciła do góry nogami choroba najbliższych. Ich losy sprawiają że i mnie ściska się serce. Każdego ranka przed pracą odwiedzam mojego dziewięćdziesięciosześcioletniego ojca. Dawniej genialny neurochirurg zatrudniony przez prestiżową klinikę Lahey’a mieszka teraz w domu pomocy niedaleko mojego gabinetu. Nie zawsze przypomina sobie moje imię, ale pyta, czy byłem na obchodzie u jego pacjentów. Przeszedł na emeryturę ponad ćwierć wieku temu.
Informacje, które zamierzam ujawnić, nie tylko zapierają dech w piersi; mam na nie niezbity dowód. Od razu zaczniecie myśleć o tym, co jadacie. Ujrzycie swoje życie w zupełnie nowym świetle. Zastanawiacie się, czy sprawy zaszły za daleko? Czy przepadł każdy, kto miał ciastko i je zjadł? Bez paniki. Ponad wszystko chcę, żeby ta książka dodała wam sił i służyła jako pilot, którym można przełączyć mózg. Wszystko zależy od tego, czy od dziś zaczniecie coś zmieniać.
W oparciu o trwające dziesiątki lat badania kliniczne i laboratoryjne (między innymi moje), a także na podstawie prowadzonych przez trzydzieści parę lat obserwacji niebywałych zmian w czasie własnej praktyki lekarskiej, udało mi się uzyskać wiedzę, którą mogę się podzielić i podpowiedzieć, jak z niej skorzystać. Podam też zwięzły plan poprawy sprawności poznawczej na kolejne wspaniałe lata życia. Jego zalety nie kończą się na polepszeniu stanu umysłu. Zapewniam, że mój program może pomóc w następujących przypadłościach:
- ADHD
- lęk i chroniczny stres
- chroniczne bóle głowy i migreny
- depresja
- cukrzyca
- epilepsja
- problemy z koncentracją stany
- zapalne, w tym artretyzm
- bezsenność
- problemy z trawieniem, w tym celiakia, nadwrażliwość na gluten i zespół jelita drażliwego
- kłopoty z pamięcią i łagodne zaburzenia poznawcze, często stanowiące wstęp do choroby Alzheimera
- zaburzenia nastroju
- nadwaga i otyłość
- zespół Tourette’a
Nawet jeśli nie cierpicie na żadną z powyższych dolegliwości, niniejsza książka może pomóc wam w zachowaniu zdrowia i sprawności umysłowej. Adresuję ją do starych i młodych, w tym do kobiet w ciąży lub planujących mieć potomstwo. Kiedy pisałem ten wstęp, pojawiły się wyniki kolejnych badań stwierdzające, że dzieci kobiet, które nie tolerują glutenu są obciążone większym ryzykiem rozwoju schizofrenii i innych chorób psychicznych. To niezmiernie ważne i mrożące krew w żyłach odkrycie, o którym powinna wiedzieć każda przyszła mama.
Byłem świadkiem zdumiewających powrotów do zdrowia: dwudziesto-trzyletni mężczyzna cierpiał na paraliżujące ataki drgawek, które ustały po wprowadzeniu kilku prostych zmian w diecie; w niezliczonych przypadkach napady epilepsji u pacjentów znikały w dniu, kiedy zastąpili produkty mączne tłuszczami i białkiem.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Kristin Loberg, David Perlmutter
-
Tytuł oryginału:
Grain Brain: The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar
-
Liczba stron:
344
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-62903-14-6
-
Tłumacz:
Katarzyna Skarżyńska
-
Rok wydania:
2015