Wprowadzenie do książki
Leczenie odżywianiem. Zdrowe jelita
Do chorób układu pokarmowego zalicza się różne ich rodzaje – od lekkich do przewlekłych – oraz różne inne problemy zdrowotne, na przykład zaparcia, chorobę wrzodową czy zapalenie uchyłków. Mnóstwo osób cierpi na tego typu dolegliwości, a jako że objawy bywają wstydliwe, często nie opowiadają o nich nikomu, nawet lekarzowi. Zamiast tego Amerykanie wydają miliardy ciężko zarobionych pieniędzy na leki bez recepty, które mają pomóc im w złagodzeniu objawów. Takie specyfiki przynoszą krótkotrwałą ulgę, jednak nie docierają do źródła problemu i nie pomagają w całkowitym zaleczeniu objawów.
Jeśli cierpisz na jedną z chorób opisanych w tej książce, wiesz dobrze, jak nieprzyjemne i dokuczliwe te objawy mogą być. Podstawą jest przeciwdziałanie; podejmowanie kolejnych kroków w kierunku zdrowia układu pokarmowego jest niezbędne, jeśli chcemy uniknąć tych problemów w przyszłości. Niniejsza książka dostarcza zarówno informacje na temat leczenia, jak i żywieniowy plan zapobiegawczy, który możesz stosować do końca życia. Znajdziesz tu wskazówki w postaci praktycznych informacji i zrozumiałych technik oraz narzędzi, które pomogą ci zmodyfikować dietę i codzienne aktywności, abyś mógł wieść życie wolne od leków, dolegliwości, bólu i/lub przewlekłych problemów zdrowotnych. Najwyższy czas przejąć kontrolę nad dietą i stylem życia, aby zapobiegać chorobom układu pokarmowego i je leczyć. Nie odkładaj tego na później!
Mikrobiom przewodu pokarmowego jest tak ważny dla zdrowia z wielu powodów, między innymi:
- Pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
- Pomaga organizmowi trawić niektóre pokarmy, z którymi nie radzą sobie żołądek i jelito cienkie, na przykład błonnik.
- Pomaga regulować metabolizm.
- Stanowi ponad 75% naszego układu immunologicznego.
- Pomaga w produkcji witaminy B i K. Witaminy z grupy B są niezbędne do produkcji energii i innych funkcji układu nerwowego; witamina K wspomaga prawidłową krzepliwość krwi i działa jak antyoksydant.
- Pomaga organizmowi walczyć ze szkodliwymi mikroorganizmami i chroni przed infekcjami.
- Pełni kluczową rolę we wzmacnianiu układu immunologicznego, tworząc barierę ochronną.
- Wspomaga produkcję enzymów, które rozkładają, czyli trawią, leki i hormony oraz oczyszczają z potencjalnie szkodliwych substancji; sygnalizują również wątrobie konieczność zwiększenia produkcji enzymów detoksykacyjnych.
- Jest podstawą prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Kimberly Tessmer
-
Tytuł oryginału:
Your Nutrition Solution to a Healthy Gut: A Meal-Based Plan to Help Prevent and Treat Constipation, Diverticulitis, Ulcers, and Other Common Digestive Problems
-
Liczba stron:
208
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-65170-22-4
-
Tłumacz:
Joanna Żywina
-
Rok wydania:
2022