Wprowadzenie do książki
Oliwa rózne rodzaje oliwy i jej zastosowania
Aby móc w pełni wykorzystać zalety najlepszych rodzajów oliwy - które ceną mogą dorównywać dobrym winom - trzeba je dobrze dopasowywać stylem i aromatem do przygotowywanych potraw. Ustalenie konkretnych efektów, które chcemy osiągnąć, to połowa sukcesu. Reszta to sposób używania oliwy oraz jej przechowywania.
Oczywiście oliwa z oliwek zawsze była czymś więcej niż tylko tłuszczem spożywczym, jako niezwykle ważny produkt dla dawnych cywilizacji, od wieków była wykorzystywana jako lekarstwo, paliwo w lampach oliwnych, a także do celów religijnych, ceremonialnych i dekoracyjnych, a nawet jako środek nawilżający stosowany podczas seksu! Choć niektóre z tych zastosowań są mniej popularne we współczesnym świecie, zdecydowanie wygląda na to, że starożytni nie mylili się, przypisując oliwie z oliwek życiodajne właściwości. Coraz więcej badań naukowych udowadnia, że oliwa z oliwek ma korzystny wpływ na zdrowie, a w szczególności pomaga zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału serca, jeżeli stanowi element zbilansowanej diety. Dlatego w niniejszej książce poza przyjrzeniem się temu, w jaki sposób oliwa z oliwek może dostarczyć przyjemności naszemu podniebieniu, zbadamy także jej znaczenie dla zdrowego stylu życia.
Na szczęście dziś równie łatwo jest korzystać z dobrodziejstw oliwy z oliwek na Alasce jak na słonecznych greckich wyspach. Większość dużych sieci supermarketów ma w swojej ofercie szeroki wybór gatunków oliwy, od najprostszych po najbardziej wyszukane. Jednak w obliczu tak dużego wyboru przytłoczeni konsumenci mogą mieć problem z podjęciem decyzji. Jakie cechy charakteryzują dobrą i trwałą oliwę z oliwek? Które kraje i producenci oferują produkty najwyższej jakości? Które gatunki nadają się do poszczególnych zastosowań? Niniejsza książka stanowi wprowadzenie do fascynującego świata oliwy z oliwek, a jej celem jest sprawienie, aby czytelnik mógł jak najpełniej skorzystać z zalet tego zdrowego i coraz bardziej popularnego produktu.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Tina Lofthouse, Gareth Lofthouse
-
Tytuł oryginału:
Olive oil
-
Liczba stron:
160
-
Wymiary:
145x205
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-60215-57-9
-
Tłumacz:
Robert Waliś
-
Rok wydania:
2008