Wczytuję dane...
KOD: 978-83-60215-57-9
Autor: Tina Lofthouse, Gareth Lofthouse
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: K. E. Liber

Wprowadzenie do książki

Oliwa rózne rodzaje oliwy i jej zastosowania

   Aby móc w pełni wykorzystać zalety najlepszych rodzajów oliwy - które ceną mogą dorównywać dobrym winom - trzeba je dobrze dopasowywać stylem i aromatem do przygotowywanych potraw. Ustalenie konkretnych efektów, które chcemy osiągnąć, to połowa sukcesu. Reszta to sposób używania oliwy oraz jej przechowywania.

   Oczywiście oliwa z oliwek zawsze była czymś więcej niż tylko tłuszczem spożywczym, jako niezwykle ważny produkt dla dawnych cywilizacji, od wieków była wykorzystywana jako lekarstwo, paliwo w lampach oliwnych, a także do celów religijnych, ceremonialnych i dekoracyjnych, a nawet jako środek nawilżający stosowany podczas seksu! Choć niektóre z tych zastosowań są mniej popularne we współczesnym świecie, zdecydowanie wygląda na to, że starożytni nie mylili się, przypisując oliwie z oliwek życiodajne właściwości. Coraz więcej badań naukowych udowadnia, że oliwa z oliwek ma korzystny wpływ na zdrowie, a w szczególności pomaga zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału serca, jeżeli stanowi element zbilansowanej diety. Dlatego w niniejszej książce poza przyjrzeniem się temu, w jaki sposób oliwa z oliwek może dostarczyć przyjemności naszemu podniebieniu, zbadamy także jej znaczenie dla zdrowego stylu życia.

   Na szczęście dziś równie łatwo jest korzystać z dobrodziejstw oliwy z oliwek na Alasce jak na słonecznych greckich wyspach. Większość dużych sieci supermarketów ma w swojej ofercie szeroki wybór gatunków oliwy, od najprostszych po najbardziej wyszukane. Jednak w obliczu tak dużego wyboru przytłoczeni konsumenci mogą mieć problem z podjęciem decyzji. Jakie cechy charakteryzują dobrą i trwałą oliwę z oliwek? Które kraje i producenci oferują produkty najwyższej jakości? Które gatunki nadają się do poszczególnych zastosowań? Niniejsza książka stanowi wprowadzenie do fascynującego świata oliwy z oliwek, a jej celem jest sprawienie, aby czytelnik mógł jak najpełniej skorzystać z zalet tego zdrowego i coraz bardziej popularnego produktu.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Tina Lofthouse, Gareth Lofthouse

  • Tytuł oryginału: 

    Olive oil

  • Liczba stron: 

    160

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-60215-57-9

  • Tłumacz: 

    Robert Waliś

  • Rok wydania: 

    2008

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...