Kuchnia Ajurwedyjska Według Czterech Pór Roku
Wczytuję dane...
KOD: 978-83-60170-40-3
Autor: Markus Durst, Doris Iding, Johanna Wafler
EAN: 9788360170403
Koszt wysyłki od: 9.90 PLN
Wydawca: Purana

Wprowadzenie do książki

Kuchnia Ajurwedyjska według Czterech Pór Roku

90 przepisów wegetariańskich na bazie produktów europejskich

   Ajurweda, tysiącletnia nauka hinduska o długowieczności, cieszy się rosnącą popularnością. Nie tylko w Indiach coraz więcej ludzi dostrzega, jak wielkim jest ona skarbem, lecz także na Zachodzie nauczono się cenić głęboką prawdę ajurwedy i zaczęto wprowadzać ją w życie. Wielu Europejczyków jeździ regularnie do Indii lub na Sri Lankę na ajurwedyjskie kuracje pańcza karma. Jednak często nie uświadamiają sobie, że esencją ajurwedy są uniwersalne mądrości, które - nawet jeśli występują pod inną nazwą - w podobnej formie praktykowane są od stuleci również tu, w Europie. Jeżeli porównamy ajurwedę z wielowiekową europejską medycyną klasztorną, a w szczególności z metodami stosowanymi przez Hildegardę z Bingen, zauważymy między nimi podobieństwo w założeniach filozoficznych, obszarach ich zastosowania oraz wykorzystaniu ziół i innych ingrediencji. Filozofię ajurwedyjską można przenieść na grunt kuchni europejskiej, stosując europejskie produkty spożywcze. Wykorzystując wiedzę medycyny klasztornej, znajdziemy w otaczającej nas przyrodzie składniki niezbędne organizmowi do życia, dzięki którym również możemy żyć zgodnie z filozofią ajurwedyjską.
  Jednak nie tylko dla dobra własnego organizmu, lecz również dla dobra środowiska powinniśmy używać ziół, warzyw i owoców rosnących w naszym otoczeniu, gdyż transport tych produktów z dalekich krajów jest przyczyną zanieczyszczania środowiska. Wszystkie elementy świata pozostają we wzajemnych relacjach, dlatego w życiu należy uwzględniać nie tylko własny mikrokosmos, ale również (wykraczający poza jego granice) makrokosmos. Jedynie wtedy, gdy zarówno w sprawach drobnych, jak i w sprawach ważnych zachowamy równowagę w podejściu do nas samych, środowiska, Ziemi i całego kosmosu, będziemy żyć zgodnie z zasadami ajurwedy. Prezentowana książka kucharska do zasad tych się stosuje: przepisy, w których wykorzystuje się produkty regionalne, sezonowe i ekologiczne, ułożone są według pór roku.
   Przepisy proponują proste, zdrowe, nadające się do spożywania na co dzień i uwzględniające poszczególne typy konstytucyjne potrawy, którymi możemy rozpieszczać w duchu filozofii ajurwedyj-skiej siebie, swoją rodzinę i przyjaciół.    Ponadto ciekawie opisują bogactwo otaczającej nas przyrody i występujących w niej smaków.

Wszystkie przepisy, o ile nie podano inaczej, są przewidziane na 4 porcje.

Życzymy Państwu wiele radości przy realizacji naszych przepisów!

Markus Durst Doris Iding Johanna Wafler

O autorach

   Markus Drust, urodzony w roku 1948, zajmuje się ogrodnictwem ekologicznym, jest pedagogiem i psychoterapeutą. Początkowo zapalony kucharz amator stał się kucharzem profesjonalistą specjalizującym się w kuchni ajurwedyjskiej.

   Johanna Wafler, urodzona w roku 1962, od ponad dwudziestu lat zajmuje się różnymi dziedzinami medycyny naturalnej. Lekarka szwajcarskiego związku lekarzy niekonwencjonalnych (NVS) i dyplomowana specjalistka ajurwedy w dziedzinie masażu, żywienia, doradztwa odnośnie do stylu życia oraz ziołolecznictwa.

   Doris Iding, nauczycielka jogi z uprawnieniami lekarskimi, etnolog. Specjalizuje się w integracji wschodnich i zachodnich metod leczenia, przedmiotem jej zainteresowania są techniki zmieniające świadomość, szamanizm i medycyna ludowa. Mieszka i pracuje w Monachium, wykonuje wolny zawód dziennikarki i redaktorki dla różnych czasopism, a także instruktorki jogi oraz wykładowcy filozofii jogi kształcącego kandydatów na nauczycieli jogi.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Markus Durst, Doris Iding, Johanna Wafler

  • Tytuł oryginału: 

    Ayurvedisch Kochen mit den Jahreszeiten

  • Liczba stron: 

    144

  • Wymiary: 

    195x265

  • Oprawa: 

    Twarda

  • ISBN: 

    978-83-60170-40-3

  • Tłumacz: 

    Jolanta Sot

  • Rok wydania: 

    2011

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...