Wprowadzenie do książki
Dzika fermentacja
Żywe kultury bakterii – smak, wartości odżywcze i rzemiosło
Bakterie stanowią niezbędny element podstawowych procesów w naturze. Wszystkie organizmy są od nich zależne, jeżeli chcą przetrwać i bronić się przed intruzami. My, ludzie, znajdujemy się w symbiotycznym związku z tymi jednokomórkowymi formami życia i nie moglibyśmy bez nich istnieć. Mikrobiota (liczące miliardy organizmów skupisko drobnoustrojów) zamienia pożywienie w składniki odżywcze, które nasze ciało potrafi wchłonąć, tworzy niezbędne elementy diety, których nie możemy pozyskać bezpośrednio z pożywienia, chroni nas przed potencjalnie niebezpiecznymi organizmami, uczy nasz układ odpornościowy prawidłowo reagować i reguluje wiele procesów fizjologicznych, które dopiero poznajemy. Jesteśmy nie tyle uzależnieni od mikroorganizmów, co są to wręcz nasi przodkowie. Powszechnie uważa się, że wszystkie formy życia na Ziemi wykształciły się z bakterii. Drobnoustroje to nasi protoplaści i sprzymierzeńcy. Użyźniają glebę i stanowią nieodłączny element cyklu życia. Bez nich nie byłoby żadnych innych istot.
Dzięki fermentacji otrzymujemy mnóstwo podstawowych produktów spożywczych – takich jak chleb i ser – a także nasze ulubione przysmaki: czekoladę, kawę, wino czy piwo.
W niniejszej książce przedstawiam proste metody produkcji różnych rodzajów fermentowanych dań i napojów. W ciągu ponad dwudziestu lat przeprowadziłem w tym zakresie wiele eksperymentów i chciałbym podzielić się z wami swoją wiedzą.
Ludzkość fermentowała żywność na długo przed tym, nim zaczęła pisać, zajmować się garncarstwem czy uprawą ziemi. Fermentacja nie wymaga nowoczesnych urządzeń, specjalistycznego wykształcenia czy warunków laboratoryjnych.
Moja książka skupia się na podstawowych procesach związanych z fermentacją. Chodzi tu głównie o stworzenie warunków, w których rozwiną się naturalnie występujące organizmy. Fermentacja nie wymaga zaawansowanej technologii. Są to pradawne rytuały, które ludzkość praktykuje od wielu pokoleń.
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Sandor Ellix Katz
-
Tytuł oryginału:
Wild Fermentation: The Flavor, Nutrition, and Craft of Live-Culture Food
-
Liczba stron:
328
-
Wymiary:
165x240
-
Oprawa:
Twarda
-
ISBN:
978-83-65601-58-2
-
Tłumacz:
Bartłomiej Kotarski
-
Rok wydania:
2017