Nigdy rozpoznawanie dzikich ziół i owoców nie było tak łatwe, a zbieranie tak przyjemne dzięki podziałowi według miejsc występowania oznaczonych kodem kolorów.
Lebiodka świetnie czuje się na suchych łąkach, smaczną pokrzywę można znaleźć w lesie, kwiaty maku polnego należy zbierać przed południem, czosnek niedźwiedzi łatwo pomylić z jego trującym sobowtórem – konwalią...
140 GATUNKÓW JADALNYCH DZIKICH ZIÓŁ I OWOCÓW ORAZ ICH TRUJĄCYCH SOBOWTÓRÓW
— według typowych miejsc ich występowania: w lesie, na łące, nad wodą, na polu, na drzewach i krzewach.
— według pory zbiorów: wiosna, wczesne lato, lato i jesień.
Nowatorska forma i maksimum treści:
— Opis gatunku, jego występowanie, zastosowanie i ostrzeżenia
— Ponad 200 zdjęć i 206 rysunków
— Rady jak rozpoznawać i zbierać rośliny
— Przepisy kulinarne
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Rudi Beiser
-
Tytuł oryginału:
Essbare Wildkräuter und Wildbeeren für unterwegs
-
Liczba stron:
176
-
Wymiary:
135x195
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-241-6804-0
-
Tłumacz:
Barbara Tarnas, Justyna Sarna
-
Rok wydania:
2018