A więc zdecydowaliście się sięgnąć po „Kuchnię wegańską..Bez względu na to, dlaczego pragniecie zmienić coś w swojej diecie, powinniście mieć świadomość tego, że robicie to dla swojego zdrowia, dla dobra zwierząt i całej planety.
Przewodnik po wegańskich produktach zastępczych nigdy nie był bardziej potrzebny niż teraz, ponieważ liczba osób, które z powodów etycznych lub ekologicznych wybierają właśnie taki styl życia, ciągle wzrasta. Podobnie liczne - i równie ważne - jest grono ludzi, którzy z przyczyn zdrowotnych muszą całkowicie zmienić nawyki żywieniowe.
Tradycyjne składniki można zastąpić wieloma innymi, które nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego ani alergenów. Dzięki temu niedługo zapomnicie o mniej zdrowym, a do tego okupionym cierpieniem zwierząt jedzeniu.
Ta książka powstała po to, aby odkryć przed wami sekrety wegańskich produktów zastępczych. Dzięki niej każdy kucharz amator będzie w stanie przygotować pyszne potrawy bez nabiału, jaj, mięsa i wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Być może macie swoje tradycyjne przepisy kulinarne przekazywane w rodzinie z pokolenia na pokolenie i chcielibyście stworzyć ich zdrowszą wersję, bardziej przyjazną zwierzętom. Można oczywiście poszókać wegańskiej książki kucharskiej, która zawierałaby podobny przepis, ale o ile większą satysfakcję czerpie się z wiedzy, że w zasadzie każdą potrawę można przyrządzić na sposób wegański, polegając wyłącznie na własnych umiejętnościach kulinarnych. Taki właśnie jest cel tej książki: przekazanie wiedzy i umiejętności, które pozwolą zmienić dowolną potrawę w pyszny i zdrowy wegański posiłek.
Z poradnika dowiecie się, jak przygotować własne albo kupić gotowe podstawowe składniki zastępcze do waszych ulubionych potraw. Znajdziecie w nim informacje na temat poszczególnych produktów, które sprawdziły się w naszych kuchniach. Na początku każdego rozdziału omawiamy wybrany tradycyjny przepis i pokazujemy, jak zmienić go na sposób wegański. Dzięki temu już niedługo będziecie w stanie sami przystosować dowolną recepturę do kuchni wegańskiej. Jesteśmy zwolenniczkami samodzielnego sporządzania potraw. Jest to tańsze i -co ważniejsze - dzięki temu wiemy, co tak naprawdę jemy. Jednak niektóre składniki trudno zrobić własnoręcznie, dlatego wolimy używać na przykład kupionych w sklepie serów kremowych i topionych. Przeważnie jesteśmy też zbyt leniwe, żeby przygotowywać takie produkty jak tofu albo tempeh.
Ale dość już tych wstępów. Czas wybrać się w kulinarną podróż do magicznego świata wegańskich produktów zastępczych!
Szczegółowe Informacje
-
Autor:
Celine Steen, Joni Marie Newman
-
Tytuł oryginału:
The complete guide to vegan food substitutions
-
Liczba stron:
272
-
Wymiary:
140x200
-
Oprawa:
Miękka
-
ISBN:
978-83-280-6361-7
-
Tłumacz:
Mamińska Anna Julia
-
Rok wydania:
2014
Szablony produktu
-
Autor:
Celine Steen, Joni Marie Newman
-
ISBN:
978-83-280-6361-7
Szczegóły
-
Autor:
Steen Celine
-
Objętość:
256
-
Oprawa:
Miękka
-
Format:
14.0x20.3cm
-
ISBN:
9788328011991
-
Rok wydania:
2014
-
Tematyka:
Kuchnia Diety
-
Wydanie: