Wczytuję dane...
KOD: 978-83-61989-27-1
Autor: Michael Hamm
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Wydawca: Esprit

Wprowadzenie do książki

Stop dla raka!

Stop dla raka!

    Od fazy inicjacji do powstania widocznego guza może upłynąć wiele lat (faza utajenia). Warunkiem niechybnego powstania guza jest stała obecność czynników wspierających powstawanie raka w fazie promocji. W tym czasie decyduje się. czy utajona komórka nowotworowa osiągnie swoje dojrzałe stadium końcowe. Mają tu znaczenie przede wszystkim wybory żywieniowe człowieka. Negatywny wpływ wywierają — i co za tym idzie — sprzyjają rozwojowi raka między innymi niektóre tłuszcze, alkohol i ciągły nadmiar energii dostarczanej w pożywieniu.
   Jeśli w organizmie nie ma warunków sprzyjających rozwojowi raka, zanim komórki osiągną zdolność do niekontrolowanego podziału bez promotorów, można jeszcze cofnąć rozwój nowotworu. To. czy rak powstanie, czy nie, zależy również od tego, na ile sprawne są mechanizmy ochronne organizmu i na ile da się je wzmocnić. Urozmaicona dieta z dużą ilością owoców i warzyw, jak również unikanie nadwagi są najprostszymi, ale decydującymi metodami zmniejszenia ryzyka powstania raka.

Nowotwór można zagłodzić!

   Komórki nowotworowe uważa się za nieśmiertelne. Wydają się one niezwyciężonymi, odpornymi na wszystko wrogami. Jednak pozory mylą! Także one, komórki nowotworowe, których wszyscy się boją, mają jedną małą słabość: potrzebują pożywienia. Jak wszystko, co chce rosnąć i się rozwijać, również one są uzależnione od dostaw substancji odżywczych. Jeśli ograniczy się im dostarczaną energię albo całkowicie się ją odetnie, wówczas chore komórki naprawdę znajdą się w kłopocie, ponieważ znacznie utrudnia to ich rozwój.
   Zahamowanie tworzenia nowych naczyń krwionośnych (angiogenezy) skutecznie przyczynia się do ograniczenia niekontrolowanego wzrostu tkanki nowotworowej. Należy więc dążyć do odcięcia guza od zaopatrzenia w substancje odżywcze poprzez ograniczenie tworzenia nowych naczyń zasilających. Stworzono już lekarstwa o takim działaniu. Właściwe odżywianie także oferuje skuteczne środki i metody.    Przykładowo: składnikom zielonej herbaty (por. s. 190) przypisuje się właściwości blokowania powstawania niepożądanych naczyń krwionośnych, niezbędnych do odżywiania nowotworu. Wiele innych sposobów ingerowania w rozwój raka, a nawet powstrzymania jego rozwoju dzięki właściwemu odżywianiu, znajdziesz w rozdziałach 2, i 3.

Należy ograniczyć pożywienie, z którego komórki nowotworowe czerpią siłę

   Co jakiś czas prasa rozdmuchuje nowe, przerażające informacje o kolejnych rakotwórczych substancjach znajdujących się w naszym pożywieniu. Wskazywanie na to, że nieodpowiednie przechowywanie i przetwarzanie produktów spożywczych może prowadzić do powstawania w nich substancji rakotwórczych, jest jak najbardziej słuszne i ważne. Nawet spożywanie soli kuchennej w zbyt dużych ilościach, jak również produktów nią konserwowanych, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka żołądka.
   Stwierdzono także, że zwiększona konsumpcja alkoholu również zwiększa ryzyko powstania nowotworu. Dotyczy to zwłaszcza raka jamy ustnej, krtani, przełyku, jelita grubego (u mężczyzn) i piersi (u kobiet).    Ponadto nie należy zapominać o tym, że zapobieganie nowotworom poprzez odpowiednią dietę to jeden element profilaktyki, a drugi, być może jeszcze ważniejszy i częściej zaniedbywany, to aktywne mnożenie czynników ochronnych w naszym codziennym pożywieniu i sposobie życia.

Szczegółowe Informacje

  • Autor: 

    Michael Hamm

  • Tytuł oryginału: 

    Gib Krebs keine Chance

  • Liczba stron: 

    284

  • Wymiary: 

    145x205

  • Oprawa: 

    Miękka

  • ISBN: 

    978-83-61989-27-1

  • Tłumacz: 

    Beata Kamińska

  • Rok wydania: 

    2010

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...